سلامت اول

مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

فلج مغزی در کودکان و انواع مختلف بیماری cp در کودکان

فلج مغزی در کودکان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

فلج مغزی، شایع‌ترین اختلال حرکتی در دوران کودکی است که به دلیل آسیب به مغز در دوران جنینی یا اوایل دوران نوزادی ایجاد می‌شود. این آسیب می‌تواند بر توانایی کودک در حرکت، تعادل، هماهنگی و گفتار تأثیر بگذارد. در حالی که هیچ درمانی برای فلج مغزی وجود ندارد، با مراقبت و حمایت مناسب، کودکان مبتلا به این بیماری می‌توانند زندگی ای پربار و معنادار داشته باشند. در این مقاله، به بررسی علائم، انواع، علل، تشخیص، درمان و پیش آگاهی فلج مغزی در کودکان می‌پردازیم.

بیماری فلج مغزی در کودکان

فلج مغزی یا بیماری Cerebal palsy به مجموعه اختلالاتی اطلاق می‌شود که حرکت عضلات وهماهنگی بین ماهیچه‌ها را تحت الشعاع قرار می‌دهد. شایع ترین علت ناتوانی حرکتی در بین کودکان، بیماری فلج مغزی است، به طوری که طبق آخرین بررسی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها درآمریکا، شیوع این بیماری درسراسر دنیا بدین الگو است که از میان هر هزارکودک متولد شده در دنیا، بین 5/1تا4 کودک به فلج مغزی مبتلا هستندو نیاز به پرستار کودک دارند. فلج مغزی با حروف اختصاصی CP نمایش داده می‌شود، این دو واژه متشکل از دو واژه انگلیسی، Cerebral به معنای “مغزی” و Palsy به معنی “ضعف یا مشکل در حرکت دادن بدن” می‌باشد. در بیماری فلج مغزی، عملکردهای مرتبط با مهارت های حرکتی و عضلات بدن مانند تنفس، کنترل مثانه و شکم تحت اثر واقع می شوند.

این بیماری معمولا پیش از تولد ایجاد می شود و همانطور که اشاره شد، یک اختلال در Posture یا وضعیت بدنی است که در آن، توان حرکتی وماهیچه ای کودک با مشکل مواجه می شود. نشانه های فلج مغزی در افراد مختلف با هم متفاوت است و همین تفاوت در بروز شدت نشانه های بالینی هم صدق می کند، برخی افراد نشانه های خفیفی از فلج مغزی را دارند و برخی دیگر نشانه های شدید و مزمن بیماری را دارا هستند. برای برخی از کودکان مبتلا به فلج مغزی حتی راه رفتن ونشستن و در درست گرفتن اشیا هم به مشکل تبدیل می شود. با گذر زمان، احتمال آن می رود که از نشانه های بالینی کاسته شود، اما در نظر داشته باشید که در عین حال ، احتمال شدیدتر شدن فلج مغزی هم وجود دارد.

به گفته سایت mayoclinic :

علائم در دوران نوزادی یا پیش دبستانی ظاهر می شود و از بسیار خفیف تا جدی متفاوت است. کودکان مبتلا به فلج مغزی ممکن است رفلکس های اغراق آمیزی داشته باشند. بازوها، پاها و تنه ممکن است شل به نظر برسند. یا ممکن است ماهیچه های سفت داشته باشند که به آن اسپاستیسیتی می گویند. علائم همچنین می تواند شامل وضعیت نامنظم، حرکات غیر قابل کنترل، راه رفتن ثابت یا ترکیبی از این ها باشد.

کودکان cp
Cerebral به معنای “مغزی” و Palsy به معنی “ضعف یا مشکل در حرکت دادن بدن” است.

علائم فلج مغزی در کودکان

در مورد تخفیف یا تشدید علایم بالینی، آسیب بستگی به قسمتی از مغز دارد که تحت تاثیر بیماری فلج مغزی قرار می‌گیرد، با این وجود علایم بالینی فلج مغزی عبارتند از:

