مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

۶ نکته مهم پرستاری از بیماران سکته مغزی (CVA) در منزل

۶ نکته مهم پرستاری از بیماران سکته مغزی در منزل

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

خون تمیز، غنی از اکسیژن و مواد مغذی، لازمه فعالیت هر بخش از بدن ماست. خصوصا مغز به عنوان مرکز کنترل و مدیریت بدن، نیاز بالایی به خون دارد و در شرایطی که این خون به درستی انتقال نیابد، ممکن است باعث سکته مغزی شود. سکته مغزی اختلالی است که در آن گردش خون در مغز با مانع روبرو می‌شود و در صورت مراجعه دیرهنگام و نامناسب می‌تواند به مرگ منجر شود. اما در مورد بیمار سکته مغزی که خوشبختانه رو به بهبود است، چه باید کرد؟ پرستاری از بیماران سکته مغزی یا حتی پرستار سالمند چگونه است و چه نکاتی دارد؟ بهترین دارو برای بیماران سکته مغزی چیست؟ و چگونه طول عمر بیمار سکته مغزی افزایش می‌یابد؟

اگر به تازگی دچار سکته مغزی شده‌اید و یا شخصی با این وضعیت را در نزدیکی خود دارید، باید با نکات مراقبت از بیماران سکته مغزی آشنا شوید. از جمله اینکه علائم اصلی سکته دوباره را بشناسید. چراکه تا یکسال پس از اولین سکته مغزی احتمال سکته دوم بسیار بالا است. همچنین برای بهبود وضعیت، باید با روش‌های صحیح تغذیه و نشستن بیمار سکته مغزی آشنا شوید. در ادامه با خدمات پرستاری سلامت اول همراه باشید.

علت سکته مغزی (CVA) :

سکته مغزی ممکن است به دلایل مختلفی مثل بلوکه شدن رگ‌های خونی که باعث قطع شدن جریان خون به قسمتی از مغز می‌شود یا به دلیل خراش‌ها یا شکستگی‌های عروق خونی رخ دهد. عوامل خطرزایی مانند فشار خون بالا، دیابت و عادات ناپسند مثل مصرف سیگار و افزایش وزن نیز ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی شوند.

پرستاری از بیمار سکته مغزی (CVA)

اگر پرستار فرد بیمارسکته مغزی هستید چند نکته در مراقبت از او می‌تواند بسیار مهم باشد:

  1. ایجاد فضای مناسب: فرد را در یک محل آرام و بدون تنش قرار دهید و از محل اتفاق صدمه رواني و جسمی کنار بگذارید.

  2. حفظ راحتی فرد: مطمئن شوید که هوا برای فرد دسترسی‌پذیر است و از افراد دیگر خواهش کنید که از اطراف دوری کنند تا او در حالت آرامش باشد.

  3. ایجاد ارتباط: اگر فرد در وضعیتی است که قادر به صحبت کردن نیست، به او گفتگو کرده و از وجودش آگاه باشید.

توجه: مرکز پرستاری سلامت اول پرستارانی با تجربه برای نگهداری بیماران مرگ مغزی برای شما اعزام میکند.

۶ نکته در نگهداری از بیماران سکته مغزی در منزل

پرستاری از بیماران سکته مغزی از جمله مسئولیت‌های حساس و حیاتی پرستاران می‌باشد که نیازمند دقت و حساسیت بسیاری است. پرستاران بیمار، باید با رعایت نکات کلیدی، به بهترین شکل ممکن مراقبت از بیماران سکته مغزی عمل کنند. یکی از نکات مهم در پرستار بیمار سکته مغزی، ارائه مراقبت‌های اورژانسی و فوری به بیمار است. این شامل اجرای فوری تمهیدات اولیه مانند برقراری مسیر تنفسی، اندازه‌گیری فشار خون، و ارائه داروهای اورژانسی می‌شود.

همچنین، مراقبت از بیمار سکته مغزی شامل نظارت مداوم بر علائم حیاتی بیمار است. پرستار باید به صورت مستمر و دقیق، فشار خون، ضربان قلب، و نفس بیمار را مانیتور کند و در صورت تغییرات ناگهانی یا غیرطبیعی، به سرعت اقدامات لازم را انجام دهد. علاوه بر این، ارائه مراقبت‌های پرستاری از جنبه‌های روحی و روانی بیمار نیز بسیار حائز اهمیت است. پرستاران باید با ایجاد ارتباط دوستانه مثبت و مهربان با بیمار، احساس آرامش و امید را در وی تقویت کنند و از ایجاد اضطراب و ترس جلوگیری نمایند.

  1. پیگیری علايم سکته
  2. تغذیه مناسب
  3. کنترل تنش‌ها
  4. کمک هنگام حرکت
  5. داروهای مناسب
  6. فیزیوتراپی

در ادامه با مراقبت‌های پس از سکته مغزی بیشتر آشنا می‌شویم.

