افراد دیابتی معمولا محدودیت زیادی در انتخاب مواد غذایی دارند. یکی از گروههای غذایی که بعد از اتبلا به بیماری باید با دقت بیشتری آنها را انتخاب کنید؛ میوهها هستند. برخی از میوهها با داشتن ویتامینها و املاح معدنی، فواید زیادی برای بدن دارند. برخی دیگر بهخاطر داشتن قند زیاد برای افراد دیابتی منع میشوند. افرادی که دچار بیماری دیابت هستنند؛ با شناخت میوه های مضر برای دیابت و انتخاب میوههایی با قند کمتر و فیبر محلول بیشتر، میتوانند از مزایای میوهها بهرهمند شوند.
بر طبق تحقیقات انجام شده، تغذیه از انواع میوهها برای افراد دیابتی مجاز است، مگر این که فرد به میوه خاصی حساسیت داشته باشد. در واقع گنجاندن مقداری از میوه های انسولین ساز در رژیم غذایی روزانه، به طور قابل توجهی باعث کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 میشود. با این حال، مصرف بعضی از میوهها ممکن است برای سلامتی مضر باشد، به عنوان مثال میوههای یخ زده یا میوههای کمپوت شده در قوطیها، شیشهها یا لیوانهای پلاستیکی ممکن است حاوی قند زیادی باشند که برای همه افراد، به ویژه مبتلایان به دیابت خطرناک است. در این مقاله بهترین و بدترین میوهها برای افراد دیابتی را مورد بررسی قرار داده ایم. شما همچنین می توانید از راهنمایی یک پرستار سالمند نیز بهره مند شوید.
میوههای مضر برای دیابت
میوهها بهخاطر داشتن ویتامین، فیبر و املاح معدنی جز خوراکیهای مفید هستند؛ اما افراد دیابتی بهتر است میوههای که قند زیادی دارند را مصرف نکنند. میوههایی مانند انگور، موز، انبه و هندوانه جز این دسته از میوه ها هستند. خوردن این میوهها گاهی مانند سم برای افراد دیابتی عمل میکند. همچنین افراد دیابتی بهتر است میوههای خشک مصرف نکنند. همچنین کمپوتهای میوه هم قند زیادی دارند و بهتر است سمت آن نروند.
شاخص گلیسمی در میوهها
برای یک فرد مبتلا به دیابت، یکی از راههای انتخاب میوه های انسولین ساز مناسب، بررسی مقدار شاخص گلیسمی GI است. شاخص گلیسمی رتبهبندی قند موجود در مواد غذایی در مقیاس 1 تا 100 است. این عدد نشان میدهد که غذا با چه سرعتی سطح قند خون را افزایش میدهد. به عنوان مثال، بدن غذاهای با GI بالا را سریعتر از غذاهای با GI متوسط یا پایین جذب میکند. در صورتی که اطلاعات کافی در زمینه خدمات پزشکی و شناسایی مواد غذایی مناسب افراد دیباتی را ندارید، راهنمایی گرفتن از یک پرستار بیمار با تجربه میتواند به شما کمک کند.
میوههای مضر برای دیابت با شاخص گلیسمی بالا
لازم است فرد مبتلا به بیماری قند میزان مصرف میوههایی که از شاخص گلیسمی بالایی برخوردارند را کنترل نماید. میوههای پرقند شامل موارد زیر هستند:
- موز بسیار رسیده
- خرمای خشک
- هندوانه
- آناناس
- انگور
میوه های مفید برای دیابت
برخی فکر میکنند که میوهها چون خوراکیهای طبیعی هستند؛ پس میتوانند بدون رعایت هیچ محدودیتی از آنها استفاده کنند؛ اما میوهها هم قند طبیعی دارند و بیماران دیابتی ممکن است با مصرف اشتباه یا بیش از اندازه میوهها دچار دردسر شوند. دراین بین میوههایی هستند که به تنظیم قند خون کمک میکنند و بهعنوان میوه های مفید برای دیابت شناخته میشوند. گنجاندن این میوهها در رژیم غذایی دیابت توصیه میشوند. میوههای دیابت بهخاطر داشتن ویتامین، مواد معدنی، آنتیاکسیدان و مواد مغذی برای افراد دیابتی مفید هستند.
میوه های انسولین ساز
- گیلاس: گیلاس سرشار از پتاسیم بوده و آنتیاکسیدان زیادی دارد که به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. گیلاس با وجود طعم شیرینی که دارد؛ کمترین میزان گلوکز را در بین میوهها دارد و قادر است تا 50 درصد تولید انسولین را در بدن افزایش داده و به کاهش وزن کمک کند.
