سلامت اول

مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

نگهداری از بیمار قلبی و عروقی در ماه رمضان

پرستاری از بیمار قلبی در ماه رمضان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

قلب یکی از مهم‌ترین اعضای بدن انسان است. اگر قلب دچار اشکال شود بر اندام‌های دیگر نیز تاثیر منفی می‌گذارد و سلامت کلی بیمار را به خطر می‌اندازد. به همین دلیل است که نگهداری و مراقبت از قلب بسیار اهمیت دارد. در چنین شرایطی اگر قلب دچار مشکل شود و فردی درگیر بیماری‌های قلبی و عروقی شود نیز باید به طور دائم تحت نظر پزشک قرار گیرد. تغذیه‌ی مناسب، مصرف به موقع دارو، دوری از استرس و اضطراب، ورزش سبک و منظم و ..‌. کارهایی هستند که یک بیمار قلبی و عروقی باید برای رسیدن به سلامت نسبی همواره انجام دهد.

هر ساله با فرا رسیدن ماه رمضان یکی از سوالاتی که به‌وجود می‌آید این است که آیا افرادی که حکم روزه برای بیماران قلبی چگونه است؟ یا پرستاری از بیمار سلامت قلبی و عروقی بیماران در ماه رمضان به چه شکل می‌باشد؟ ما در این مقاله سعی داریم تا در مورد این سوال‌ها و به طور کلی چگونگی تاثیر روزه گرفتن بر قلب و نگهداری از سلامت قلبی و عروقی بیماران در ماه رمضان صحبت کنیم. اگر شما هم دچار این نوع بیماری هستید یا می‌خواهید در مورد این موضوعات مهم اطلاعات لازم را کسب کنید، تا انتها این مقاله را بخوانید.

نگهداری از بیمار قلبی در ماه رمضان
روزه برای بیماران قلبی مجاز است؟

روزه برای بیماران قلبی

ماه مبارک رمضان ماه مهمانی خداوند است که همه دوست دارند در این ماه از برکت و رحمت الهی بهره‌مند شوند. اما در این بین افرادی هستند که به دلیل ناتوانی یا بیماری نمی‌توانند اعمال این ماه عزیز را به جای آورند و از گرفتن روزه عاجز هستند. یکی از مشکلاتی که باعث می‌شود که افراد نتوانند روزه بگیرند مبتلا بودن به بیماری‌های قلبی و عروقی است. روزه برای سلامتی قلبی بیماران تنها در شرایطی که ناراحتی قلبی آن‌ها بسیار خفیف و کنترل شده باشد و علائمی نداشته باشد مجاز است. در غیر این صورت روزه گرفتن برای بیماران قلبی مضر است و گرفتن روزه در چنین شرایطی نه تنها ثواب نداره بلکه روزه‌ی این بیماران نیز باطل است.

نکته‌ی مهمی که در مورد تاثیر روزه گرفتن بر قلب وجود دارد و باید به آن بسیار توجه کرد این است که تنها شخصی که می‌تواتد تشخیص دهد که بیمار مجاز به گرفتن روزه است یا خیر، پزشک معالج بیمار است. پزشک با توجه به میزان بیماری فرد می‌تواند اجازه بده که شخص روزه بگیرد یا او را از روزه داری منع کند. پس بهترین کار این است که افرادی که دچار ناراحتی‌های قلبی و عروقی هستند برای گرفتن روزه با پزشک معالج خود مشورت کنند. نکته‌ی دیگری که وجود دارد این است که فرد مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی نباید میزان دارو یا زمان مصرف داروی خودش را بدون مشورت با پزشک تغییر دهد. این کار می‌تواند عوارض جانبی خطرناکی به همراه داشته باشد و یا بیماری را تشدید کند. در زمان پرستاری بیمار دانستن این موارد نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند.

نگهداری از بیمار قلبی و عروقی
افرادی که دچار ناراحتی‌های قلبی و عروقی هستند برای گرفتن روزه با پزشک معالج خود مشورت کنند.

