مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

علائم سکته قلبی خفیف در زنان چیست؟

علائم سکته قلبی خفیف در زنان چیست؟

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

رایج‌ترین علائم سکته قلبی خفیف در زنان شامل درد قفسه سینه، معده‌درد، سبکی سر و سرگیجه، درد در بالاتنه و مواردی از این دست است. با شناخت این علائم می‌توانید احتمال بروز سکته در خود یا افراد دیگر را حدس زده و از وقوع آن جلوگیری کنید یا در صورت وقوع، سریع‌تر پروسه درمان را شروع کنید. بهترین گزینه برای مراقبت از فردی که در معرض این نوع سکته است؛ استفاده از خدمات یک پرستار بیمار است. این افراد اطلاعات و تخصص کافی برای رسیدگی به بیماران را دارند و خیلی سریع‌تر احتمال وقوع سکته را تشخیص می‌دهند.

سکته قلبی در زنان چیست؟

قلب مهم‌ترین عضو بدن است که کارش خون‌رسانی به اندام‌های دیگر است. از رایج‌ترین مشکلاتی که برای این عضو حیاتی رخ می‌دهد؛ سکته قلبی است. حمله قلبی یا آنفارکتوس میوکارد زمانی در خانم ها اتفاق میفتد که یکی از عضلات قلب  به‌اندازه کافی خون دریافت نکند و آن قسمت قلب از اکسیژن کافی محروم شود. علائم سکته قلبی در زنان متنوع بوده و زمانی که قلب به‌اندازه کافی خون و اکسیژن دریافت نکند؛ عملکرد قلب به‌درستی انجام نمی‌شود و قلب دچار اختلال می‌شود. تلاش قلب برای دریافت اکسیژن می‌تواند باعث ایجاد یک شوک در بدن شده و سکته قلبی رخ بدهد.

هرچقدر زمان محروم ماندن قلب از اکسیژن بیشتر باشد؛ مدت بیشتری طول می‌کشد تا قلب درمان‌های لازم را دریافت کند. ازطرفی هرچقدر حمله قلبی شدیدتر باشد؛ میزان آسیب به قلب هم بیشتر و عمیق‌تر است. اصلی‌ترین دلیل بروز سکته قلبی، گرفتگی شریان‌های کرونری قلب است. گرفتگی این رگ‌ها به دلایل متعدد سبب می‌شود که این شریان‌ها نتوانند خون مورد نیاز قلب را تامین کنند. اصلی‌ترین دلیل سکته قلبی و بروز علائم اولیه حمله قلبی در زنان را گرفتگی رگ قلب یا CAD  می‌دانند.

سکته قلبی در زنان به‌ دلیل حالتی به نام آترواسکلروز ایجاد می‌شود. آترواسکلروز ناشی از جمع شدن پلاک‌ها و شریان‌ها است. پلاک ماده‌ای است که از کنار هم جمع شدن کلسترول، رسوبات و دیگر ترکیبات ایجاد می‌شود. پلاک‌ها به دیواره رگ‌ها چسبیده و جلو جریان خون را می‌گیرند. اگر انباشته شدن پلاک‌ها ادامه پیدا کند؛ به‌مرور زمان شریان‌ها تنگ‌تر شده و در نهایت مسدود می‌شوند و علائم سکته قلبی خفیف در زنان رخ می دهد.

اگر یکی از این پلاک ها بشکنند و وارد جریان خون شوند، سکته قلبی رخ می دهد. حتی ممکن است این پلاک یک لخته خون در اطراف خود ایجاد کند و این لخته موجب سکته قلبی شود. در این حالت خون برای تغذیه قلب فراهم نمی شود و سلول های قلبی می میرند

علائم اولیه حمله قلبی در زنان

علائم سکته قلبی در زنان

بیشتر افراد تصور می کنند حمله قلب به صورت ناگهانی رخ می دهد. اما تحقیقات نشان می‌دهد که زنان علائم سکته قلبی در زنان را چندین هفته قبل از حمله قلبی را تجربه می‌کنند. مطالعه ای که در سال 2003 بر روی 515 زن که سکته قلبی را تجربه کرده اند منتشر شده است، گزارش می‌دهد که 80 درصد زنان حداقل 4 هفته قبل از حمله قلبی خود حداقل 1 علامت داشتند.