- لیمو: لیمو سرشار از ویتامین C است. همچنین سایر ویتامینها از جمله ویتامین A، B، منیزیم، سدیم، فیبر هم در این میوه موجود است. ازاینگذشته لیمو دارای فیبرهای حل شده است و به تنظیم قند خون کمک میکند.
- انجیر: انجیر از میوه های انسولین ساز مفید است که فیبر زیادی دارد و به کنترل عملی دیابت کمک میکند. برگهای انجیر به تامین میزان انسولین مورد نیاز بیماران دیابتی کمک میکند تا آنها به انسولین تزریقی کمتری نیاز داشته باشند. انجیر حاوی پتاسیم است که به تنظیم قند جذب شده کمک میکند. پتاسیم ترتیبی میدهد که نوسان پتاسیم در خون کمتر باشد.
- کیوی: کیوی حاوی ویتامین C، A، فلانوئید، پتاسیم و مقدار زیادی بتاکاروتن است. همچنین این میوه سرشار از فیبر است و کربوهیدرات کمی دارد؛ بنابراین به کنترل قند خون کمک میکند.
- سیب: سیب سرشار از فیبرهای محلول و ویتامین C و دیگر آنتیاکسیدانها است. همچنین مقادیر خوبی پکتین دارد که برای سمزدایی از بدن مفید است. با مصرف سیب، نیاز شما به انسولین تا 35 درصد کاهش پیدا میکند.
بهترین رویکرد، دانستن دیابت چیست است. اگر زمینه های ژنتیکی ابتلا به دیابت را دارید، بهتر است از سنین کمتر به فکر پیشگیری باشید.
میوههای مفید برای دیابت باشاخص گلیسمی کم
- سیب
- آووکادوها
- تمشک
- گیلاس
- گریپ فروت
- هلو
- گلابی
- آلو
- توت فرنگی
- انجیر
- انگور
- کیوی
- انبه
- پرتقال
- کشمش
- موز نرسیده
مقدار مجاز مصرف میوه برای بیماران دیابتی
براساس توصیههای متخصصان تغذیه لازم است که بزرگسالان و کودکان روزانه 5 وعده میوه و سبزیجات مصرف کنند. این امر برای افراد مبتلا به دیابت نیز صادق است. برای فرد مبتلا به دیابت، نیمی از هر وعده غذایی باید سبزیجات غیر نشاسته ای باشد و نیمی دیگر نیز باید شامل پروتئین و نشاسته با فیبر بالا، مانند لوبیا یا غلات کامل باشد. همچنین مصرف چربیهای سالم در هر وعده غذایی برای بهبود احساس سیری و افزایش جذب آنتی اکسیدانها و ویتامینها توصیه میشود. مقدار مجاز مصرف میوههای فرآوری شده، مانند سس سیب و آب میوه، به اندازه نصف فنجان است و برای میوههای خشک مانند کشمش و آلبالو 2 قاشق غذاخوری مجاز خواهد بود.
سخن آخر
افراد دیابتی بهخاطر اختلالاتی که در تولید انسولین دارند؛ لازم است در انتخاب مواد غذایی دقت کافی را داشته باشند. میوههایی که قند کم فیبر محلول و مواد معدنی و ویتامین بیشتری دارند؛ برای افراد دیابتی مفید هستند و بهعنوان میوه های انسولین ساز دیابت شناخته میشوند. این افراد بهتر است سیب، آلبالو، گیلاس، لیمو و کیوی بخورند. درمقابل میوههایی که قند زیادی دارند؛ برای افراد دیابتی مناسب نیستند. میوههایی مانند انگور، موز، آناناس، انبه و هندوانه جز این میوها هستند.
سوالات متداول
آیا میوه برای دیابتی ها مضر است؟
هم بله و هم خیر. میوه هایی که میزان قند زیادی نسبت به حجم و فیبر موجود در خود دارند می توانند بسیار مضر باشند. و همچنین میوه های مفید برای دیابت و انسولین ساز نیز زیاد هستند.
آیا کمپوت برای دیابتی ها مضر است؟
بله مضر است. کمپوت دارای حجم بسیار زیادی از قند های طبیعی و مصنوعی است. این حجم از قند تغلیظ شده برای دیابت مضر است.
آیا سیروپ میوه برای دیابتی ها مجاز است؟
خیر. سیروپ نیز دارای قند زیادی است و برای دیابتی ها مضر است.