تغذیه از میوهها روشی مناسب برای رفع احساس گرسنگی و جذب مواد مغذی روزانه است. با این حال، بیشتر میوهها حاوی قند هستند و ممکن است مصرف نسنجیده آنها برای مبتلایان به دیابت Diabetes مشکل ساز باشد.
بر طبق تحقیقات انجام شده، تغذیه از انواع میوهها برای افراد دیابتی مجاز است، مگر این که فرد به میوه خاصی حساسیت داشته باشد. در واقع گنجاندن مقداری میوه در رژیم غذایی روزانه، به طور قابل توجهی باعث کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 میشود.
با این حال، مصرف بعضی از میوهها ممکن است برای سلامتی مضر باشد، به عنوان مثال میوههای یخ زده یا میوههای کمپوت شده در قوطیها، شیشهها یا لیوانهای پلاستیکی ممکن است حاوی قند زیادی باشند که برای همه افراد، به ویژه مبتلایان به دیابت خطرناک است.
در این مقاله بهترین و بدترین میوهها برای افراد دیابتی را مورد بررسی قرار داده ایم.
دیابت چیست؟
دیابت زمانی رخ می دهد که مقدارگلوکز که قند خون نیز نامیده میشود بیش از حد طبیعی افزایش یابد. گلوکز منبع اصلی تامین انرژی در بدن است و از غذاهایی که خورده می شود به دست میآید. انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده ساخته میشود و باعث جذب گلوکز توسط سلولهای بدن میگردد. گاهی اوقات به دلیل عدم تولید انسولین کافی در بدن، سلولها قادر به جذب گلوکز موجود در خون نیستند و این اختلال باعث بالارفتن مقدار قند خون در مبتلایان به دیابت می شود.
بیشتر بخوانید : دیابت در سالمندان
شاخص گلیسمی در میوهها
برای یک فرد مبتلا به دیابت، یکی از راههای انتخاب میوههای مناسب بررسی مقدار شاخص گلیسمی GI است. شاخص گلیسمی رتبهبندی قند موجود در مواد غذایی در مقیاس 1 تا 100 است. این عدد نشان میدهد که غذا با چه سرعتی سطح قند خون را افزایش میدهد. به عنوان مثال، بدن غذاهای با GI بالا را سریعتر از غذاهای با GI متوسط یا پایین جذب میکند.
برای مبتلایان به دیابت استفاده از غذاهایی که شاخص گلیسمی پایینتری دارند برای کنترل سطح قند خون مناسبتر است.
میوههای باشاخص گلیسمی کم و متوسط شامل موارد زیر هستند:
- سیب
- آووکادوها
- تمشک
- گیلاس
- گریپ فروت
- هلو
- گلابی
- آلو
- توت فرنگی
- انجیر
- انگور
- کیوی
- انبه
- پرتقال
- کشمش
- موز نرسیده
میوههای پرخطر برای مبتلایان به دیابت
بخش مهمی از یک رژیم غذایی متعادل مربوط به میوهها است. با این حال، لازم است فرد مبتلا به دیابت انتخابهای هوشمندانهای در مورد میوههایی که میخورد داشته باشد.
میوههای پر قند
لازم است فرد مبتلا به بیماری قند میزان مصرف میوههایی که از شاخص گلیسمی بالایی برخوردارند را کنترل نماید. میوههای پرقند شامل موارد زیر هستند:
- موز بسیار رسیده
- خرمای خشک
- هندوانه
- آناناس
بیشتر بخوانید : رژیم غذایی بیماران دیابتی
میوههای پرکربوهیدرات
برخی از افراد مبتلا به بیماری قند از رژیم غذایی کمکربوهیدرات پیروی میکنند تا تأثیر کربوهیدراتها بر سطح قند خون خود را کاهش دهند. شایان ذکر است که میوههای پرکربوهیدرات در مقایسه با سایر میانوعدهها کربوهیدرات کمتری دارند. به عنوان مثال، یک موز بزرگ حاوی حدود 30 گرم کربوهیدرات است، در حالی که یک کلوچه شکلاتی حدود 55 گرم کربوهیدرات دارد.
بنابراین، فرد دیابتی باید قبل از حذف میوهها، روی محدود کردن مصرف سایر غذاهای پرکربوهیدرات تمرکز کند.
مقدار مجاز مصرف میوه برای بیماران دیابتی
براساس توصیههای متخصصان تغذیه لازم است که بزرگسالان و کودکان روزانه 5 وعده میوه و سبزیجات مصرف کنند. این امر برای افراد مبتلا به دیابت نیز صادق است.
برای فرد مبتلا به دیابت، نیمی از هر وعده غذایی باید سبزیجات غیر نشاسته ای باشد و نیمی دیگر نیز باید شامل پروتئین و نشاسته با فیبر بالا، مانند لوبیا یا غلات کامل باشد. همچنین مصرف چربیهای سالم در هر وعده غذایی برای بهبود احساس سیری و افزایش جذب آنتی اکسیدانها و ویتامینها توصیه میشود.
مقدار مجاز مصرف میوههای فرآوری شده، مانند سس سیب و آب میوه، به اندازه نصف فنجان است و برای میوههای خشک مانند کشمش و آلبالو 2 قاشق غذاخوری مجاز خواهد بود.
فواید میوه برای مبتلایان به بیماری قند
یکی از روشهای اصلی کنترل و مدیریت دیابت، مصرف فیبرکافی در رژیم غذایی است. رژیم غذایی سرشار از فیبر محلول، باعث کندتر شدن روند جذب قند و کنترل سطح قند خون میشود. بسیاری از میوهها دارای فیبر بالایی هستند، به خصوص زمانی که با پوست مورد استفاده قرار گیرند.
رژیمهای غذایی حاوی میوه و سبزیجات کافی احتمال بروز چاقی، حمله قلبی و سکته را کاهش میدهند. مصرف فیبر کافی در رژیم غذایی روزانه نقش مهمی در مدیریت دیابت دارد. از آنجایی که میوهها سرشار از فیبر و مواد مغذی هستند، بهترین انتخاب برای وعدههای غذایی مبتلایان به دیابت را میوهها تشکیل می دهند.
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سالها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانهروزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت فرمایید.
هشدار! این مطلب صرفاً جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
لطفا به این مقاله امتیار دهید.