علائم اولیه حمله قلبی در زنان ممکن است مداوم باشد یا بیاید و برود و خواب را نیز مختل کند. برای زنی که هرکدام از این نشانه ها را تجربه می کند بسیار ضروری است که بلافاصله کمک کند ، زیرا حملات قلبی می تواند کشنده باشد ، صرف نظر از اینکه علائم خفیف یا شدید باشد. در ادامه به مهم ترین علائم سکته قلبی در زنان می‌پردازیم:

  1. درد قفسه سینه
  2. تپش قلب
  3. خستگی مفرط یا غیر معمول
  4. ضعف
  5. احساس سبکی در سر
  6. درد در بالاتنه
  7. تنگی نفس
  8. عرق کردن
  9. اختلالات خواب
  10. درد معده

به نقل از mayoclinic.org :

زنان ممکن است علائم غیر معمولی مانند درد کوتاه یا شدید در گردن، بازو یا پشت داشته باشند. گاهی اوقات، اولین علامت حمله قلبی، ایست قلبی ناگهانی است.
برخی از حملات قلبی به طور ناگهانی رخ می دهد. اما بسیاری از افراد چند ساعت، روز یا هفته قبل علائم و نشانه های هشدار دهنده را دارند. درد یا فشار قفسه سینه (آنژین صدری) که مدام اتفاق می افتد و با استراحت از بین نمی رود ممکن است یک علامت هشدار دهنده اولیه باشد. آنژین به دلیل کاهش موقت جریان خون به قلب ایجاد می شود.

درد قفسه سینه از علائم اولیه سکته قلبی خفیف در زنان

درد قفسه سینه مانند یک فشار غیر قابل کنترل یا فشرده شدن سینه به‌همراه دردی شبیه به سوزش و تیر کشیدن از اولین علائم سکته قلبی در زنان است. این درد می‌تواند چند بار در یک بازه زمانی کوتاه عود کرده و دوباره رفع شود. به‌عبارتی درد نوسانی در ناحیه قفسه سینه از علائم هشدار دهنده حمله قلبی است.

با این حال، زنان می‌توانند بدون هیچ گونه ناراحتی در قفسه سینه، حمله قلبی را تجربه کنند حدود 29.7 درصد از زنان مورد مطالعه در مطالعه 2003 ناراحتی قفسه سینه را در هفته های قبل از حمله تجربه کردند. همچنین، 57 درصد این مورد از علائم ایست قلبی در زنان داشتند.

درد قفسه سینه از علائم اولیه حمله قلبی در زنان

تپش قلب از علائم سکته قلبی

این مورد از نشانه های سکته قلبی در زنان ناشی از سکته طوری است که گویا دارید یک فعالیت سنگین انجام می‌دهید؛ به‌طوری که تپش قلب‌تان بالا رفته و صدای قلب‌تان را می‌شنوید و نبض خود را احساس می‌کنید. زمانی که بی‌دلیل قلب شروع به تند زدن کرد؛ باید به سکته قلبی شک کرد.

خستگی مفرط یا غیرمعمول

خستگی غیرمعمول اغلب در هفته های منتهی به حمله قلبی گزارش می‌شود. خستگی از علائم اولیه حمله قلبی در زنان بوده و دقیقاً قبل از وقوع سکته قلبی تجربه می‌شود. حتی فعالیت های ساده ای که نیازی به تلاش زیاد ندارند، می‌توانند احساس فرسودگی داشته باشند.

