تقویت حافظه سالمند و تکنیک هایی جهت ارتقا عملکرد حافظه سالمندان

تقویت حافظه سالمند Improve Memory for Seniors یکی از مهم ترین دغده های محققان است که مورد بررسی و تحقیق فراوان قرار گرفته است

همه ما با سالمندانی روبرو شده ایم که سرگردان و نگران از خودشان این سوال ها را می پرسند : “من در کشو به دنبال چه چیزی بودم؟” “قرار بود در فروشگاه چه چیزی بخرم ؟” “دوباره بگو اسمت چی بود؟”

البته گاهی ممکن است برای یک فرد جوان نیز این سوالات پیش بیاید اما با بالا رفتن سن و ورود به دوران سالمندی ممکن است تعدادی از سالمندان به صورت جدی با  مشکل ضعف حافظه روبرو شوند.  ما نمی توانیم ساعت بیولوژیکی خود را به عقب  برگردانیم ، اما چیزهایی وجود دارد که سالمندان می توانند برای جلوگیری از ضعف حافظه و افزایش تقویت حافظه انجام دهند.

تمرینات ذهنی و تقویت حافظه سالمند

محققان زیادی در حال تحقیق به روی روش های تقویت حافظه هستند و در این میان تعدادی از روش های کاربردی که به بهبود وضعیت حافظه سالمندان کمک می نماید منتشر شده است. که در اینجا مقاله به توضیح پیرامون آن می پردازیم:

  • سازماندهی بهتر

اگر همیشه اصول و سازماندهی خاصی بر زندگی سالمند حاکم باشد نیازی نیست که تعداد زیادی از جزییات را به خاطر بسپارد .  به عنوان مثال کلیدهای اتومبیل فقط باید در ماشین، جیب، کیف پول یا یا قسمت خاصی از منزل قرار داده شود. این روش بهتر است برای تمام اشیا کاربردی داخل منزل استفاده شود مانند کیف پول ، کلاه ، عینک و غیره .. با به کار بردن این روش زندگی سالمند بسیار ساده تر می شود و چالش های روزانه او کاهش خواهد یافت.

  • تمرینات افزایش تمرکز و توجه

تحقیقات نشان می دهد که افزایش سن توانایی تمرکز و توجه فرد را کاهش می دهد. این همچنین بدان معنی است که لازم است سالمند تلاش بیشتری در فیلتر کردن عوامل حواس پرتی انجام دهد. مثلا وقتی در یخچال را باز می کنیم و آنچه را که می خواهیم فراموش می کنیم زیرا قبل از باز کردن در به چیز دیگری فکر می کردیم. داشتن تمرین های آگاهانه  برای تقویت حافظه سالمند و تمرکز بیشتر بر موضوعات،  سبب از بین رفتن عامل حواس پرتی می شود.

از جمله تمرینات آگاهانه برا ی تقویت حافظه می توان به این موارد اشاره نمود

  • یادگیری مهارت های جدید
  •  نواختن یک ساز جدید ،
  • تمرین سرگرمی شامل هماهنگی چشم و دست
  • انجام تمرینات ریاضی
  • کلیه این فعالیت ها سبب بهبود عملکرد شناختی و حافظه  سالمند می شود.

فعال نگه داشتن ذهن با چالش های جدید می تواند حافظه سالمند را قوی نگه دارد!

  •  تقویت حافظه سالمند با تغذیه متعادل

اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی متعادلی دارید. کمبود ویتامین های گروه B ، C و D3  باعث سبب تضعیف حافظه سالمند می گردد. چندین مطالعه تحقیقاتی نشان می دهد که خوردن زغال اخته برای حافظه سالمند مفید است (به خصوص با معده خالی). بر طبق بعضی از تحقیقات منتشر شده مواد غذایی که شامل ترکیب رسوراترول باشد می تواند تاثیر بسزایی به روی حافظه بگذراد. همچنین شواهدی حاکی از بهبود حافظه تحت تاثیر اسیدهای چرب امگا 3 و اسید فولیک وجود دارد.

شرکت های دارو سازی بزرگی در حال تحقیق و سرمایه گذاری به روی داروهایی برای بهبود حافظه هستند  اما ممکن است سال های طولانی به طول بیانجامد تا مشخص شود که تاثیر گذاری کدام یک از داروها بیشتر است.

بهبود و تقویت حافظه سالمند

  • ورزش کنید

اگر پزشک به سالمند اجازه انجام ورزش را بدهد  ورزش شدید هوازی می تواند گردش خون و شاید جریان خون در مغز را بهبود بخشد. اما به نظر می رسد که ورزش جدا از تاثیر بر گردش خون فواید دیگری بر حافظه بگذارد.  ممکن است کاهش استرس و بهبود خلق و خو که از تاثیرات  دیگر ورزش است بر تقویت حافظه سالمند تاثیر گذار باشد. به صورت کلی احساسات مثبت سبب تقویت حافظه می گردد و این احساسات با ورزش شدت می یابد.