  • تشنج: کودک مبتلا به فلج مغزی بسته به نوع و شدت بیماری روزانه، هفتگی یاماهانه با تشنج دست وپنجه نرم می کنند.
  • حرکات غیر عادی: مانند رعشه در بدن
  • اسپاسم: رفلکس بیش از حد در ماهیچه های سفت شده
  • حرکات پرشی و چرخشی
  • ریجیدیتی: ماهیچه ها سفت شده اما رفلکس هاطبیعی است.
  • متعادل نبودن ماهیچه های بدن: سست و شل ماهیچه ها یا سفتی شدن بیش از حد در عضلات
  • آتاکسی: هماهنگ نبودن ماهیچه ها
  • استفاده بیش از حد از یک سمت بدن: گاهی عضلات یک سمت بدن دچار سفتی یا شلی بیش از حد عضلات شده که کودک تمایل به استفاده از سمت مقابل بدن دارد، مثلا کودک دوست دارد که اشیا را با دست یک طرف همیشه بگیرد.
  • راه رفتن به صورت خمیده
  • حرکت کردن کودک به صورت نامتقارن: اصطلاحا راه رفتن به صورت قیچی یا ضربدری
  • اختلالات زبانی: مشکلات در فراگیری مهارت های سخن گفتن وجود دارد.
  • مشکل در غذا خوردن: مشکلات در بلع غذا و بزاق دهان

 انواع فلج مغزی در کودکان

فلج مغزی انواع مختلفی دارد که هر کدام با علائم و شدت خاص خود مشخص می‌شوند. در ادامه به بررسی شایع‌ترین انواع فلج مغزی می‌پردازیم:

اسپاستیک

این شایع‌ترین نوع فلج مغزی است که حدود 40 درصد از موارد را شامل می‌شود. فلج مغزی اسپاستیک با سفتی و انقباض عضلانی مشخص می‌شود که می‌تواند بر حرکت، تعادل و هماهنگی کودک تأثیر بگذارد.

شدت اسپاستیک می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. در موارد خفیف، ممکن است فقط چند گروه عضلانی تحت تأثیر قرار گیرند و کودک فقط در انجام برخی از حرکات مانند راه رفتن یا دویدن مشکل داشته باشد. در موارد شدید، ممکن است تمام بدن کودک تحت تأثیر قرار گیرد و او برای انجام فعالیت‌های روزمره به کمک نیاز داشته باشد. انواع فرعی فلج مغزی اسپاستیک:

  • اسپاستیک دو طرفه: این نوع فلج مغزی هر دو طرف بدن را درگیر می‌کند.
  • اسپاستیک یک طرفه: این نوع فلج مغزی فقط یک طرف بدن را درگیر می‌کند.
  • اسپاستیک کوادری پلژی: این نوع شدید فلج مغزی هر چهار اندام را درگیر می‌کند.
 انواع فلج مغزی در کودکان
انواع فلج مغزی در کودکان استثنایی با شدت و علائم متفاوتی وجود دارد.

آتاکسیک

فلج مغزی آتاکسیک که حدود 10 درصد از موارد را شامل می‌شود، با عدم تعادل و هماهنگی مشخص می‌شود. کودکان مبتلا به این نوع فلج مغزی ممکن است در راه رفتن، دویدن، یا انجام حرکات ظریف مانند نوشتن یا غذا خوردن مشکل داشته باشند.

شدت آتاکسی می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. در موارد خفیف، ممکن است فقط تعادل و هماهنگی کمی تحت تأثیر قرار گیرد و کودک فقط در انجام برخی از فعالیت‌های خاص مشکل داشته باشد. در موارد شدید، ممکن است عدم تعادل و هماهنگی بسیار شدید باشد و کودک برای انجام فعالیت‌های روزمره به کمک نیاز داشته باشد.

مختلط

فلج مغزی مختلط که حدود 40 درصد از موارد را شامل می‌شود، ترکیبی از دو یا چند نوع دیگر فلج مغزی است. به عنوان مثال، یک کودک ممکن است اسپاستیک و آتاکسیک باشد، یا اسپاستیک و دیس کینتیک باشد. علائم و شدت فلج مغزی مختلط می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و به نوع و شدت هر یک از اختلالات حرکتی که در آن ترکیب شده‌اند بستگی دارد.

دیس کینتیک

فلج مغزی دیس کینتیک که حدود 10 درصد از موارد را شامل می‌شود، با حرکات غیرارادی و غیرقابل کنترل مشخص می‌شود. کودکان مبتلا به این نوع فلج مغزی ممکن است دچار لرزش، تکان خوردن یا حرکات غیرعادی در عضلات خود باشند. شدت دیسکینزی می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. در موارد خفیف، ممکن است فقط لرزش یا تکان خوردن خفیفی وجود داشته باشد و کودک فقط در انجام برخی از حرکات خاص مشکل داشته باشد. در موارد شدید، ممکن است حرکات غیرارادی بسیار شدید باشد و کودک برای انجام فعالیت‌های روزمره به کمک نیاز داشته باشد.