ضعف؛ علائم اولیه حمله قلبی در زنان

احساس ضعف یا لرزش یکی از علائم سکته قلبی در زنان است. چنین ضعف و لرزشی در اندام ها احتمالا با موارد زیر همراه است:

  • اضطراب
  • سرگیجه
  • غش کردن
  • احساس سبکی سر

علائم سکته قلبی خفیف در زنان با احساس سبکی در سر

از علائم سکته قلبی خفیف در زنان به جز درد قفسه سینه و ناراحتی‌های معده، احساس سبکی در سر است. سبکی سر و سرگیجه بدون دلیل می‌تواند نشانه‌ای از سکته قلبی باشد. در ادامه این روند ممکن است برخی افراد دچار بیهوشی نیز بشوند. با این اوصاف لازم است که سبکی سر و سرگیجه همراه با ضعف را جدی بگیرید. زمانی که بدون هیچ دلیل و زمینه قبلی دچار این حالت می‌شوید؛ باید به‌احتمال بروز سکته مشکوک شوید.

شروع علائم اولیه سکته قلبی با درد در بالاتنه

درد ناشی از حمله قلبی به بالاتنه فرد سرایت کرده و به بازوها، دندان‌ها، فک، کمر و گردن نیز منتقل می‌شود. این عارضه یکسان نیست و ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. برخی از مبتلایان به سکته قلبی حتی ادعا کرده‌اند که تنها در قسمت بالاتنه درد احساس کردند و در خود قفسه سینه دردی نداشتند. این درد معمولاً غیر اختصاصی است و نمی‌توان آن را به عضله یا مفصل خاصی در قسمت بالای بدن نسبت داد. مناطقی که می‌توانند تحت تأثیر این علائم ایست قلبی در زنان قرار گیرند عبارتند از:

  • گردن
  • فک
  • بالای پشت یا هر دو بازو

درد می‌تواند از یک ناحیه شروع شود و به تدریج به سایر مناطق نیز سرایت کند، یا ممکن است ناگهانی بروز کند.

حمله قلبی در زنان

تنگی نفس

تنفس سخت و سنگین یا تنگی نفس، اگر با درد قفسه سینه و خستگی همراه باشد، می تواند از علائم سکته قلبی خفیف در زنان باشد. گاها با نوان ممکن است در هنگام خواب احساس تنگی نفس کنند. در حالی که در حالت ایستاده یا نشسته این علائم کاهش پیدا کنند. این از جمله مواردی است که بیشتر در سالمندان مشاهده شده است.

معمولا افراد نزدیک سکته قلبی احساس می‌کنند که هوا کم می‌آورند و دچار تنگی نفس می‌شوند. این عارضه می‌توان به ‌همراه درد قفسه سینه باشد یا فرد هیچ دردی در این ناحیه احساس نکند. تنگی نفس و کم آوردن هوا ناشی از اختلال در عملکرد قلب است. هر زمان این عارضه را تجربه کردید؛ حتما برای پیدا کردن دلیل آن کوشا باشید و بی‌اعتنا از کنار چنین عارضه‌ای عبور نکنید.

عرق کردن از علائم سکته قلبی خفیف در زنان

عرق کردن یک عارضه عادی و نرمال در انسان‌ها است؛ اما در مواردی که فرد تا پیش از آن احساس گرما نداشت و در وضعیت خوبی بود و یک مرتبه دچار تعریق زیاد می‌شود؛ می‌توان به عنوان یکی از نشانه های سکته قلبی در زنان شناسایی شود. تعریق سرد نیز از علامت های رایج سکته قلبی در خانم ها است.

