سلامت اول

مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

نحوه تزریق پنی سیلین و انواع آن

نحوه تزریق پنی سیلین

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

اگر به هر دلیل دچار بیماری شده‌اید، باید نکات مهم در تزریق پنی سیلین را بدانید و ضمن توجه به آن‌ها از بروز عوارض و خطرات احتمالی پیشگیری نمایید. مهمترین اقدامی که در نحوه تزریق پنی سیلین ۶۳۳ باید رعایت کنید، این است که از یک پرستار متخصص و مجرب کمک بگیرید و تست پیش از تزریق را انجام دهید. این تست مشخص می‌کند که آیا شما هم مثل ۱۰ درصد مردم نسبت به پنی سیلین واکنش آلرژیک نشان می‌دهید یا نه؟ ما در مجموعه بزرگ و خوش سابقه سلامت اول با ارائه بهترین خدمات پرستاری در خدمت شما هستیم تا نکات مهم در تزریق پنی سیلین را بدانید و از بهترین پرستار در منزل برای این اقدام کمک بگیرید. با ما همراه باشید.

پنی سیلین چیست؟

یکی از تحولات شگفت‌انگیز دنیای پزشکی، اختراع ماده‌ای خارق‌العاده به نام پنی سیلین در قرن بیستم میلادی بوده است. درحالی‌که کمتر کسی به اهمیت پنی سیلین در درمان و سلامت می‌اندیشد، امروزه هزاران هزار انسان جان خود را مدیون این اختراع ارزشمند پزشک اسکاتلندی “الکساندر فلمینگ” هستند. پنی سیلین ماده‌ای نجات‌بخش است که در بهبود بیماری‌های باکتریائی تاثیر به سزایی دارد و به صورت تزریقی و خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. جهت تزریق این دارو می توانید از پرستار بیمار نیز کمک بگیرید.

در دهه 40 میلادی (1940) این کشف دکتر فلمینگ توسط هاوارد فلوری به صورت داروی قابل استفاده در آمد و در اختیار عموم قرار گرفت. امروزه این آنتی بیوتیک انقلابی همچنان در درمان عفونت های باکتریایی کاربرد مهمی دارد. انواع مختلف این آنتی بیوتیک به شرح زیر است:

  • پنی سیلین جی: این نوع از پنی سیلین در برابر معده تجزیه می شود و کاربرد خود را از دست می دهد به همین منظور مناسب برای تزریق وریدی است.
  • پنی سیلین وی: مقاوم در برابر اسید معده و مناسب برای استفاده خوراکی
  • پروکائین بنزیل پنی سیلین و بنزاتین بنزیل پنی سیلین: مناسب تزریق ماهیچه ای

تزریق پنی سیلین

نکات مهم در تزریق پنی سیلین در منزل

امروزه به‌وسیله انواع پنی سیلین خوراکی و تزریقی در دوزهای مختلف می‌توانید بیماری‌های سخت نشات گرفته از عفونت‌های باکتریایی را بهبود دهید. این یکی از قوی‌ترین آنتی‌بیوتیک‌ها است که باید با نکات مهم در تزریق آن آشنا شوید. چراکه آمارها ثابت کرده‌اند بین ۱ تا ۱۰ درصد افراد در جهان، نسبت به ترکیبات پنی سیلین واکنش آلرژیک دارند. حساسیت به پنی سیلین در سالمندان بیشتر مشاهده می‌شود؛ توصیه ما این است که برای تزریق پنی سیلین در منزل برای سالمندان، از یک پرستار سالمند در منزل زبده که تجربه فعالیت در امور پزشکی و کمک پزشکی را دارد کمک بگیرید.