فلج مغزی کوادری پلژی

فلج مغزی کوادری پلژی، نوعی از فلج مغزی اسپاستیک است که هر چهار اندام (دست‌ها و پاها) را درگیر می‌کند. این نوع فلج مغزی حدود 10 درصد از موارد فلج مغزی را شامل می‌شود. علائم آن:

  • سفتی و انقباض شدید عضلات در هر چهار اندام
  • مشکلات شدید در حرکت، تعادل و هماهنگی
  • نیاز به کمک برای انجام فعالیت‌های روزمره
  • ممکن است در بلع و تکلم نیز مشکل داشته باشند

فلج مغزی کوادری پلژی شدیدترین نوع فلج مغزی اسپاستیک است. کودکان مبتلا به این نوع فلج مغزی به طور قابل توجهی در استقلال و عملکرد خود محدود هستند و ممکن است برای انجام بسیاری از فعالیت‌های روزمره به کمک دائمی نیاز داشته باشند.

فلج مغزی در کودکان چیست
شدت دیسکینزی در فلج مغزی اطفال می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد.

نشانه های رایج فلج مغزی در کودکان

اگر بخواهیم از بین تمام این نشانه ها به نشانه های رایج در کودکان اشاره کنیم، این نشانه‌ها عبارتند از:

  • تاخیر در رسیدن به مهارت های حرکتی مثل غلط زدن، به تنهایی نشستن، چهاردست وپا حرکت کردن و به طور کلی حرکات که نوزادان به مرور توانایی انجام آن را پیدا می کنند.
  • تاخیر در پیدا کردن مهارت صحبت کردن یا به دشواری صحبت کردن
  • بیشتر کودکان درگیر با فلج مغزی متولد می شوند، اما ممکن است ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد تا اولین نشانه های عمده CP تظاهریابد و این اتفاق معمولا قبل از3 تا 4 سالگی رخ می دهد.

دلایل ایجاد فلج اطفال 

دلایل بروز فلج مغزی به اختلالاتی منتهی می‌شود که موجب متوقف شدن رشد و تکامل قسمت‌های مختلف مغزی می‌گردد، علت هایی که منجربه فلج مغزی می شوند را می‌توان به سه دسته کلی تقسیم کرد:

  1. علت های پیش از بارداری
  2. علت های حین بارداری
  3. علت های بعد از بارداری

علت هایی که به قبل از بارداری منتهی می شود، شامل موارد ذیل است:

  • مادری که سابقه تشنج و بیماری های تیروئیدی داشته است.
  • مادری که سابقه سقط جنین داشته باشد.
  • وجود سابقه خانوادگی ذهنی و فلج مغزی در هر دو خانواده پدری ومادری هم از جمله این علت هاست.

مهم تر از همه، فاکتورهای خطر در حین بارداری است که شامل موارد ذیل است:

  • وضعیت اقتصادی یا اجتماعی پایین
  • تشنج
  • مسمومیت دوران بارداری (اکلامپسی)
  • زایمان چند قلویی
  • پلی هیدروآمنیوس
  • رشد ناکافی جنین
  • ابتلای مادر به عفونت هایی مانند سرخک آلمانی (سرخجه)
بیماری فلج مغزی در کودکان
نشانه های رایج فلج مغزی در کودکان چه چیزهایی هستند؟

عواملی که بعد از تولد موجب بروز فلج مغزی یا فلج مغزی خواهد شد، شامل:

  • آسیفکسی یا اختناق نوزادان به معنای نرسیدن اکسیژن کافی به مغز جنین و هنگام وضع حمل
  • مبتلا شدن نوزاد به یرقان یا زردی مزمن
  • آسیب دیدگی سر بر اثر تصادف رانندگی، زمین یا رفتار خشونت آمیز با کودک
  • مسمومیت با سرب
  • مننژیت باکتریایی (التهاب و عفونت پرده مغزی به واسطه ورود باکتری به جریان خون)
  • اختلال در خونرسانی به مغز
  • تکان دادن نوزاد (سندروم کودکان تکان خورده)
  • تصادف رانندگی

عواملی وجود دارد که موجب مستعد شدن کودکان در ابتلا به فلج مغزی می گردد که به شرح زیراست:

