ازجمله بیماری تنفسی، پنومونی در سالمندان است. افزایش سن و قرار گرفتن در دوران سالمندان مهمترین بخش زندگی هر انسانی است. با توجه به افزایش سن، تغییرات زیادی در کیفیت زندگی و سلامت شخص به وجود میآید که آن را از دیگران متمایز میکند. بروز بیماریهای مختلف در دوران سالمندی را میتوان از جمله مشخصههای افراد در این دوران دانست. یکی از خطرناکترین مشکلاتی که سلامت سالمندان را تهدید میکند، بیماریهای عفونی است.
پنومونی در سالمندان به صورت التهاب بافتهای ریه بروز پیدا میکند. این التهابات ریوی به خاطر فعالیت ویروسها، باکتریها، قارچ، انگلها و مایوباکتریها ممکن است به وجود بیاید. ما در سایت سلامت اول به طور کامل در مورد علائم و روشهای درمانی این بیماری صحبت خواهیم کرد.
برای درک بهتر این موضوع مقاله بیماری های شایع سالمندان را مطالعه کنید.
بیماری عفونی سالمندان
تحقیقات وزارت بهداشت جهانی نشان داده است که عامل یک سوم آمار مرگ و میر در سالمندان به خاطر ابتلا به بیماریهای عفونی بوده است. از آنجایی که در سنین پیری سیستم ایمنی بدن افراد بسیار ضعیف میشود، آنها را مستعد ابتلا به انواع بیماریهای عفونی خواهد کرد.
علاوه بر این ابتلای سالمندان به دیگر بیماریها و شرایط مزمنی که برخی از این افراد دارند، زمینه کافی را برای ابتلا به انواع بیماریهای عفونی در سالمندان را به وجود خواهد آورد. با توجه به توضیحاتی که بیان کردیم، اهمیت پیشگیری و تشخیص زودهنگام ابتلای شخص سالمند به این نوع از بیماریها بیشتر مشخص میشود.
تشخیص سریع بیماریهای عفونی این امکان را برای سالمند و خانواده او به وجود میآورد تا در سریعترین زمان ممکن اقدامات ممکن را انجام داده و نتیجه بهتری بگیرد. البته اگر یک مراقب سالمند بیمار مسئول پرستاری و مراقبت از سالمند شما باشد بسیار سریع تر بیماری را تشخیص خواهد داد.
علائم بیماری پنومونی در سالمندان
پنومونی یکی از عفونتهای ریهای است که میتواند به خصوص برای افراد سالمند بسیار خطرناک باشد. علائم پنومونی در افراد مسن ممکن است به شدت متفاوت باشد و باید به دقت تشخیص داده شوند. بیماریهای عفونی و غیرعفونی ممکن است علائم مشابهی داشته باشند. در زیر به برخی از علائم رایج پنومونی در سالمندان اشاره میکنیم:
- تب و بیحالی
- افزایش ضربان قلب یا افزایش تعداد دفعات تنفس در دقیقه
- سرگیجه
- التهابات گلو و گلو درد
- سرفه و خلط
- سوزش ادرار
- وجود ترشحات عفونی
- درد در ناحیه شکم
- درد پهلوها
- داشتن حالت تهوع و استفراغ
- درد و تورم مفاصل
- زخمهای پوستی
- اختلالات شناختی و هوشیاری
اگر سالمندان علائمی از پنومونی را تجربه میکنند، باید به پزشک مراجعه کرده و درمان مناسب را دریافت کنند.
پیشنهاد مقاله: عفونت سالمونلا : علائم ، عوارض ،روشهای تشخیص و درمان آن چگونه است
پنومونی در افراد سالمند ممکن است خطرات جدی داشته باشد، بنابراین تشخیص و درمان به موقع بسیار مهم است تا عوارض جلوگیری شود و به بهبودی سریعتر فرد کمک شود.
پنومونی در سالمندان
در سالمندان، خطر ابتلا به پنومونی بیشتر است؛ این امر به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن در این گروه سنی است.
بیشتر بخوانید: مراقبت از سالمند مبتلا به پارکینسون
عوامل دیگری نیز میتوانند احتمال ابتلا به پنومونی را افزایش دهند، از جمله داشتن بیماریهای مزمن مانند دیابت یا بیماری قلبی، سیگار کشیدن، ضعف عضلات تنفسی و بیماریهای مرتبط با ریه هستند.