1.پیگیری علائم سکته مغزی

یکی از مهمترین نکات در پرستاری از بیمار سکته مغزی در منزل، پیگیری علائم فرد برای تشخیص زودهنگام سکته بعدی است. ریسک سکته دوم تا یکسال بعد از سکته مغزی بالاست و پرستار باید در این مورد دقت کافی را داشته باشد.

علائم سکته مغزی (CVA) چیست؟

علائم سکته مغزی ممکن است شامل از دست دادن حس یا حرکت در یک طرف بدن، مشکل در صحبت کردن یا درک مطلب، سرگیجه، گیجی، سردرد ناگهانی و شدید، مشکل در دیدن یا دوبین شدید، یا احساس تهوع و استفراغ باشد. اگر شما یا شخص دیگری علائمی از این دست را تجربه کرد، باید فوراً خدمات اورژانسی را فراخوانی کنید چرا که زمان درمان سکته مغزی بسیار حیاتی است.

احساس بی‌حسی و ضعف در پا، دست یا صورت، سرگیجه، مشکل در گفتار یا درک صحبت، تاری چشم و دوبینی در یک یا هر دو چشم، بی اختیاری ادرار و مدفوع، اختلال در بلع و خوردن غذا، احساس سنگینی و خستگی غیرطبیعی، از جمله علائم سکته مغزی هستند که در صورت مشاهده باید به پزشک اطلاع داده شوند.

پس از مشاهده این علائم لازم است ضمن تماس با اورژانس، کمک‌های اولیه پرستاری نیز آغاز شود. یک پرستار بیمار ماهر در این شرایط احیا با ماساژ قلبی را شروع می‌کند تا بتواند از بدتر شدن بیمار جلوگیری به عمل آورد.

پیگیری علائم سکته مغزی اهمیت بسیاری دارد
یکی از مهمترین نکات در مراقبت از بیماران سکته مغزی در منزل، پیگیری علائم فرد برای تشخیص زودهنگام سکته بعدی است

2.تغذیه مناسب در پرستاری از بیماران سکته مغزی

به‌طورکلی تاثیر تغذیه در سلامت، بسیار پررنگتر از چیزی است که تصور می‌کنید و برای فردی که سکته مغزی را تجربه کرده، بلع غذا مشکل می‌باشد. توجه کنید که تغذیه نقش بسیار زیادی در کاهش یا افزایش ریسک سکته خصوصا برای افراد بالای ۶۰ سال دارد. غذاهایی که نمک، قند و چربی فراوان دارند و موجب چاقی می‌شوند، خطر سکته مغزی را به طرز هولناکی افزایش می‌دهند و این وظیفه پرستار است که با رعایت رژیم غذایی مناسب، از خطرات احتمالی جلوگیری کند.

یکی از نکات کمک کننده در تغذیه بیماران سکته مغزی این است که تعداد وعده‌های غذایی افزایش یابد و در مقابل مقدار غذای مصرفی در هر وعده کمتر شود. پزشکان آرام غذا خوردن را نیز به بیماران توصیه می‌کنند. به‌طوری‌که در هنگام غذا خوردن هر لقمه تا ۶۰ بار جویده شود و برای بلع آسان آماده باشد. همچنین این روند کند غذا خوردن، موجب سیر شدن سریعتر فرد می‌شود و از این جهت هم کاهش ریسک سکته دوباره را به دنبال دارد.

سبزیجات، غلات، منابع پروتئین کم چرب مانند سینه مرغ، بوقلمون و ماهی از آیتم‌های مفید و مناسب رژیم غذایی بیماران سکته مغزی هستند. شکر و روغن باید حدالامکان از رژیم این افراد حذف شده و روغن‌های گیاهی مانند روغن کنجد جایگزین انواع روغن حیوانی شوند.

3.کنترل تنش‌ها و استرس‌ روزانه

به عنوان خانواده و دوستان فرد بیمار، هیچگاه خستگی و کلافگی خود را از وضعیت ایشان نشان ندهید. چراکه این حالت، احساس استرس و افسردگی شدیدی را به بیمار وارد می‌کند. وقتی استرس‌ فرد افزایش یابد، فشار خون وی نیز متعاقبا بالا خواهد رفت؛ باید بدانید که فشار خون بالا، خود عاملی برای پارگی رگ‌ها و سکته است. اما برای کاهش استرس و افزایش طول عمر بیمار سکته مغزی چه می‌توان کرد؟ پرستاری از بیماران سکته مغزی باید با احساس انگیزه و آرامش همراه باشد. حدالامکان فرد در مسیر ورزش و مدیتیشن قرار گیرد. و با اصلاح تغذیه، تنفس و خواب استرس خود را کاهش دهد.