  1. زایمان زودرس
  2. تولد نوزادان با وزن کم
  3. زایمان نوزادان دوقلو یا سه قلو
  4. نمره آپگار پایین:نمره ای که در بدو تولد وبا ارزیابی سلامت جسمانی نوزادان رخ می دهد.
  5. زایمان بریج: زایمان در حالتی که هنگام تولد، ابتدا پاها و باسن نوزاد بیرون می آیند.
  6. ناسازگاری Rh گروه خونی مادر با Rh گروه خونی جنین متفاوت باشد.
  7. قرارگرفتن مادرباردار در معرض ترکیبات سمی مانند متیل جیوه.

تشخیص فلج مغزی اطفال

متخصص نورولوژی(متخصص اعصاب و عصب شناسی) جهت تشخیص یا فلج مغزی، سوابق بیماری تاریخچه سلامت را کاملا بررسی می‌کند، همچنین معاینه دقیق که شامل معاینه اعصاب هم می‌شود، در دستور کار قرار می‌گیرد. روش های پاراکلینیک برای تشخیص فلج مغزی عبارتند از:

نوار مغزی یا الکتروانسفالوگرافی (EEG)

این وسیله جهت ارزیابی فعالیت الکتریکی مغز استفاده می شود. البته همینجا اشاره کنیم که نوار مغزی هنگام مشاهده نشانه صرع که سبب تشنج می شود، استفاده می شود.

تصویربرداری MRI

در MRI که از مغناطیس و امواج رادیویی  قدرتمند استفاده می شود، تصاویری با جزییات بالا در اختیار پزشک قرار می گیرد. هر گونه حالت غیرعادی یا آسیب دیدگی در مغز، بابررسی تصاویر حاصل از MRI قابل رویت خواهد بود.

تصویربرداری سی تی اسکن

تصاویر مقطعی و واقعی از مغز را در اختیار پزشک متخصص قرار می دهد و امکان مشاهده آسیب دیدگی مغز را به پزشک خواهد داد.

سونوگرافی جمجمه ای

روش نسبتا سریع و مقرون به صرفه ای است که با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری باکیفیت و مورد نیاز از مغز را در اختیار پزشک متخصص قرار خواهد داد.

پیشگیری از فلج مغزی در کودکان 

جهت جلوگیری از بروز بیماری فلج مغزی، بهترین راه ممکن، به حداقل یا به صفررساندن احتمال هر گونه آسیب به مغز جنین در دوران بارداری و بعد از تولد است که لازم است مورد توجه مادر وخانواده باشد. واکسیناسیون موضوع مهم دیگری است که باید پیش از بارداری صورت پذیرد و در صورتی که علیه سرخجه که نوعی بیماری ویروسی است، واکسیناسیون انجام نداده اید، هرچه سریع‌تر اقدام نمایید. در نهایت باید طی روندی منظم به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایید تا اختلالاتی مثل تولد زودرس یا وزن کم و عفونت ها را به حداقل برسانید.

عوارض فلج مغزی در کودکان

فلج مغزی، در حالی که طول عمر را کوتاه نمی‌کند، اما با عوارض متعددی همراه است که کیفیت زندگی را تحت الشعاع قرار می‌دهد. در این مقاله، به بررسی برخی از این عوارض در کودکان و بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی می‌پردازیم.

کوتاه شدن بافت عضلانی (کنتراکچر)

یکی از پیامدهای ناخوشایند فلج مغزی، انقباض و سفت شدن عضلات (اسپاسم) است که به مرور زمان منجر به کوتاه شدن بافت عضلانی یا کنتراکچر می‌شود. این امر نه تنها دامنه حرکتی را محدود می‌کند، بلکه می‌تواند باعث خم شدن غیرطبیعی استخوان‌ها و تغییر شکل مفاصل شود. در موارد شدید، حتی ممکن است شاهد دررفتگی مفاصل باشیم.

سوءتغذیه

مشکلات بلع و غذا خوردن در افراد مبتلا به فلج مغزی، می‌تواند منجر به دریافت ناکافی مواد مغذی و در نتیجه سوءتغذیه شود. این امر به خصوص در کودکان، که نیاز به رشد و تکامل دارند، می‌تواند نگران‌کننده باشد. در برخی موارد، استفاده از لوله تغذیه برای جبران کمبود مواد مغذی ضروری می‌شود.