نتایج حاصل از مطالعات انجام شده توسط مرکز سلامت مغز در دانشگاه تگزاس نشان داده است که سالمندانی که به مدت دوازده هفته یک ساعت، و به تعداد 3 بار در  هفته از دوچرخه ثابت یا تردمیل استفاده نمایند، میزان جریان خون به مغز آنها افزایش می‌یابد که این امر به بهبود حافظه منجر می شود. این تغییرات از شش هفتگی شروع به نمود می یابد.

به عنوان یک نکته جانبی ، ورزش بدنی و انجام فعالیت ورزشی با تأمین اندورفین باعث بهبود خلق و خو و همچنین اشتها می شود. همچنین ممکن است فرصت هایی برای تعاملات اجتماعی فراهم کند که  این مسئله نیز باعث تقویت حافظه سالمند می شود.

  • تمرینات حافظه و تقویت حافظه سالمند

هرچه بیشتر برای به خاطر سپردن موضوعات  تلاش کنید، به نظر می رسد این کار آسان تر می شود. یک زبان جدید بیاموزید، با پازل های چند کلمه ای یا سودوکو حل کنید، شطرنج بازی کنید، دروس موسیقی بخوانید.

اگر هیچ یک از فعالیت های فوق جذاب نیست، فقط بیش از حد معمول به حافظه تان تکیه کنید. به عنوان مثال، مواد غذایی که لازم است تهیه شوند  یا لیست کارها را به خاطر بسپارید. همچنین با استفاده از ارتباطات تصویری تمرین های حافظه انجام دهید. سیستم های تقویت حافظه سالمند مانند شمارش کارت، به خاطر سپردن رشته های طولانی اعداد و به خاطر سپردن آنچه در هر صفحه از یک مجله یا کتاب وجود دارد که می تواند تمرینات مناسبی برای شروع این راه باشد.

روشهای تقویت حافظه سالمند

  • خواب کافی و تقویت حافظه سالمند

بسیاری از مطالعات نشان می دهد که مغز در هنگام خواب در حال پردازش وقایع روز و تقویت آنها در حافظه است. البته خواب های کوتاه در طول روز ( چرت زدن ) نیز می تواند تاثیرات مثبتی بر حافظه فرد بگذارد. بر طبق گزارشات بنیاد ملی خواب، خواب در واقع باعث تغییراتی در مغز می شود که خاطرات را تثبیت می کند. پیشنهاد می‌شود: 10 باور نادرست در مورد دوران سالمندی

همچنین باعث تقویت ارتباط بین سلول های مغزی می شود و به انتقال خاطرات از حافظه کوتاه مدت به بلند مدت کمک می کند. این بدان معناست که خاطرات جدیدی که در ذهن سالمندان شکل می گیرد به احتمال زیاد در ذهن آنها باقی خواهد ماند.

چه مقدار خواب کافی است؟ بین 6 تا 9 ساعت خواب برای بیشتر سالمندان کافی است. چیزی به اندازه خواب کافی در بهبود حافظه برای سالمندان کاربردی و موثر نیست. مطلب دیگری در مورد خواب سالمندان که به تقویت حافظه سالمند کمک می کند این است که تا آنجا که ممکن است زمان خواب آنها باید ثابت و بدون مزاحمت باشد.

مطالعات نشان می دهد که اگر خواب سالخوردگان بیش از چند بار در شب قطع شود، آنها نمی توانند هنگام بیداری توجه  و تمرکز کافی را داشته باشند بنابراین نمی توانند به یاد بیاورند که چه چیزهایی پیش از خواب آموخته اند.

به همین ترتیب، با خواب آشفته، خاطرات اخیر سالمند پراکنده می شود و در این شرایط سالمند نمی توانند قطعات جدا شده خاطرات را کنار هم قرار دهند و بنابراین نمی توانند به وضوح به یاد بیاورند که چه چیزهایی آموخته اند.

رو شهای تقویت حافظه سالمند

  • حفظ روابط اجتماعی

بسیاری از مطالعات نشان داده اند که حفظ روابط سالم اجتماعی برای سلامت روان و تقویت حافظه سالمند بسیار مهم است.

گذران وقت با خانواده و دوستان، حتی شرکت در رویدادهای اجتماعی مانند همایش ها و نمایشگاه ها می تواند به حفظ و بهبود عملکردهای ذهنی سالمند کمک کند. حتی تحقیقات نشان داده است که فقط 10 دقیقه تعامل اجتماعی در روز می تواند برای سالمند مفید و کارساز باشد.

مرکز پزشکی سلامت اول  با کادری با تجربه و حرفه ای و سابقه ای درخشان در زمینه ارائه خدمات مراقبتی به سالمند، کودک و بیمار همچون گذشته آماده ارائه خدمات شبانه روزی به همشهریان گرامی می باشد.

2/5 - (2 امتیاز)
دیدگاه خود را مطرح کنید
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

تماس 1527