فواید اهدای خون Donating Blood برای کسانی که به آن نیاز دارند پایان ندارد. طبق گزارش صلیب سرخ آمریکا ، اهدای خون یک نفر می تواند تا سه زندگی را نجات دهد. به طور متوسط هر دو ثانیه یک نفر در ایالات متحده به خون نیاز پیدا می کند.
به نظر می رسد که اهدای خون فقط به نفع گیرندگان نیست بلکه اهدا کنندگان خون نیز از مزایای ناشی از کمک به دیگران بهره مند می گردند .
برای آگاهی از فواید اهدای خون و تاثیرات آن بر سلامتی ادامه مطلب را بخوانید.
فواید اهدای خون
اهدای خون برای سلامت عاطفی و جسمی شما فواید زیادی دارد. براساس گزارشی از بنیاد بهداشت روان ، کمک به دیگران می تواند:
بهبود وضعیت عاطفی
بهبود وضعیت سلامت جسمی
کمک به خلاص شدن از شر احساسات منفی
احساس تعلق ایجاد کرده و انزوا را کاهش می دهد
تحقیقات شواهد بیشتری در مورد فواید سلامتی ناشی از اهدای خون یافته است.
مراحل اهدای خون
برای اهدای خون ، باید غربالگری سلامتی انجام شود . یک پرستارآموزش دیده این معاینه و غربالگری را انجام می دهد. معمولا موارد زیر در فرد متقاضی اهدای خون بررسی می گردد:
نبض
دمای بدن
سطح هموگلوبین
این معاینه فیزیکی رایگان می تواند بینشی عالی در مورد سلامتی شما ارائه دهد. این کار می تواند به طور موثری مشکلاتی را که می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای یا عوامل خطرزا برای برخی بیماری ها باشد ، تشخیص دهد.
خون شما همچنین برای بررسی چندین بیماری مورد آزمایش قرار خواهد گرفت . این آزمایشات شامل موارد زیر است
هپاتیت B
هپاتیت C
اچآیوی
ویروس نیل غربی
سیفلیس
تریپانوزوما کروزی
آیا اهدای خون خطر بیماری قلبی را کاهش می دهد
این تحقیق در مورد اینکه اهدای خون در واقع خطر ابتلا به بیماری قلبی و حمله قلبی را کاهش می دهد ، متفاوت است. یک تحقیق معتبر در سال 2017 نشان داد که اهدای خون به طور منظم با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی احتمالاً به دلیل سطح نامطلوب کلسترول مرتبط است
با این حال ، طبق مطالعه ای در 2013 ، اهدای خون به طور منظم ممکن است ذخیره آهن بدن را کاهش دهد. این شرایط ممکن است خطر حمله قلبی را کاهش دهد. اعتقاد بر این است که ذخیره آهن بالای بدن خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.
تصور می شود که اهدای خون به طور منظم فشار خون را کاهش می دهد ، اما یک مطالعه معتبر نشان می دهد این مشاهدات نسبی هستند و یک پاسخ فیزیولوژیکی واقعی نیستند.
عوارض جانبی اهدای خون
اهدای خون برای بزرگسالان سالم بی خطر است و خطر ابتلا به بیماری وجود ندارد. در مراکز اهدای خون برای هر اهدا کننده تجهیزات جدید و استریل استفاده می شود.
برخی از افراد ممکن است پس از اهدا خون حالت تهوع ، سرگیجه یا گیجی پیدا کنند. اگر این اتفاق بیفتد ، باید فقط چند دقیقه طول بکشد. فرد اهدا کننده در صورت سرگیجه بهتر است به پشت دراز بکشد و پاها را اندکی بالاتر از سطح بدن قرار دهد تا زمانی که احساس بهتری پیدا کند .
همچنین ممکن است مقداری خونریزی در محل ورود سوزن داشته باشید. فشار آوردن و بالا بردن بازو برای چند دقیقه معمولاً این خونریزی را متوقف می کند. در این قسمت ممکن است اندکی کبودی ایجاد کنید.
در صورت مشاهده عوارض زیر با مرکز اهدای خون تماس بگیرید
بعد از نوشیدن ، غذا خوردن و استراحت هنوز احساس سبکی سر ، سرگیجه ، گیجی یا حالت تهوع دارید.
در محل ورود سوزن به دست دچار برجستگی می شوید یا خونریزی می کنید.
درد ، بی حسی یا گزگز در بازو
اقدامات لازم در هنگام اهدا خون
برای اهدای خون باید ثبت نام کنید. این مدارک شامل ارائه شناسنامه ، سابقه پزشکی و انجام معاینه سریع پزشکی است. همچنین اطلاعاتی درباره اهدای خون به شما داده می شود تا بخوانید.