اختلالات سلامت روان

انزوای اجتماعی ناشی از مشکلات حرکتی در افراد مبتلا به فلج مغزی، می‌تواند زمینه‌ساز بروز مشکلات سلامت روان مانند افسردگی و پرخاشگری شود. توجه به سلامت روان این افراد و ارائه حمایت‌های لازم، از جمله اقدامات ضروری در روند درمان است.

بیماری‌های قلبی و ریوی

فلج مغزی می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و تنفسی را افزایش دهد. محدودیت حرکتی و مشکلات تنفسی در این افراد، می‌تواند زمینه را برای بروز نارسایی قلبی و مشکلات ریوی مانند ذات‌الریه فراهم کند.

مشکلات مربوط به استخوان

افزایش فشار بر استخوان‌ها در اثر اسپاسم عضلانی، می‌تواند افراد مبتلا به فلج مغزی را در معرض ابتلا به بیماری‌هایی مانند آرتروز و پوکی استخوان قرار دهد. این امر به خصوص در دوران کودکی و نوجوانی که استخوان‌ها در حال رشد هستند، حائز اهمیت است.

طول عمر کودکان فلج مغزی

فلج مغزی، چالشی که با وجود عدم درمان قطعی، با تلاش و مراقبت‌های صحیح، قابل کنترل و مدیریت است. این اختلال عصبی که بر حرکت و هماهنگی عضلات تأثیر می‌گذارد، نگرانی‌هایی را در مورد طول عمر افراد مبتلا به وجود می‌آورد. اما خبر خوب این است که با تشخیص و مداخلات زودهنگام، می‌توان تا حد زیادی بر این بیماری غلبه کرد. جلسات کار درمانی، داروها و تغذیه مناسب، نقش کلیدی در کنترل علائم و ارتقای کیفیت زندگی این افراد ایفا می‌کنند.

طول عمر کودکان فلج مغزی
فلج مغزی، چالشی که با وجود عدم درمان قطعی، با تلاش و مراقبت‌های صحیح، قابل کنترل و مدیریت است.

سازمان بهداشت جهانی با اقدامات پیشگیرانه و اطلاع‌رسانی گسترده، تلاش می‌کند تا از شیوع این بیماری کاسته و از بروز آن در کودکان جلوگیری کند. تحقیقات نشان می‌دهد که متوسط امید به زندگی افراد مبتلا به فلج مغزی بین 30 تا 70 سال است. این رقم، نویدبخش آینده‌ای روشن برای این افراد است، به خصوص با پیشرفت‌های روزافزون در زمینه‌های پزشکی و توانبخشی. به یاد داشته باشیم که تحرک بیشتر، استفاده از مراقبت‌های پزشکی مناسب و تجهیزات کاردرمانی، کلید افزایش طول عمر و ارتقای کیفیت زندگی در بیماران فلج مغزی است.

درمان فلج مغزی در کودکان

فلج مغزی یک وضعیت پایدار و مزمن است که ناشی از آسیب به بخش‌های مختلف مغز است که کنترل حرکت و عملکردهای حسی را بر عهده دارند. این وضعیت معمولاً در دوران پیش از تولد، در زمان تولد یا در دوران نوزادی رخ می‌دهد و می‌تواند به دلیل بیماری‌های عفونی، انفجار عروقی، ضربه به سر، مشکلات خونرسانی به مغز و یا دیگر عوامل ایجاد شود. درمان کودکان مبتلا به فلج مغزی یک چالش بزرگ برای خانواده‌ها و تیم‌های درمانی است که نیاز به رویکردهای گوناگون و چند جانبه دارد.

درمان جدید

تحقیقات و پژوهش‌های جدید در حوزه درمان فلج مغزی به ویژه تکنیک‌های نوین مانند درمان‌های سلول‌های بنیادی، نورومودولاسیون، و درمان‌های ژنتیکی به رشد و توسعه پرداخته‌اند. این درمان‌ها به منظور بهبود عملکرد حرکتی و کاهش علائم فلج مغزی مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

آب درمانی

آب درمانی یکی از روش‌های موثر در درمان کودکان فلج مغزی است. فعالیت در آب باعث کاهش وزن بدن می‌شود که منجر به افزایش قدرت عضلات و بهبود تعادل و حرکت می‌شود. این روش می‌تواند بهبودی معناداری در کیفیت زندگی کودکان فلج مغزی به همراه داشته باشد.

