کودکان علاقه زیادی دارند که در اوقات فراغت و تعطیلات تابستان در فضای باز بازی کنند. معمولا در این زمان آسیبهای ناشی از نور خورشید میتواند آنها را تحت تاثیر قرار دهد. درنتیجه لازم است با روشهای مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب آشنا باشید. از طرفی خانوادهها همواره با نوزادان کوچکشان به فضای آزاد میروند و لازم است که نحوه محافظت از نوزادان در مقابل نور خورشید را بدانند. استفاده از عینک و کلاه و کرمهای ضدآفتاب برای این منظور ضروری هستند. همچنین درصورت بروز آفتاب سوختگی کودکان میتواند با روشهایی مانند دوش آب سرد و استفاده از ژلهای خنک کننده به درمان کودک بپردازید.
خطرات نور آفتاب برای پوست نوزادان و کودکان
نور آفتاب میتواند خطرات جدی برای پوست نوزادان و کودکان به همراه داشته باشد. از آنجایی که پوست نوزادان حساستر و آسیبپذیرتر است، توجه ویژه به محافظت از آنها در برابر نور خورشید ضروری است. در ادامه به بررسی این خطرات و روشهای پیشگیری از آنها میپردازیم.
خطرات نور آفتاب
- آفتاب سوختگی: پوست نوزادان و کودکان به راحتی ممکن است در معرض آفتاب سوختگی قرار گیرد. آفتاب سوختگی میتواند باعث درد، تورم و حتی ایجاد تاول روی پوست شود.
- کم آبی: در هوای گرم، نوزادان و کودکان به دلیل تبخیر سریع مایعات از پوست، در معرض خطر کم آبی قرار دارند. کم آبی میتواند به مشکلات جدی سلامتی منجر شود.
- گرمازدگی: در شرایط گرم، نوزادان ممکن است دچار گرمازدگی شوند. این وضعیت میتواند باعث خستگی، بیحالی و حتی خطرات جدیتر شود.
- افزایش ریسک سرطان پوست: تحقیقات نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض نور آفتاب و آفتاب سوختگی در دوران کودکی میتواند خطر ابتلا به سرطان پوست، بهویژه ملانوم، در بزرگسالی را افزایش دهد.
7 راهکار برای مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب
تابستان فصل مورد علاقه کودکان است. چرا که دیگر خبری از مدرسه و درس و مشق نیست و آنها میتوانند ساعتها با دوستان خود بازی کنند. فعالیت در محیط بیرون از جمله گزینههایی است که کودکان برای گذراندن وقت انتخاب میکنند. در این مواقع مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب اهمیت بیشتری پیدا میکند. برای مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب روشها و مختلفی وجود دارد. والدین با اطلاع از این روشها میتوانند به بهبود پوست کودک و محافظت از آن در برابر آفتاب کمک کنند. در این حین پرستار کودک هم میتواند برای مراقبت از پوست کودکان به شما کمک کند. از بهترین راهها برای مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب عبارتاند از:
به نقل از سایت nhs:
نوزادان کمتر از 6 ماه باید از نور مستقیم خورشید دور باشند. پوست آنها حاوی ملانین بسیار کمی است که رنگدانه ای است که به پوست، مو و چشم ها رنگ می دهد و تا حدودی از نور خورشید محافظت می کند.
1. استفاده از کرم ضدآفتاب
همه ما میدانیم که استفاده از ضدآفتاب برای محافظت از پوست در برابر آفتاب چقدر مهم است. کودکان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. ازآنجاییکه کودکان پوست حساسی دارند؛ ضدآفتابهای کودکان کمی متفاوت هستند. از طرفی برای مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب بهتر است همزمان از ضدآفتابهای صورت و بدن استفاده کرد بهتر است دستها، پاها و صورت و هر قسمت از بدن کودک که بدون لباس است را با ضدآفتاب بپوشانید. درماتیت آتوپیک در نوزادان هم با استفده از همین روش ها قابل پیشگیری و حتی درمان است.
2. از کلاه استفاده کنید
کلاهها از پوست در برابر آفتاب محافظت میکنند. کلاههای تابستانی نواحی حساس صورت را میپوشانند و از صورت و گردن محافظت میکنند. کلاهها ابزار خوبی برای محافظت از پوست در برابر نور خورشید هستند. کلاههای لبهدار، حصیری، کپ، کلاه کابوی و ویزور گزینههای مناسبی برای این مورد هستند. بهتر است کلاه را با یک نوار به صورت محکم کنید تا کلاه در موقع بازی و تحرک از سر کودک نیفتد. خورشید تاثیر جسمی و روانی زیادی روی کودکان دارد. گاهی این عنصر طبیعی با برخی بیماریها مانند سندروم غروب آفتاب یا آفتابسوختگی ارتباط دارد. پس مراقبتهای لازم را فراموش نکنید.
3. استفاده از عینک آفتابی
از روشهای ساده برای محافظت از پوست نواحی حساس دور چشم کودکان در برابر آفتاب، استفاده از عینک آفتابی است. این یکی از روشهای سادهترین روشها برای مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب است؛ چرا که کودکان معمولا استفاده از عینک را دوست دارند. عینکهای آفتابی معمولا از چشم و پوست در برابر اشعههای مضر خورشید محافظت میکنند. بهتر است از عینکهای بزرگ استفاده کنید.