شدت علائم این آلرژی از تورم و خارش و قرمزی پوستشروع می‌شود و حتی در موارد حاد می‌تواند تنگی نفس، افت فشار و مرگ را به دنبال داشته باشد! از این رو تزریق پنیسیلین در منزل کاری نیست که همه بتوانند انجام دهند. بلکه این عملیات تخصصی پرستاری باید توسط پرستاری مجرب و ماهر انجام شود که با نکات مهم در تزریق پنی سیلین به خوبی آشنایی دارد. البته که یکسری نکات در نحوه تزریق پنی سیلین ۶۳۳ و ۸۰۰ و دیگر دوزها مشترک است. اما هر یک از این انواع پنی سیلین، نکات خاصی نیز دارند. شایان ذکر است که از لحاظ اثرگذاری، پنی سیلین ۶۳۳ و یک میلیون و ۲۰۰، اثری دیرپا و تدریجی دارند؛ اما اثر پنی سیلین ۸۰۰ طی ۲۴ ساعت نمایان می‌شود.‌‌

به نقل از medlineplus.gov :

تزریق پنی سیلین G به صورت پودری برای مخلوط کردن با آب و یا به صورت از پیش آماده شده ارائه می شود. تزریق پنی سیلین G معمولاً در یک عضله یا ورید تزریق می شود، اما ممکن است مستقیماً در پوشش حفره قفسه سینه، مایع اطراف نخاع، یا به مفصل یا سایر نواحی تزریق شود. تعداد دوزهایی که هر روز دریافت می کنید و طول کل درمان به سلامت عمومی، نوع عفونت و میزان پاسخ شما به دارو بستگی دارد.

انواع پنی سیلین

نحوه تزریق پنی سیلین

  1. قبل از هر اقدامی از تاریخ انقضای دارو اطمینان حاصل کنید. دارویی که تاریخ انقضای آن گذشته باشد و منقضی باشد می تواند عوارض خطرناکی داشته باشد.
  2. محل و نوع تزریق باید طبق دستور پزش باشد. تزریق عضلانی، وریدی یا در سرم می تواند باشد. تزریق عضلانی بهترین و رایج ترین نوع تزریق این دارو است چراکه انواع دیگر آن می تواند خطرناک باشد و حتما باید در حضور پزشک انجام شود. بهترین ناحیه عضلانی برای تزریق پنی سیلین، ربع فوقانی بیرونی باسن است. قسمت میانی ران برای کودکان و نوزادان توصیه می شود.
  1. باز هم تاکید میکنیم که تزریق های وریدی و تزریق در سرم، بی نهایت حساس هستند و در صورت رخ دادن کوچکترین اشتباهی می تواند مرگبار باشد و در صورت تجویز این نوع تزریق توسط پزشک حتما در مراکز درمانی مجهز و تحت نظر پزشک انجام شود.
  2. اقدامات ضدعفونی سازی را حتما انجام دهید. دست های خود را به خوبی بشویی (یا از دستکش ضد عفونی استفاده کنید) و با استفاده از پنبه و الکل محل تزریق را ضد عفونی کنید. در مراحل بعدی که سرنگ آماده تزریق شد سعی کنید سوزن بیش از 20 ثانه به صورت عریان در معرض هوای اتاق نباشد و سریعتر تزریق را انجام دهید (جلوگیری از جذب میکروب های عفونت زای معلق در هوا)
  3. دارو را با آب مقطر مخلوط کنید. میزان آب مقطر مورد استفاده، به نسبت دوز تجویزی برای بیمار، متفاوت است (عموما بین 2 تا 4 سی سی) دارو را بر اساس میزان دوز تجویز شده آماده کنید. این موضوع مهم است که دارو زیادی غلیظ یا رقیق نباشد.
  4. ویال را به خوبی تکان دهید تا پودر پنی سیلین به طور یکدست در آب مقطر حل شود.
  5. سوزن سرنگ را وارد ویال کنید، ویال را وارونه کنید به طوری که درب ویال و سوزن سرنگ وارد شده به آن، به سمت زمین باشد و سپس پنی سیلین را به داخل سرنگ بکشید. این کار بخاطر آن است که بتوانید به خوبی تمام دارو را تا قطره آخر به داخل سرنگ بکشید.
  6. حتما هواگیری کنید. سوزن سرنگ را به سمت بالا بگیرید تا حباب های هوا در سمت سوزن جمع شوند. سرنگ را فشار دهید تا هوا تخلیه شود. به محض آنکه اولین قطره دارو از سر سرنگ بیرون آمد، دیگر سرنگ را فشار ندهید.
  7. سوزن را با زاویه 90 درجه وارد عضله باسن کنید. این کار را باید کمی سریع انجام دهید ولی نه آنقدر سریع که بیش از حد درناک باشد. این موضوع یک مهارت در تزریقات محسوب می شود.
  8. اگر بیمار از درد کشیدن خیلی شکایت داشت، نیازی نیست حتما تمام سوزن وارد عضله شود. پس از ورود سه چهارم از سوزن می توانید تزریق را انجام دهید.
  9. پس اتمام تزریق سوزن را سریع بیرون بکشید و جای آن را به یک پنبه الکلی به مدت 30 ثانیه یا کمی کمتر مالش دهید.

