شکستگی لگن (FRACTURE HIP)، شکستگی ای در قسمت انتهایی استخوان ران شما است. شکستگی در جایی رخ می دهد که استخوان ران در استخوان لگن قرار دارد. شکستگی های لگن در سالمندان یک آسیب جدی است. احتمال وقوع این شکستگی در بیشتر زنان بعد از دوران یائسگی بالا میرود.
شکستگی استخوان لگن در سالمندان معمولاً از زمین خوردن ناشی می شود. در صورت ابتلا به پوکی استخوان، احتمال شکستن مفصل ران بیشتر است. پوکی استخوان، نازک شدن و تضعیف استخوانهاست که با بالارفتن سن میتواند اتفاق بیفتد. استخوان های ضعیف، راحت تر می شکنند. سایر بیماری ها مانند سرطان و بیماری کلیوی نیز ممکن است استخوان ها را تضعیف کرده و شکسته شدن آنها را آسانتر کند.
علائم شکستگی استخوان لگن در سالمندان چیست؟
شکستگی استخوان لگن یکی از مشکلات شایع در افراد سالمند است که معمولاً به علت نازک شدن استخوانها و کاهش چگالی استخوانی رخ میدهد. این مشکل میتواند عوارض جدی برای سالمندان داشته باشد. شکستگی استخوان لگن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد شدید در لگن.
- شخص آسیب دیده قادر به قرار دادن وزن بدن خود بر روی پای مصدوم نیست.
- سفتی، کبودی و تورم در باسن.
- یکی از پاها کوتاهتر شده یا به سمت داخل یا خارج چرخیده است.
هر وقت شخصی که زمین خورده قادر به بلند شدن یا ایستادن روی هر دو پا نباشد، باید به شکستگی لگن مشکوک شد. اگر زمین خوردید و نتوانستید تعادل خود را حفظ کنید، از شخصی بخواهید که فوراً با 115 یا خدمات فوریت های پزشکی تماس بگیرد. هیچ کس نباید سعی کند شما را منتقل کند تا زمانی که کمک پزشکی برسد. ارائه دهنده خدمات درمانی یا فوریت های پزشکی، تاریخچه پزشکی شما را بررسی کرده و محل آسیب دیده یا لگن بیمار را معاینه می کند. اغلب شکستگی از وضعیت غیرطبیعی لگن و پا مشهود است. اشعه ایکس ممکن است شکستگی را نشان دهد. (در صورت وجود پوکی استخوان آن را نیز نشان می دهد.) بعضی اوقات برای دیدن شکستگی که در اشعه ایکس وجود ندارد، اسکن ام آر آی لازم است.
بیشتر بخوانید: آشنایی با بیماری استخوان پاژه در سالمندان

شکستگی استخوان لگن در سالمندان از دسته صدماتی است که در حالی که بسیار شایع است، مدیریت آن کار دشواری است. با افزایش سن، ما شاهد شکستگی استخوان لگن در سالمندان هستیم. بیشترین موارد ثبت شده افراد بالای 85 سال بوده اند. در حالی که احتمال شکستگی استخوان لگن، با افزایش سن در مردان و خانمها به طور تصاعدی افزایش می یابد، زنان 3 برابر بیشتر از مردان در معرض شکستگی لگن هستند.
پیشنهاد مطالعه: فعالیت های ورزشی سالمندان
جراحی استخوان لگن در چه مواقعی انجام میشود؟
علاوه بر مدیریت مرحله حاد شکستگی استخوان لگن در سالمندان وکمک به بیماران و خانواده در تصمیم گیری در مورد درمان بهینه، کارهای زیادی برای تقویت احتمال ترمیم سریع و نتیجه موفقیت آمیز وجود دارد. برای اکثر بیماران، روش جراحی ترجیح داده می شود. اهداف اصلی درمان تثبیت لگن، کاهش درد و ترمیم سطح عملکرد و پیشگیری است. جراحی روش درمانی مناسب برای شکستگی لگن است زیرا باعث تثبیت پایدار، تحمل وزن کامل و کاهش خطر عوارض می شود. جراحی همچنین با کوتاه ماندن در بیمارستان و بهبود توانبخشی و بهبودی همراه است.