پس از آماده شدن و گذراندن مراحل فوق ، مرحله اهدای خون آغاز می شود. اهدای خون کامل رایج ترین نوع اهدای خون است. زیرا اهدای خون کامل بیشترین انعطاف پذیری را دارد زیرا این خون به دو صورت می تواند مورد استفاده قرار گیرد . در حالت اول به عنوان خون کامل به فرد نیازمند تزریق شود و یا برای گیرندگان مختلف به سلولهای قرمز ، پلاکت و پلاسما جدا شود.
مراحل اهدای خون کامل
فرد اهداکننده در یک صندلی دراز خواهد کشید. می تواند به صورت نشسته یا دراز کش خون اهدا کند.
ناحیه کوچکی از بازوی با الکل تمیز می شود. سپس یک سوزن استریل وارد رگ می شود.
هنگامی که یک مقدار مشخص خون از بدن خارج شود ، همچنان در حالت نشسته یا دراز کشیده خواهید ماند. این کار 8 تا 10 دقیقه طول می کشد.
وقتی مقدار مورد نظر خون در ظرف جمع آوری خون جمع شد ، یک پرستار سوزن را از رگ خارج نموده و بازوی فرد را بانداژ خواهد نمود .
انواع دیگر اهدای خون عبارتند از
اهدای پلاکت (پلاکت)
اهدای پلاسما (پلاسمافرز)
اهدای دو برابر گلبول قرمز
این نوع محصولات خون با استفاده از فرایندی به نام آفرز انجام می شود. دستگاه آفرز به هر دو بازوی اهدا کننده متصل می گردد . قبل از اینکه اجزای استفاده نشده خون را به بدن او برگرداند ، مقدار کمی خون را جمع می کند و اجزای آن را جدا می کند. این چرخه در طی تقریباً دو ساعت چندین بار تکرار می شود.
پس از اتمام اهدای خون ، یک میان وعده و نوشیدنی به فرد اهدا کننده داده می شود و او می تواند به مدت 10 یا 15 دقیقه قبل از رفتن خود بنشیند و استراحت کند. اگر احساس ضعف یا حالت تهوع نماید ، می تواند دراز بکشد تا حال او بهتر شود
شرايط اهداي خون
- حداقل سن 18 سال تمام و حداكثر 60 سال (اهداكنندگان مستمر تا 65)
- حداقل وزن 50 كيلوگرم
- فواصل اهدا خون هر 8 هفته يكبار مشروط به آنكه تعداد دفعات آن در طول يكسال برای آقایان از 4 بار و برای خانم ها از 3بار تجاوز ننمايد .
- همراه داشتن اصل كارت شناسايي (شناسنامه، گواهينامه، گذرنامه و برای اهداکنندگان بار اول کارت ملی الزامی می باشد)
درصورت وجود سابقه موارد زير حتماً پزشك انتقال خون را در جريان قرار دهيد:
- آلرژيها: تب يونجه و . . . .
- مصرف دارو
- سابقه بيماريهاي قلبي و عروقي ـ ريوي ـ كليوي ـ كبدي
- سابقه تزريق خون و فرآورده هاي آن
- سابقه غش ـ صرع ـ تشنج
- سابقه اعتياد به مواد مخدر تزريقي
- سابقه اعمال جراحي
- سابقه رفتارهاي پر خطر (تماس جنسي خارج از چارچوب خانواده)
- سابقه خالكوبي ـ حجامت ـ تاتو
- سابقه زردي يا يرقان در خود و خانواده
- مسافرت به مناطق آندميك مالاريا
فرد اهدا کننده باید اطلاعاتی در مورد مشکلات پزشکی و هر دارویی که مصرف می کند ارائه دهد. این موارد ممکن است در صلاحیت شما برای اهدای خون تأثیر بگذارد.
اهدا کننده باید حداقل 8 هفته بین اهدای خون کامل و 16 هفته بین اهدای محصولات خون صبر کنید.
اهدای پلاکت می تواند هر 7 روز، حداکثر 24 بار در سال انجام شود.
در زیر چند پیشنهاد برای کمک به شما در آماده شدن برای اهدای خون وجود دارد
قبل از قرار ملاقات خود 16 اونس آب اضافی بنوشید.
یک وعده غذایی سالم و کم چربی بخورید.
پیراهن آستین کوتاه یا پیراهنی آستین داری بپوشید که به راحتی جمع می شود.
اگر ترجیح می دهید که از دست یا رگ دلخواهی خون گرفته شود یا اینکه نشسته یا دراز کشیده راحت تر هستید ، به پرستار اطلاع دهید.
گوش دادن به موسیقی ، خواندن یا گفتگو با شخص دیگر می تواند به شما در داشتن آرامش در روند اهدا خون کمک کند.
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.
کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.