آیا بیماران قلبی نباید روزه بگیرند؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که نمی توان نسخه ثابتی برای روزه‌داری هر یک از بیماران قلبی پیچید. به طور کلی می‌توان گفت که حکم روزه برای بیماران قلبی عروقی با نوع و میزان وخامت بیماری، داروهای مصرفی و دوز مصرفی آن‌ها متفاوت خواهد بود. در ادامه با توجه به هر یک از انواع مشکلات قلبی بیماران، دستور روزه‌داری را برای آن‌ها بیان می‌کنیم:

روزه داری در بیماران آرتیمی (نامنظمی) قلب یا کسانی که درد قلب بعد از ورزش را دارند در صورتی که از نوع AF یا آریتمی شدید یا تنگی دریچه میترال نباشد، مشکلی ندارد.

حکم روزه داری در بیماری های تنگی شریان های کرونر قلب در صورتی که انسداد تنگی عروق کمی دارند این است که با اجازه پزشک و با مصرف داروها در سحر و افطار می‌توانند روزه بگیرند.

روزه داری در بیماران قلبی مادرزادی در صورتی که با عارضه‌های شدید در دریچه قلب یا وجود سوراخ در بین دو بطن یا دهلیزها هستند، ممنوع است. علاوه بر این بیماران قلبی مادرزادی در صورتی که به تنگی نشانه‌دار دریچه آئورت یا میترال مبتلا باشند، اجازه روزه داری در ماه رمضان را ندارند.

نگهداری از بیمار قلبی و عروقی در ماه رمضان
روزه برای بیماران قلبی مادرزادی با عارضه‌های شدید در دریچه قلب یا وجود سوراخ در بین دو بطن یا دهلیزها هستند، ممنوع است.

6 نکته برای مراقبت‌های بیماران قلبی در ماه رمضان

در صورتی که یک بیمار قلبی در ماه رمضان با اجازه پزشک متخصص قلب و عروق اقدام به روزه‌داری کند، باید تمام مواردی که برای مراقبت از خود لازم دارد را انجام دهد. در صورتی که بیماری قلبی دارید یا از یک بیمار قلبی نگهداری می‌کنید، باید رعایت موارد زیر را در اولویت قرار دهید:

  • عدم انجام فعالیت‌های بدنی سنگین در طول روز و در زمان روزه‌داری
  • انجام کارها و فعالیت‌های بدنی سبک در زمان روزه‌داری
  • مصرف مایعات کافی در زمان افطار و سحر و زمان بین آن‌ها
  • خودداری از مصرف غذاهای شور و چرب در افطار و سحر
  • حذف کامل مصرف دخانیات در ماه رمضان
  • تقسیم وعده‌های افطار و سحر به 4 وعده کوچکتر

کلام پایانی

در این مقاله در مورد مراقبت‌ های بیماران قلبی در ماه رمضان صحبت کردیم و گفتیم بیماران قلبی با توجه به نوع و شدتی که بیماری‌شان دارد و همچنین نوع و دوز داروهای مصرفی‌شان شرایط متفاوتی در مورد روزه داری در ماه رمضان خواهند داشت. اما به طور کلی در صورتی که بیماری قلبی در حد متوسط بوده و یا به صورت بی‌علامت و کنترل شده باشد، بیمار با رعایت 6 نکته مهمی که در مقاله به آن‌ها اشاره کردیم، امکان روزه داری در ماه رمضان را خواهد داشت.

سوالات متداول

آیا روزه گرفتن برای بیمار قلبی مضر است؟

این مورد بی نهایت به تجویز پزشک ربط دارد. اگر نیاز است که در طی روز دارو مصرف کنید، بله مضر است. حتی اگر بیمار دارو های زیادی در طی روز مصرف نکند ولی پزشک تشخیص دهد که روزه به قلب او فشار می آورد بله روزه مضر است.

آیا روزه گرفتن به قلب فشار می آورد؟

به شدت بیماری ربط دارد. ولی تشخیص پزشک برای شما حرف اول را میزند.

Picture of مریم آقایی زاده
مریم آقایی زاده
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
پرستاری در منزل سلامت اول
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.