اختلالات خواب نشانه حمله قلبی

تقریبا نیمی از زنان در مطالعه 2003 مشکلات مربوط به خواب را در هفته های قبل از حمله قلبی گزارش کردند. مشکلات این چنینی می توانند شامل موارد زیر باشند.:

  • مشکل خوابیدن
  • بیداری غیرمعمول در طول شب
  • احساس خستگی با وجود خواب کافی

علائم اولیه حمله قلبی در زنان با درد معده

یکی دیگر از علائم سکته قلبی خفیف در زنان، دل‌درد است. بسیاری از افرادی که تجربه حمله قلبی را داشتند عنوان کرده‌اند که در زمان سکته، دچار درد در سر دل شده‌اند. این درد و ناراحتی می‌تواند در همان ناحیه بالای شکم بماند یا به سمت پایین حرکت کند. گاهی این دل‌درد با سوزش سر دل همراه است. به‌طور کلی سکته قلبی می‌تواند باعث درد در ناحیه ناف تا فک تحتانی شود. برخی از زنان ممکن است قبل از هرگونه علائم حمله قلبی در زنان معده درد را احساس کنند. سایر مشکلات گوارشی مرتبط با حمله قلبی احتمالی می‌تواند شامل سوء هاضمه، حالت تهوع و استفراغ باشد.

علائم سکته قلبی خاموش در زنان

سکته قلبی خاموش به سکته‌ای گفته می‌شود که در آن هیچ نشانه‌ای وجود ندارد و شما هیچ‌کدام از علائم سکته را مشاهده نمی‌کنید. جالب اینجاست که بیشتر سکته‌های قلبی بدون علائم و نشانه هستند یا علائم ناراحتی قلبی در آن‌ها بسیار خفیف است. دردهای ناشی از سکته خاموش به‌اندازه‌ای خفیف هستند که فرد آن‌ها را اصلا جدی نمی‌گیرد. در این موارد توصیه می‌شوند که دردهای ادامه‌دار و دردهای نوسانی را جدی بگیرید.

علائم سکته قلبی خاموش در زنان

دردهایی که بدون هیچ دلیل و پیش‌زمینه‌ای ایجاد می‌شوند؛ مانند یک هشدار عمل می‌کنند و شما را از یک رخداد بد خبردار می‌کنند. علائم سکته قلبی در زنان می‌توانند از چند ساعت تا چند روز یا چند هفته ادامه داشته باشند. احساس درد یا فشار در قفسه سینه که تکرار شونده است و بعد از استراحت از بین نمی‌رود؛ یک عامل هشدار دهنده است.

از طرفی گاهی فرد در زمان خواب دچار حمله قلبی می‌شود. علائم سکته قلبی خفیف در زنان در زمان خواب عبارت‌اند از:

  • خروپف کردن با صدای بسیار بلندتر از حد معمول به‌همراه احساس خفگی در خواب
  • ضربان قلب نامنظم و تند که قابل تشخیص باشد
  • احساس درد در فک و گردن و شانه‌ها
  • عرق کردن به‌خصوص در ناحیه پیشانی

این موارد نشانه‌های اولیه حمله قلبی هستند؛ بنابراین با مشاهده اولین نشانه‌ها باید به پزشک مراجعه کنید.

علائم حمله قلبی در زنان پس از یائسگی

یکسری از علائم حمله قلبی در زنان که بعد از یائسگی این موارد را تجربه می کنند به صورت زیر می باشد:

  • درد یا ناراحتی در بازوها، کمر، گردن، فک یا معده
  • ضربان قلب سریع یا نامنظم
  • درد شدید قفسه سینه
  • تعریق بدون فعالیت

علائمی از حمله قلبی در زنان که باید به پزشک مراجعه کرد

همه زنان بالا 40 سال باید به طور منظم برای چکاپ قلب به پزشک مراجعه کنند. پیشگیری از بیماری های قلبی زنان بسیار بهتر از درمان آن است و این کار تاثیر زیادی در این پیشگیری دارد. اقدامات به موقع از بسیاری از مخاطرات قلبی جلوگیری می کند. هر خانمی که نشانه های زیر را در خود مشاهده کرد اید فورا به پزشک مراجعه کند.