نحوه تزریق پنی سیلین

محلول تست پنی سیلین چگونه تهیه می‌شود؟

یک مرحله بسیار مهم در تزریق پنیسیلین در منزل، نحوه تهیه محلول تست پنی سیلین است. در ابتدای کار پرستار در مورد آخرین بار تزریق پنی سیلین از بیمار سوال می‌کند. خصوصا وقتی ۶ ماه از آخرین تزریق گذشته، نحوه تهیه محلول تست پنی سیلین الزامی است و باید تا نیم ساعت برای بررسی علائم آلرژیک احتمالی، زمان گذاشته شود. البته سیستم ایمنی بدن قابل بهبود است و می توانید با ارتقای کیفیت سیستم ایمنی بدن نیاز خود را به پنی سیلین کاهش دهید. اگر علائم سیستم ایمنی ضعیف را در خود مشاهده می کنید بجای تزریق هر ساله آنتی بیوتیک و پنی سیلین می توانید به تقویت سیستم ایمنی بدن خود بپردازید تا کمتر بیمار شوید.

البته طبق تحقیقات جدید پزشکی، کودکان زیر ۶ سال نیازی به انجام تست پنی سیلین ندارند. چراکه سیستم دفاعی بدن ایشان همچنان تکامل نیافته است و نمی‌تواند واكنش آلرژیک شدیدی از خود نشان دهد. و اما برای انجام تست پنی‌سیلین دو راه رایج وجود دارد.

  • تزریق داخل پوستی که در آن، مقداری کم از محلول پنی سیلین را به صورت زیر جلدی در قسمت ساعد تزریق می‌کنند و برای بروز علائم حدود ۲۰ دقیقه وضعیت فرد را زیر نظر می‌گیرند.
  • ایجاد خراش پوستی که در آن، خراش‌های کوچکی در پوست ایجاد می‌شود و محلول پنی سیلین در مجاورت آن قرار می‌گیرد.

حساسیت به پنی سیلین

بهترین تغذیه بعد از تزریق پنی سیلین

سؤال بسیاری از کاربران در مورد تزریق پنیسیلین در منزل، این است که بعد از تزریق پنی سیلین چی بخوریم؟ در واقع تغذیه بعد از تزریق آنتی بیوتیک، در اثربخشی آن تاثیر به سزایی دارد. یک تغذیه خوب اثر دارو را ماندگار می‌سازد و به کاهش عوارض آن کمک شایانی می‌کند.

  • بعد از تزریق پنی سیلین باید مصرف فیبرها افزایش یابد تا فرآیند جذب آنتی‌بیوتیک کند شده و ماندگاری آن بیشتر شود. از این رو منابع فیبری مانند غلات کامل، حبوبات، دانه‌ها و مغزهای آجیل و… بسیار مفید و کارآمد هستند.
  • اگرچه مصرف لبنیات زیاد توصیه نمی‌شود. اما ماست پروبیوتیک بعد از تزریق پنی سیلین می‌تواند مفید باشد.
  • واضح است که غذاهای فرآوری شده و مرکبات تاثیر مثبتی در جذب آنتی‌بیوتیک ندارند و پس از تزریق باید به صورت کنترل شده و محدود مصرف شوند.