4. استفاده از کرمهایی با مواد معدنی
ایمنترین ضدآفتابها برای محافظت از نوزاد در مقابل نور خورشید و همچنین کودکان آنهایی هستند که بهجای ترکیبات شیمیایی مضر، حاوی اکسید روی یا دیاکسید تیتانیوم هستند. این مواد جذب بدن نمیشوند و تنها از پوست در برابر آفتاب محافظت میکنند.
کرمهای ضدآفتاب معدنی شامل طیف وسیعی هستند. این کرمها از اشعههای مضر فرابنفش محافظت میکنند. برای اینکه به بهترین شکل مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب و همچنین محافظت از نوزاد در مقابل نور خورشید را انجام دهید؛ بهتر است کرمی را انتخاب کنید که دارای SPF30 یا بیشتر باشد. همچنین بهترین ضدآفتابها آنهایی هستند که بدون پارابن، فتالان یا اسانسها تولید شدهاند.
5. در سایه بمانید
برای مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب بهتر است در ساعات اوج تابش آفتاب، در محیط باز نباشید. در ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر پرتوهای خورشید بسیار قویتر میشوند. حتی در سایر فصول بهجز تابستان هم بهتر است در این ساعات در خانه بمانید. بهخصوص در محیطهایی که اطراف شما شن یا آب یا برف باشد؛ بهتر است کودکان شما در میحط باز نباشند.
6. از مایو استفاده کنید
زمان شنا در استخر یا دریا به پوشیدن مایو اصرار کنید. چرا که مایوها از آفتابسوختگی کودکان جلوگیری میشود. بسیاری از مایوها از متریالی ساخته میشوند که اجازه نفوذ آفتاب به پوست را نمیدهد. استفاده از مایوهایی که کاملا پوشیده باشند و تمام بدن را بپوشانند؛ توصیه بهتری هستند. در تهیه مایو برای کودکان به دنبال لباسهایی با UPF50 یا بالاتر باشید.
7. بدن کودک باید هیدراته بماند
کودکتان را برای نوشیدن آب و مصرف سبزیجات و میوههایی که آب زیادی دارند؛ تشویق کنید. مصرف آب بیش از اندازه باعث دفع مواد معدنی شده و حتی میتواند نشانه بیماری باشد؛ اما مصرف آب کافی بدن را هیدراته نگه داشته و از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند. حتی در روزهای گرم بطریهای آب خنک را برای کودکان تهیه کنید. میتوانید از بطریهای رنگی جالب برای آنها تهیه کنید و داخل آن را با تکههای یخ یا تکههای میوه یا هر چیزی که باعث جذب کودک شود؛ پر کنید. استفاده از آب دمای بدن کودک را پایین نگه میدارد و از آسیبهای گرما میکاهد.
اقدامات لازم در زمان آفتاب سوختگی کودک
گاهی با وجود تمام اقدامات برای مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب یا محافظت از نوزاد در مقابل نور خورشید باز هم کودک دچار آفتابسوختگی میشود. ممکن است کودکان بیش از اندازه در معرض تابش نور آفتاب بمانند. در این مواقع استفاده از این راهکارها برای درمان آفتابسوختگی مناسب هستند:
- استفاده از ژل آلوئهورا برای تسکین التهاب: برای محافظت از نوزاد در برابر آفتاب روی نواحی آفتابسوخته ژل آلوئهورا بزنید تا از التهاب و قرمزی پوست کاسته و به درمان آن کمک کند.
- از استامینوفن استفاده کنید: در مواردی که آفتابسوختگی زیاد و آزاردهنده باشد؛ میتوانید از مسکن برای کاهش درد استفاده کنید.
- از دوش آب سرد استفاده کنید: تا زمانی که آفتابسوختگی کودکان کاملا درمان نشده است؛ برای محافظت از نوزاد در برابر آفتاب از دوش آب سرد یا ولرم استفاده کنید. این روند درد و التهاب را کاهش میدهد.
راهکارهای پیشگیری از آفتابسوختگی کودکان
نور آفتاب به جز آسیبهای جزئی، گاهی میتواند باعث آفتابسوختگی شود. برای جلوگیری از آفتابسوختگی میتوانید از برخی راهکارها استفاده کنید:
- به کودکان اطلاعات و آگاهی کافی بدهید: کودکتان باید از مضر بودن آفتاب آگاه شده و راهکارهای مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب را بشناسد.
- از ضد آفتابهای قوی و به اندازه زیاد استفاده کنید: برای محافظت از نوزاد در برابر آفتاب از ضدآفتابهایی با SPF30 و بیشتر برای جلوگیری از آفتابسوختگی استفاده کنید. این ضدآفتابها را هر 2 ساعت یک بار تمدید کنید و بهاندازهای ضدآفتاب بزنید که تمام سطح پوست کودک شما پوشانده شود. لباسهای خنک اما پوشیده انتخاب کنید. بهطوری که تمام بدن کودک با لباس پوشانیده شود.