  • خستگی غیرمعمول
  • تنگی نفس
  • درد بالای تنهپ

پزشک علائم را یادداشت می کند ، فشار خون و ضربان قلب را بررسی می کند و ممکن است آزمایش خون را انجام دهد یا از الکتروکاردیوگرام (EKG) برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب استفاده کند.

اقدامات اورژانسی در زمان بروز علائم سکته قلبی در زنان

اولین کاری که بعد از مشاهده علائم اولیه سکته قلبی در زنان باید انجام دهید؛ این است که خیلی سریع با 115 تماس بگیرید. در مواردی که در خطر بروز سکته قلبی هستید؛ بهتر است خیلی زود تحت مراقبت‌های اورژانسی قرار بگیرید. درصورت رسیدگی سریع، آسیب‌های عضله‌ای تا اندازه زیادی کاهش پیدا می‌کنند.

با مراجعه به اورژانس، پزشکان آزمایش‌ها و چکاپ مورد نیاز برای تشخیص سکته را انجام می‌دهند. در برخی از کیس‌های بروز سکته لازم است که کارهایی از قبیل احیای قلبی ریوی یا شوک الکتریکی هم انجام شود تا قلب دوباره کارش را شروع کند. هرچه سریع‌تر اقدامات اورژانسی شروع شود؛ از میزان آسیب سکته هم کم می‌شود.  همنچین تا زمان رسیدن اورژانس بهتر است کارهای زیر را انجام دهید:

  • درصورتی‌که لباس‌ها فرد تنگ و آزاردهنده هستند؛ از او بخواهید که لباس‌هایش را دربیاورد.
  • از فرد بخواهید که روی زمین بنشیند و سعی کند آرام باشد.
  • از او سوال کنید که آیا دارو قلبی خاصی مصرف می‌کند و درصورتی که پاسخ مثبت بود؛ دارو را در اختیار او قرار دهید.
  • درصورتی‌که فرد بیهوش شده است؛ با راهنمایی اپراتور 115 اقدامات لازم برای CRP را شروع کنید.
  • در کنار بیمار بمانید و او را رها نکنید.
  • درهر صورت با اورژانس تماس بگیرید و در این مورد خاص به نظر و مقاومت بیمار اهمیت ندهید.
  • در زمان بروز علائم سکته قلبی هیچ خوراکی یا نوشیدنی به فرد ندهید.
  • مصرف قرص آسپرین در زمان شروع علائم سکته قلبی، می‌تواند در مقابله با آن موثر باشد.

اقدامات اورژانسی در زمان بروز نشانه های سکته قلبی در زنان

در این موارد لازم است که خیلی سریع اقدامات اورژانسی انجام شود. در اولین قدم باید با 115 تماس بگیرید و در مدت زمان رسیدن اورژانس لازم است که مراقب بیمار باشید و برخی اقدامات را انجام دهید. راحت بودن بیمار از نظر روحی و جسمی از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین باید مراقب بیمار باشید تا در صورت لزوم احیای قلبی انجام دهید. به‌یاد داشته باشید که مدت زمان رسیدگی به بیمار بعد از سکته قلبی بسیار مهم است و می‌تواند از شدت آسیب بکاهد. درصورتی که با علائم سکته قلبی خفیف در زنان آشنا باشید؛ می‌توانید خیلی سریع آن را تشخیص داده و برای اطلاع داده به اورژانس اقدام کنید و با رسیدگی سریع به بیمار می‌توانید از میزان عوارض حمله قلبی تا اندازه زیادی بکاهید.

از طرفی تا زمان رسیدن اورژانس می‌توانید از بیمار مراقبت کنید. لازم است در این مدت بیمار را تحت نظر گرفته و کنار او باشید تا در صورت لزوم احیای قلبی انجام دهید. سکته در بسیاری از موارد با اقدامات فوری قابل درمان است. هرچند عوارض زیادی در پی دارد. این عوارض ممکن است در فرد ماندگار شوند و تا مدت‌ها بیمار را آزار بدهند. از مهم‌ترین عوارض سکته قلبی این است که کارایی و بازدهی قلب بعد از سکته کمتر از قبل است و قلب دیگر توانایی کافی در پمپاژ خون ندارد.