کاردرمانی

کاردرمانی به عنوان یکی از درمان‌های مرتبط با حرکت، با استفاده از تمرینات و فعالیت‌های جسمی، عضلانی و موقعیتی به کودکان فلج مغزی کمک می‌کند تا توانایی حرکتی خود را بهبود بخشند. این درمان به طور خاص به تقویت عضلات و بهبود کنترل حرکتی کودکان کمک می‌کند.

گفتار درمانی

بسیاری از کودکان مبتلا به فلج مغزی دچار مشکلات گفتاری هستند که می‌توان با استفاده از گفتار درمانی این مشکلات را بهبود داد. گفتار درمانی شامل تمرینات تقویتی و توانبخشی برای بهبود تلفظ، افزایش دایره واژگان، و بهبود مهارت‌های ارتباطی می‌شود.

تفریح درمانی

تفریح درمانی شامل فعالیت‌های تفریحی و بازی‌های ساختارمند است که به کودکان فلج مغزی کمک می‌کند تا مهارت‌های اجتماعی، حرکتی، و حسی خود را بهبود بخشند. این فعالیت‌ها با استفاده از بازی‌ها، موسیقی، هنر، و فعالیت‌های چندحسی ارائه می‌شود.

جراحی

در برخی موارد، جراحی ممکن است برای بهبود وضعیت کودکان فلج مغزی مورد نیاز باشد. این جراحی‌ها می‌توانند شامل جراحی ارتوپدی، جراحی عصبی، یا جراحی معده‌ای باشد که بهبود عملکرد حرکتی و کیفیت زندگی کودکان را تسهیل می‌دهند.

استفاده از ابزارهای کمکی

استفاده از ابزارهای کمکی مانند اسکوترها، تخته چرخان، و دستگاه‌های کمکی دیگر می‌تواند به کودکان فلج مغزی کمک کند تا به طور مستقل‌تری در فعالیت‌های روزانه شرکت کنند و عملکرد حرکتی خود را بهبود بخشند.

فلج مغزی در کودکان
استفاده از ابزارهای کمکی در درمان فلج مغزی کودکان کمک خواهد کرد.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی شامل تمرینات توانبخشی، توانایی حرکتی، و کاردرمانی است که به کودکان فلج مغزی کمک می‌کند تا قوای عضلاتی خود را تقویت کرده و کنترل حرکتی خود را بهبود بخشند.

داروها

استفاده از داروها ممکن است در برخی موارد به کودکان فلج مغزی کمک کند، به عنوان مثال داروهای تقویت عضلات، داروهای کنترل تشنج‌ها، و داروهای کاهنده علائم می‌تواند بهبود مواردی از وضعیت کودکان را فراهم کند.

تشخیص زودهنگام

تشخیص زودهنگام و شناسایی دقیق علت فلج مغزی می‌تواند به کمک تیم‌های درمانی در انتخاب بهترین روش‌های درمانی برای کودکان با این وضعیت کمک کند. این اقدام می‌تواند به بهبود پیش‌بینی و نتایج درمانی کودکان کمک کند.

درمان فلج مغزی به همراه خدمات کمکی پرستاری

هدف اصلی درمان فلج مغزی، برطرف کردن محدودیت‌های کودک به حداقل مقدار ممکن وجلوگیری از بروز اختلال ها وناراحتی های دیگر است. علاوه بر این، بهره گیری از روش های کمک درمانی، همچون گفتاردرمانی، فیزیوتراپی و کاردرمانی در کنار مراقبت های پرستاری بسیار موثراست.

مرکز پرستاری سلامت اول، متشکل از متخصصان وپرستاران مجرب، دلسوز و با اطلاعات وآگاهی بالا بوده که شما را در مراقبت از کودک عزیزتان یاری خواهد داد. مرکز مراقبتی سلامت اول دربردارنده مواردی است که در ادامه اشاره خواهد شد:

  1. پرستار کودک اعزامی از مرکز مراقبتی سلامت اول ، کودک شما را در جلسات گفتاردرمانی، کاردرمانی و فیزیوتراپی همراهی خواهد نمود و به آرامی و قدم به قدم، کودک را در رسیدن به اهدافش یاری خواهد داد. نکته مهم آن است که علاوه بر پرستار این بیماری، شما می توانید از مرکز مراقبتی سلامت اول پرستار بیمار اوتیسمی هم درخواست کنید.
  2. زمینه تفریحی درمانی را که نیاز اصلی کودک در سنین رشد است، برای او ایجاد خواهد کرد ونیازهای روحی و جسمی او را همراه با آموزش مهارت های جدید، پوشش خواهد داد.
  3. مشاوران تغذیه ای مرکز سلامت اول رژیم غذایی کودک مبتلا به فلج مغزی رابرنامه ریزی کرده و برنامه رژیم غذایی کودک را به دقت مورد ارزیابی قرار خواهد داد. لازم است که این رژیم غنی از کلسیم و ویتامین دی و فسفر باشد تا به بهبود وضعیت رشد استخوان کودک کمک کند.