نکات مهم تزریق پنی سیلین ۸۰۰ برای عفونت دندان

یکی از عفونت‌های رایج بین تمام سنین، عفونت دندان است. خوشبختانه انواع عفونت‌های لثه، دندان، گوش و… را می‌توان با پنی سیلین خوراکی یا تزریقی درمان کرد و در میان انواع روش‌ها، تزریق پنی سیلین ۸۰۰ برای عفونت دندان کاربرد بالایی دارد. شایان ذکر است که این نوع پنی سیلین نیز نیازمند انجام تست است و در صورتیکه فرد حساسیت شدیدی نسبت به آن داشته باشد، می‌تواند موجب التهاب، کهیر، قرمزی و تورم پوست شده و سرگیجه، تنگی نفس و افت فشار را به دنبال داشته باشد.

یکسری نکات بین نحوه تزریق پنی سیلین ۶۳۳ و ۸۰۰ مشترک است. اما در مقابل فاصله بین دو تزریق پنی سیلین ۸۰۰ اهمیت بالایی دارد. این پنی سیلین‌ها به پنی سیلین ۲۴ ساعتی شهرت دارند و از این جهت با فاصله ۲۴ ساعت تزریق می‌شوند.


سوالات متداول

بعد از زدن امپول پنی سیلین چه باید کرد؟

در صورتی که بدن شما بعد از گذشت چندین ساعت، حساسیت خاصی به این دارو نشان داد، باید سریعا با پزشک خود مشورت کنید. علاوه بر این، در صورتی که در محل تزریق، درد احساس می‌کنید، کمپرس سرد می‌تواند شدت درد را کاهش دهد.

نکات مهم تزریق پنی سیلین ۱۲۰۰ چیست؟

عملیات تزریق به دست پرستار بیمار ماهر انجام شود‌.، ویال دربردارنده ماده، پس از افزون آب مقطر به خوبی و به صورت دورانی تکان داده شود.

بهترین تغذیه بعد از تزریق پنی سیلین چیست؟

اگرچه مصرف لبنیات زیاد توصیه نمی‌شود. اما ماست پروبیوتیک بعد از تزریق پنی سیلین می‌تواند مفید باشد.، واضح است که غذاهای فرآوری شده و مرکبات تاثیر مثبتی در جذب آنتی‌بیوتیک ندارند و پس از تزریق باید به صورت کنترل شده و محدود مصرف شوند.

محلول تست پنی سیلین چگونه تهیه می‌شود؟

تزریق داخل پوستی که در آن، مقداری کم از محلول پنی سیلین را به صورت زیر جلدی در قسمت ساعد تزریق می‌کنند و برای بروز علائم حدود ۲۰ دقیقه وضعیت فرد را زیر نظر می‌گیرند، ایجاد خراش پوستی که در آن، خراش‌های کوچکی در پوست ایجاد می‌شود و محلول پنی سیلین در مجاورت آن قرار می‌گیرد.

بعد از تزریق پنی سیلین چی بخوریم؟

واضح است که غذاهای فرآوری شده و مرکبات تاثیر مثبتی در جذب آنتی‌بیوتیک ندارند و پس از تزریق باید به صورت کنترل شده و محدود مصرف شوند.

Picture of Rasool Etehadi
Rasool Etehadi
اینجانب رسول اتحادی، هشت سال به عنوان پرستار سالمند و پرستار کودک فعالیت کرده‌ام. کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی دارم و در دوران تحصیل در دانشگاه، مقالات بسیار زیادی را در حوزه سلامت و پزشکی ترجمه کرده‌ام. تا حد امکان در سمینار های بهداشت و درمان شرکت می‌کنم و عاشق تحقیق و تحلیل دانش در حوزه سلامت و بهداشت و درمان هستم.
پرستاری در منزل سلامت اول
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
3 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.