سکته قلبی یا  آنفارکتوس میوکارد به وضعیتی گفته می‌شود که در آن بخشی از قلب دچار محرومیت اکسیژن شده و خون کافی به آن نمی‌رسد. در این مواقع آن قسمت از قلب برای دریافت اکسیژن سخت‌تر کار می‌کند و همین امر می‌تواند باعث سکته قلبی شود. سکته در اکثر کیس‌ها هیچ نشانه و علائمی ندارد. به‌این‌ترتیب سکته خاموش رخ می‌دهد. به‌این‌صورت که فرد بدون هیچ دلیل و توجیحی دچار حمله قلبی می‌شود. توجه داشته باشید که اگر هر گونه از علائم سکته قلبی خفیف در زنان احساس کردید سریعا به پزشک مراجعه کنید.


سوالات متداول

چه علائمی نشان از حمله قلبی در زنان دارند؟

1. درد قفسه سینه
2. خستگی مفرط یا غیرمعمول
3. ضعف(اضطراب، سرگیجه، غش کردن، احساس سبکی سر
4. تنگی نفس
5. عرق کردن

چه زمانی برای سکته قلبی در زنان با اورژانس تماس بگیریم؟

اگر هر گونه از علائم سکته قلبی خفیف در زنان زیر به مدت 5 دقیقه یا بیشتر وجود داشته باشد:

. درد یا ناراحتی قفسه سینه
. درد در قسمت بالاتنه ، از جمله بازوها ، پشت ، گردن ، فک یا شانه
تنفس دشوار
. سرگیجه
. ضعف شدید
. سو هاضمه یا سوزش معده
. حالت تهوع
. ضربان قلب سریع یا نامنظم
. تنگی نفس
. تعریق
. اضطراب غیرقابل توضیح
. استفراغ

چه راهکارهایی برای پیشگیری از حمله قلبی در زنان وجود دارد؟

روش های زیادی برای کاهش خطر حمله قلبی وجود دارد. بهترین اقدامات عبارتند از:

. اجتناب یا ترک سیگار
. داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم

آیا علائم سکته قلبی در خانم ها همیشه رخ می‌دهد؟

خیر؛ گاهی سکته به‌صورت خاموش و بدون علائم رخ می‌دهد. به‌این‌ترتیب که سکته‌ها به‌صورت ناگهانی و بدون هیچ نشانه قبلی رخ می‌دهد.

آیا عوارض سکته قلبی در زنان، بعد از درمان، کاملا برطرف می‌شوند؟

به‌نسبت شدت سکته، عوارض آن می‌تواند تا مدت‌ها باقی بماند. به‌همین دلیل است که مدت زمان بعد از سکته قلبی حیاتی است و بهتر است که هرچه سریع‌تر درمان صورت بگیرد.

آیا معده‌درد هم می‌تواند از علائم سکته قلبی در خانم ها باشد؟

بله؛ گاهی درد معده ناشی از احتمال وقوع زودهنگام سکته قلبی است. درصورتی‌که دچار درد معده شدید و هیچ دلیل قابل بیانی برای آن پیدا نکردید؛ بهتر است زودتر به پزشک مراجعه کنید.

Picture of Rasool Etehadi
Rasool Etehadi
اینجانب رسول اتحادی، هشت سال به عنوان پرستار سالمند و پرستار کودک فعالیت کرده‌ام. کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی دارم و در دوران تحصیل در دانشگاه، مقالات بسیار زیادی را در حوزه سلامت و پزشکی ترجمه کرده‌ام. تا حد امکان در سمینار های بهداشت و درمان شرکت می‌کنم و عاشق تحقیق و تحلیل دانش در حوزه سلامت و بهداشت و درمان هستم.
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
2 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.