4.کمک به حرکت فرد

مراقبت از بیماران سکته مغزی نیازمند پتانسیل جسمی مناسب است. چراکه نیاز است پرستار، ضمن آموزش کار کردن با تجهیزات کمکی، در مواردی شخصا به حرکت فرد کمک کند. واکر و انواع عصا برای بیماران سکته مغزی کاربرد دارند و در حرکت عادی و بالا و پایین رفتن از پله مورد استفاده قرار می‌گیرند. در بیمارانی که مشکل حرکتی را تنها در یک سمت از بدن دارند، استفاده از عصا کاربرد بیشتری دارد. در هر صورت باید این نکته را به بیمار متذکر شوید که در حرکت به کمک عصا، ابتدا باید پای سالم و عصای آن به جلو حرکت کند و سپس پای درگیر پشت سر آن بیاید؛ البته این در مورد پایین آمدن از پله برعکس است (ابتدا پای درگیر پایین می‌آید و سپس پای سالم..)

ضرورت کمک به حرکت فرد مبتلا به سکته مغزی
بهترین دارو برای درمان سکته مغزی، داروی سربرولایزین حاوی پروتیین‌های ترمیمی مغز است.

5.بهترین دارو برای بیماران سکته مغزی

بهترین دارو برای درمان سکته مغزی، داروی سربرولایزین حاوی پروتیین‌های ترمیمی مغز است. به طور کلی داروهایی برای درمان و پیشگیری از سکته مغزی کاربرد دارند که از فشار خون بالا، لخته شدن خون و پارگی رگ جلوگیری به عمل می‌آورند. البته در این مورد مشورت با پزشک الزامی است و بسیاری داروها را نمی‌توان سرخود مصرف کرد.

6.فیزیوتراپی بیمار سکته مغزی

در کنار دارو درمانی، فیزیوتراپی با کمک متخصصان مجرب این حوزه نیز، برای بهبود بیمار لازم است. با تمرینات فیزیوتراپی می‌توان ضعف و بی‌حسی افراد را کاهش داد و در حرکت مستقل به ایشان کمک نمود.

سخن پایانی

با توجه به اهمیت حساس و حیاتی پرستاری از بیماران سکته مغزی، شناخت نکات کلیدی در ارائه مراقبت‌های بهینه از این گروه بیماری بسیار اهمیت دارد. از جمله نکات مهم هنگام پرستاری از بیمار سکته مغزی، ارائه مراقبت‌های اورژانسی فوری به بیمار، نظارت مداوم بر علائم حیاتی و فشار خون، ارائه مراقبت‌های جسمانی و بهداشتی به کمک بیمار، و مراقبت‌های روانی و انسانی است. همچنین، اطلاعات کافی و تحصیلات حرفه‌ای پرستاران در زمینه تشخیص و مداخله‌های پزشکی نقش بسیار مهمی در بهبودی بیمار دارد. با رعایت این نکات و همکاری تیم پزشکی، می‌توان به بهترین شکل ممکن از بیمار سکته مغزی مراقبت کرد و امید به بهبودی و بازگشت به زندگی سالم را برای او ایجاد کرد. ما در مرکز خدمات پرستاری سلامت اول، با اعزام پرستار بیمار حرفه‌ای در منزل شما، در طول این دوران سخت در کنار شما هستیم. برای ثبت درخواست استخدام پرستار بیمار در منزل، با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.


سوالات متداول

بهترین دارو برای بیماران سکته مغزی چیست؟

داروی سربرولایزین حاوی پروتیین‌های ترمیمی مغز است. به طور کلی داروهایی برای درمان و پیشگیری از سکته مغزی کاربرد دارند که از فشار خون بالا، لخته شدن خون و پارگی رگ جلوگیری به عمل می‌آورند. البته در این مورد مشورت با پزشک الزامی است و بسیاری داروها را نمی‌توان سرخود مصرف کرد.

تغذیه مناسب برای بیماران سکته مغزی چه می‌‍باشد؟

سبزیجات، غلات، منابع پروتئین کم چرب مانند سینه مرغ، بوقلمون و ماهی از آیتم‌های مفید و مناسب رژیم غذایی بیماران سکته مغزی هستند. شکر و روغن باید حدالامکان از رژیم این افراد حذف شده و روغن‌های گیاهی مانند روغن کنجد جایگزین انواع روغن حیوانی شوند.

6نکته مهم در نگهداری از بیماران سکته مغزی چیست؟

پیگیری علائم سکته مغزی، تغذیه مناسب در پرستاری از بیماران سکته مغزی، کنترل تنش‌ها و استرس‌ روزانه، کمک به حرکت فرد،بهترین دارو برای بیماران سکته مغزی

علائم سکته مغزی چیست؟

احساس بی‌حسی و ضعف در پا، دست یا صورت، سرگیجه، مشکل در گفتار یا درک صحبت، تاری چشم و دوبینی در یک یا هر دو چشم، بی اختیاری ادرار و مدفوع، اختلال در بلع و خوردن غذا، احساس سنگینی و خستگی غیرطبیعی، از جمله علائم سکته مغزی هستند

Picture of Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.