خبر خوش برای بیماران مبتلا به فلج مغزی این است که مسئله سلول های بنیادین به شدت در حال پیشرفت است و اگرچه تحقیقات در ابتدای راه است اما به زودی منتظر خبرهای خوش در حیطه درمان فلج مغزی خواهیم بود.

جمع بندی

فلج مغزی یک وضعیت پایدار و مزمن است که ناشی از آسیب به بخش‌های مختلف مغز است و معمولاً در دوران پیش از تولد، زمان تولد یا در دوران نوزادی رخ می‌دهد. این وضعیت می‌تواند به دلیل بیماری‌های عفونی، انفجار عروقی، ضربه به سر، مشکلات خون‌رسانی به مغز و یا دیگر عوامل ایجاد شود. بسته به محل و شدت آسیب به مغز، انواع مختلفی از فلج مغزی شناخته شده است که هر یک با علائم و نشانه‌های متفاوتی همراه هستند.

درمان فلج مغزی در کودکان بستگی به نوع و شدت آسیب مغزی، سن کودک، و شرایط فردی دارد. درمان ممکن است شامل درمان‌های چندگانه مانند فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتار درمانی، تفریح درمانی، و استفاده از ابزارهای کمکی باشد. هدف اصلی درمان فلج مغزی بهبود عملکرد حرکتی و کیفیت زندگی کودکان است و می‌تواند تاثیر مثبتی در زندگی روزمره آن‌ها داشته باشد.

علاوه بر این، تشخیص زودهنگام و شروع سریع درمان‌های لازم می‌تواند بهبود نتایج درمانی کودکان را تسهیل کند. با پشتیبانی خانواده و تیم‌های درمانی متخصص، کودکان مبتلا به فلج مغزی می‌توانند زندگی پرباری داشته باشند و به حداکثر توان خود در جوامع خود ادامه دهند.

سوالات متداول

1.علت فلج مغزی در کودکان چیست؟

فلج مغزی در اثر آسیب یا رشد غیرطبیعی در قسمت‌هایی از مغز که حرکت را کنترل می‌کنند، ایجاد می‌شود. این عارضه ممکن است قبل، در حین، یا اندکی پس از تولد یا در چند سال اول زندگی، زمانی که مغز هنوز در حال رشد است، رخ دهد.

2.کودک در چه سنی ممکن است به فلج مغزی مبتلا شود؟

فلج مغزی شرایطی است که بر حرکت و وضعیت بدن تأثیر می گذارد. این به دلیل آسیبی است که به مغز در حال رشد، اغلب قبل از تولد، رخ می دهد. علائم در دوران نوزادی یا پیش دبستانی ظاهر می شود و از بسیار خفیف تا جدی متفاوت است.

3.زندگی کودک فلج مغزی چگونه است؟

کودکان مبتلا به فلج مغزی ممکن است برای راه رفتن به وسایلی مانند واکر یا بریس های پا نیاز داشته باشند. برخی دیگر ممکن است از ویلچر به عنوان بهترین راه برای حرکت در اطراف استفاده کنند. برای برخی از کودکان، فلج مغزی خوردن یا صحبت کردن را دشوار می کند، زیرا کنترل حرکات لازم برای آنها دشوار است.

4.آیا فلج مغزی در کودکان قابل درمان است؟

هیچ درمانی برای فلج مغزی وجود ندارد اما منابع می‌توانند به بچه‌ها کمک کند تا با حداکثر پتانسیل رشد کنند. به محض تشخیص CP، کودک می تواند درمان حرکتی و سایر زمینه هایی که نیاز به کمک دارند، مانند یادگیری، گفتار، شنوایی و رشد اجتماعی و عاطفی را آغاز کند.

Picture of Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
پرستاری در منزل سلامت اول
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.