مجموعه خدماتی که توسط متخصصین طب سالمندی در منزل دریافت میکنید به خوبی میتوانند نیازمندی های سالمندان را برآورده سازند.
جراحی باید در اسرع وقت و به طور ایده آل، در طی 24 ساعت اولیه انجام شود. مطالعات اخیر شواهد متناقضی از تأثیر جراحی با تأخیر، بر مرگ و میر نشان داده است اما نشان داد که جراحی در طی 24 ساعت از زمان وقوع حادثه، میزان عفونت قفسه سینه، عفونت ادراری، زخم های تحت فشار داخلی و همچنین مدت زمان بستری شدن در بیمارستان را به حداقل می رساند.
بیشتر بخوانید: علائم ودرمان پوکی استخوان در سالمندان
نکات کلیدی مراقبت و پرستاری از سالمند با شکستگی استخوان لگن:
البته پیشگیری از شکستگی استخوان لگن در سالمندان روشی ایده آل برای کاهش بار روانی بیمار برای مقابله با دیگر بیماری ها است. در امتداد این بحث، روشهای زیادی وجود دارد که می توانید به این امر کمک کنید. با کاهش دادن احتمال زمین خوردن شروع کنید. شکستگی لگن 90٪ مواقع در اثر زمین خوردن افراد سالمند اتفاق می افتد. در اشخاصی که دچار شکستگی لگن شده اند احتمال به زمین افتادن مجدد بیشتر است. در اینجا چند پیشنهاد برای جلوگیری از حوادث آینده ارائه شده است:

- برای کمک به سالمند آسیب دیده ی خود چراغ را روشن بگذارید و یا چیزهایی که او نیاز دارد را در ارتفاع پایین قرار دهید که تلاش برای برداشتن آنها موجب از دست دادن تعادل وی نشود.
- در حمام از یک صندلی یا تخت مخصوص بیمار به همراه تشک های بدون لغزش استفاده کنید و میله هایی به عنوان دستگیره ی حفظ تعادل در نظر بگیرید.
- هنگامی که سالمند شما از خواب بیدار شد، او را تشویق کنید که به آرامی از رختخواب خارج شود تا از سرگیجه ناگهانی جلوگیری شود.
- مبلمان را طوری تنظیم کنید که هنگام قدم زدن در خانه، سر راه سالمند آسیب دیده نباشند.
- فرش های لغزنده را از سطح زمین جمع آوری کنید و یا به وسیله ی ترمز و چسب های زیر فرش آنها را محکم کنید.
- محل استراحت سالمند را در مکانی قرار دهید که هم سطح سرویس بهداشتی و آشپزخانه باشد تا او مجبور به رفت وآمد در راه پله ها نشود.
- چراغ های شب را نصب کنید تا از تاریکی و تاری دید جلوگیری کنید.
- اگر در محل نگهداری سالمند حیوان خانگی دارید ، باید از کجا بودن حیوان خانگی در همه اوقات آگاهی داشته باشید. حیوانات زیر پا می توانند باعث زمین خوردن سالمند بطور جدی شوند.
- اطمینان حاصل کنید که سالمند شما کفش هایی متناسب با محیط بپوشد و از پوشیدن دمپایی هایی که بر روی سطح کفپوش باعث لغزش و از دست دادن تعادل میشوند اجتناب کنید.
- اگر روی سطح زمین (بیرون منزل) برف و یخ زدگی وجود دارد ، سالمند خود را از رفتن به بیرون منصرف کنید. پله ها و پیاده روهای لغزنده یکی از دلایل اصلی زمین خوردن و شکستگی استخوان میباشد.
- برنامه درمانی را که توسط ارائه دهنده خدمات درمانی و فیزیوتراپی تجویز شده است ، دنبال کنید.
- اگرتوسط پزشک توصیه شده است از عصا یا واکر استفاده کنید.
- اگر دارویی برای کمک به جلوگیری از لخته شدن خون برای سالمند شما تجویز شده است ، حتماً دستورالعمل های ارائه دهنده خدمات درمانی خود را در مورد مصرف این دارو دنبال کنید.