- استفاده از کلاه را فراموش نکنید: کلاه از سر و چشمها در برابر تابش مستقیم خورشید محافظت میکند.
چه زمانی برای استفاده کودک از نور مستقیم خورشید مناسب نیست؟
نور خورشید برای کودکان کمتر از 6 ماه ایمن نیست. در مواردی که کودک شما 6 ماهه یا بزرگتر است؛ میتوانید با رعایت تمام نکات ایمنی جهت مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب اجازه بیرون رفتن آنها را بدهید. همچنین با رعایت تمام نکات برای محافظت از نوزاد در برابر آفتاب بردن نوزادان در فضای آزاد مانعی ندارد. اما در ساعات اوج تابش خورشید یعنی بین ساعت 11 صبح تا 3 عصر اجازه بیرون رفتن کودک را ندهید و او را در خانه یا داخل سایه نگه دارید. این موارد برای جلوگیری از بروز پیسی در کودک هم موثر است. البته بد نیست که اول بدانید پیسی چیست؟
چه نوع کرم ضدآفتابی برای پوست کودکم استفاده کنم؟
اگر کودک شما 6 ماه یا بیشتر سن دارد؛ میتوانید از لوسیونها و اسپریهای مخصوص کودکان استفاده کنید. همچنین بهتر است که کودکان کمتر از 6 ماه خود را کاملا از نور خورشید دو رنگه دارید. ضدآفتابهای مخصوص کودکان باید حداقل SPF15 را داشته باشند. همچنین این کرمها بهتر است بدون اسانس و مواد معطر باشند تا احتمال بروز آلرژی به حداقل برسد.
از آنجایی که کودکان برای نگهداری ضدآفتاب مراقب نیستند؛ بهتر است از ضدآفتابهای ضدآب استفاده کنید تا تعریق یا شستشو آنها را از بین نبرد. همچنین بهتر است از ضدآفتابهای حاوی مواد معدنی مانند اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم استفاده کنید.
سخن آخر
کودکان پوست حساسی دارند که همواره ممکن است در برابر آفتاب بهراحتی آسیب ببیند. برای مراقبت از پوست کودک و جلوگیری از آفتاب سوختگی کودکان در برابر آفتاب میتوانید از روشهای مختلفی مانند کرم ضدآفتاب، لباسهای پوشیده، کلاه و عینک و غیره استفاده کنید. کودکان باید از ضدآفتابهای مخصوص سن خود با SPF 30 تا 50 استفاده کنند. بهترین ضدآفتابها برای کودکان حاوی مواد معدنی و بدون مواد معطر و اسانس ها و دارای مواد معدنی هستند.
سوالات متداول
1. آیا نوزادان باید در برابر نور خورشید محافظت شوند؟
کودک خود را خنک نگه دارید و از او در برابر نور خورشید محافظت کنید. نوزادان کمتر از 6 ماه باید از نور مستقیم خورشید دور باشند. پوست آنها حاوی ملانین بسیار کمی است که رنگدانه ای است که به پوست، مو و چشم ها رنگ می دهد و تا حدودی از نور خورشید محافظت می کند.
2. چگونه کودک را زیر نور خورشید نگه داریم؟
لباس کودک در آفتاب باید سبک باشد و دست ها و پاها را بپوشانید. همیشه از سر، صورت، گوش و گردن کودک خود با یک کلاه لبه پهن محافظت کنید. نوزادی که در ماه های اول کلاه بر سر می گذارد، به داشتن آن عادت می کند. از سایه های کالسکه و چتر استفاده کنید.
3. اگر نوزاد زیر نور خورشید باشد چه اتفاقی می افتد؟
کودک شما از روز تولد نیاز به محافظت در برابر نور خورشید دارد. نوزادان و کودکان پوست حساسی دارند که به راحتی می سوزد. قرار گرفتن در معرض بیش از حد اشعه ماوراء بنفش (UV) خورشید می تواند منجر به آفتاب سوختگی و آسیب چشم شود. همچنین می تواند یکی از دلایل اصلی سرطان پوست در سنین بالاتر باشد.
4. نوزاد چقدر می تواند زیر نور خورشید بنشیند؟
تا زمانی که کودک شما کمتر از شش ماه است، بهتر است او را کاملاً از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید. با این حال، اگر نوزاد شما با زردی متولد شده باشد، ممکن است پزشک از شما بخواهد که او را هر روز به مدت 15 دقیقه در معرض نور خورشید قرار دهید.
5. کودکان از چه سنی به ضدآفتاب نیاز دارند؟
کودکان بعد از 6 ماهگی باید از ضد آفتاب استفاده کنند. پیش از این سن نیز با پوشاندن لباسهای کامل میتوانید از کودکان در برابر آفتاب محافظت کنید.
6. فواید نور خورشید برای کودکان چیست؟
نور خورشید برای کودکان ویتامین D تولید میکند، سیستم ایمنی را تقویت میکند، خلق و خو را بهبود میبخشد، خواب را تنظیم میکند و باعث افزایش فعالیت بدنی و تمرکز میشود.