پنومونی در سالمندان به معنای وجود عفونت و التهاب در ریهها است. به طور کلی حملات ویروسی و باکتریایی و همچنین سیستم ایمنی بسیار ضعیف، باعث ابتلای افراد سالمند به بیماری پنومونی میشود. اگر بخواهیم راه ورود عوامل این بیماری را به بدن سالمندان بررسی کنیم، باید موارد زیر را در نظر داشته باشیم:
- ورود باکتریهای پنومونی از طریق سیستم تنفسی سالمند و ابتلای او به پنومونی بخاطر ضعف شدید سیستم ایمنی
- حضور سالمند در مراکز درمانی و بیمارستانها و انتقال شدید ویروس و باکتری ناقل پنومونی در محیط بیمارستانی
- پنومونی آسپیراسیون به خاطر ورود غذا یا هر چیز دیگری به جز هوا به دستگاه تنفسی
برای پیشگیری از ابتلا به پنومونی در سالمندان، واکسیناسیون ضد آنفلوآنزا و پنوموکوکوس توصیه میشود. همچنین، حفظ بهداشت شخصی و اجتناب از تماس با افراد مبتلا به عفونت تا حد امکان، میتواند به کاهش خطر ابتلا به این بیماری کمک کند.
علائم درگیری ریه در سالمندان
علائم درگیری ریه در سالمندان در اثر ابتلا به پنومونی، به عواملی چون ابتلای سالمند به بیماریهای زمینهای و همچنین ارگانیسم ایجاد کننده بیماری بستگی دارد. از جمله علائم ابتلای سالمندان به پنومونی میتوان مواردی همچون تب و لرز ناگهانی، تنگی نفس و درد قفسه سینه تشدید شونده، سردرد و خلط چرکی را نام برد.
نکته مهم در مورد این علائم این است که ممکن است در صورت ابتلای سالمند پنومونی، هیچ یک از این نشانهها را نداشته باشد. وجود پرستار سالمند حرفهای و کادر درمان باعث قادر به تشخیص علائم ابتلا به این نوع از بیماری های عفونی خطرناک در سالمندان خواهند بود.
بیشتر بخوانید: علائم آلزایمر در سالمندان چیست؟
در ادامه درمان عفونت ریه در افراد مسن در طب سنتی را مورد بررسی قرار داده و یکی از مهمترین سوالات مخاطبان سلامت اول در مورد این بیماری را پاسخ خواهیم داد.
درمان عفونت ریه در افراد مسن در طب سنتی
برای درمان عفونت شدید ریه در سالمندان که از آن با عنوان پنومونی یاد میشود باید حتما تحت نظر پزشک متخصص قرار گرفت. ممکن است این سوال را بپرسید که آیا درمان عفونت ریه در افراد مسن در طب سنتی امکان پذیر است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که طب سنتی که طب مکمل نیز نامیده میشود، مصرف دمنوشها و بخورهای گیاهی خاصی را برای درمان درمان پنومونی در سالمندان پیشنهاد داده است. در ادامه هر یک از این موارد و نحوه عملکرد آنها را بیان خواهیم کرد:
- دمنوشهای گیاهی: مصرف دمنوشهای گیاهی مثل آویشن، بابونه، پر سیاوشان، سکنجبین، عناب و ماءالعسل
- بخورهای گیاهی: بخور با گیاهان دارویی اسطخودوس، آویشن و بابونه
برای استفاده از این روش برای درمان پنومونی، حتما باید هر یک از روشهای درمانی فوق را طبق نظر پزشک متخصص طب سنتی انجام دهید.
برای درک بهتر این موضوع مقاله علل بروز سرطان ریه در سالمندان و روش های کنترل و درمان آن چگونه است ؟ را مطالعه بفرمایید.
ممکن است این سوال برای شما به وجود بیاید که در اثر عفونت ریوی ممکن است شخص دچار ادم ریوی شود؟ یا این که آب آوردن ریه در سالمندان خطرناک است؟ در ادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد.
آیا آب آوردن ریه در سالمندان خطرناک است؟
آب آوردن ریه به معنای پر شدن ریهها با مایع به جای هوا در هنگام تنفس میباشد. وقتی این اتفاق میافتد، بدن فرد دچار کمبود اکسیژن شده و تنگی نفس را برای او به همراه خواهد داشت. به طور کلی میتوان گفت که این بیماری که به آن ادم ریوی نیز گفته میشود، جزو بیماریهای خطرناک به شمار میآید. در صورتی که بیمار سالمند باشد، احتمال مرگ او در اثر ابتلا به ادم ریوی وجود خواهد داشت.
کلام پایانی
در این مقاله از سایت سلامت اول در مورد یکی از خطرناکترین بیماری تنفسی در سالمندان (پنومونی در سالمندان) صحبت کردیم. پنومونی در سالمندان به معنای وجود عفونتهای ویروسی یا باکتریایی در ریههای شخص است که در صورت عدم تشخیص زودهنگام منجر به مرگ او خواهد شد.
متخصصین فعال در حوزه طب سالمند با تکیه بر دانش و مهارت خود این توانمندی را دارند تا از افراد سالمند و کسانی که بیشتر از 65 سال سن دارند مراقبت نمایند.