- توصیه های ارائه دهنده خدمات درمانی خود را برای کنترل پوکی استخوان دنبال کنید.
بیشتر بخوانید : افتادگی لگن چیست و چگونه درمان می شود

مراقبت و پرستاری از سالمند با شکستگی استخوان لگن نیازمند توجه و مراقبت ویژهای است که با توجه به نیازهای هر فرد ممکن است متغیر باشد. بهتر است با پزشک معالج مشورت کنید تا برنامه مناسبی برای مراقبت از سالمندان شما تنظیم شود.
تاثیر فیزیوتراپی در شکستگی استخوان لگن
در حالی که استخوان لگن یا لگن مجروح شروع به بهبودی کرده است ، یک فیزیوتراپیست می تواند به شما تمریناتی را آموزش دهد تا به شما در حفظ دامنه حرکت و قدرت در مفاصل و ماهیچه های اطراف آسیب کمک کند. به عنوان مثال بالابرهای پا و کشش همسترینگ می توانند مانع از ضعف یا سفت شدن عضلات شوند در حالی که از قرار گرفتن وزنه بر روی مفصل ران خودداری می کنید. فیزیوتراپی همچنین باعث میشود که یک شکستگی سریعتر مداوا شود. ورزش باعث افزایش جریان خون می شود که اکسیژن و مواد مغذی بیشتری را به قسمت های آسیب دیده استخوان منتقل می کند و این امر به بهبودی کمک می کند.
پزشکان معمولاً پس از بهبودی استخوان ، فیزیوتراپی اضافی را توصیه می کنند و می توانید مجدداً قدم بردارید تا ماهیچه ها در پاها ، کمر و شکم تقویت شود. در هنگام بهبودی استخوان ، فیزیوتراپی می تواند باعث افزایش انعطاف پذیری در عضلات غیرفعال شود. همچنین می تواند به بازگرداندن دامنه حرکت در مفصل ران کمک کند.پزشک و فیزیوتراپیست شما مدت زمان مناسب برای توانبخشی را تعیین می کنند. بستگی به محل و میزان آسیب دیدگی و مدت زمانی که شما وزن خود را به روی لگن خود تحمیل نکرده اید.
درمان با فیزیوتراپی پس از بهبودی استخوان میتواند بسیار مفید باشد. فیزیوتراپی به شما کمک میکند تا بازگشت به فعالیتهای روزمره خود راحتتر باشد و ماهیچهها و عضلات در مناطق مختلف بدن تقویت شوند. با انجام تمرینات فیزیوتراپی، میتوانید انعطاف پذیری عضلات غیرفعال را افزایش دهید و بازگرداندن دامنه حرکت در مفاصل راه حلی برای بهبود عملکرد بدن خود باشد. فیزیوتراپیست شما، بر اساس میزان آسیب و محل آن، همراه با پزشک شما زمان مناسب برای توانبخشی را تعیین میکند.
همچنین، در فیزیوتراپی پس از بهبودی استخوان، تمرینات ایستایی و تعادل نیز میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. این تمرینات میتوانند به شما در پیشگیری از سقوط و افزایش استحکام عضلات کمک کنند. مهم است که در تمرینات فیزیوتراپی، راهنمایی و نظارت حرفهای داشته باشید. فیزیوتراپیست شما میتواند برنامه مناسبی را برای شما تنظیم کند و شما را در انجام تمرینات صحیح و ایمن همراهی کند.
پیشنهاد مطالعه: مراقبت از سالمند با ایمن سازی خانه سالمند
همانگونه که ذکر شد مراقبت و نگهداری از سالمندی که دچار شکستگی استخوان لگن شده است فعالیتی حساس و دقیق است که نیاز به تجربه و مهارت کافی دارد تا از بروز مشکلات ثانویه برای سالمند جلوگیری نمود. مرکز پزشکی سلامت اول با کادری حرفه ای و باتجربه، آماده ارئه خدمات مراقبت و نگهداری سالمندان گرامی می باشد.