سندرم درد کشکک فمورال دردی در جلوی زانو و اطراف کاسه زانو (کشکک) است. گاهی اوقات این سندرم «زانوی دونده» نیز نامیده میشود زیرا بیشتر در افرادی دیده می شود که در ورزشهایی که شامل دویدن و پریدن است فعالیت دارند .
در این سندرم،درد زانو اغلب هنگام دویدن، بالا یا پایین رفتن از پله ها، نشستن طولانی مدت یا چمباتمه زدن افزایش می یابد. درمانهای ساده – مانند استراحت و کمپرس یخ – اغلب به کاهش درد کمک میکنند، اما گاهی اوقات برای کاهش درد کشکک زانو به فیزیوتراپی نیاز است.
علائم سندرم درد کشکک فمورال
سندرم درد پاتلوفمورال معمولاً باعث ایجاد درد مبهم و دردناک در جلوی زانو می شود. این درد زمانی تشدید می شود که:
از پله ها بالا یا پایین بروید
زانو بزنید یا چمباتمه بزنید
با زانوی خم شده برای مدت طولانی بنشینید
اگر درد زانو ظرف چند روز بهبود نیافت، با پزشک خود مشورت کنید.
علل سندرم درد کشکک فمورال
پزشکان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث ایجاد سندرم درد کشکک زانو می شود، اما ممکن است این مشکل با موارد زیر مرتبط باشد:
انجام مفرط. ورزش های دویدن یا پریدن
این ورزش ها فشار مکرری را به مفصل زانو وارد می کند که می تواند باعث تحریک زیر کاسه زانو شود.
عدم تعادل یا ضعف عضلانی.
درد پاتلوفمورال زمانی رخ می دهد که عضلات اطراف لگن و زانو به درستی کاسه زانو را در یک راستا قرار ندهند. مشخص شده است که حرکت زانو به سمت داخل در حین اسکات با درد کشکک مرتبط است.
جراحت.
ضربه به کاسه زانو، مانند دررفتگی یا شکستگی، با سندرم درد کشکک مرتبط است.
عمل جراحي.
جراحی زانو، به ویژه ترمیم رباط متقاطع قدامی با استفاده از تاندون کشکک به عنوان پیوند، خطر درد کشکک رانی را افزایش می دهد.

عوامل خطرساز ابتلا به سندرم درد کشکک فمورال
عواملی که می تواند خطر ابتلا به این مشکل را افزایش دهد عبارتند از:
سن و جنسیت
سندرم درد پاتلوفمورال معمولاً نوجوانان و جوانان را تحت تأثیر قرار می دهد. مشکلات زانو در افراد مسن بیشتر ناشی از آرتریت است.
زنان دو برابر مردان در معرض خطر ابتلا به درد کشکک رانی هستند. این مشکل ممکن است به این دلیل باشد که لگن پهنتر یک زن، زاویه برخورد استخوانهای مفصل زانو را افزایش میدهد.
ورزش های خاص
شرکت در ورزشهایی مثل دویدن و پرش میتواند فشار بیشتری را به زانوها وارد کند، به خصوص زمانی که سطح ورزش را به صورت ناگهانی افزایش میدهید.
جلوگیری از سندرم درد کشکک فمورال
گاهی اوقات زانو به دلایل نامعلوم اتفاق می افتد. اما برخی اقدامات ممکن است به جلوگیری از درد زانو کمک کند.
تقویت عضلات
عضلات چهار سر ران و ابدکتور ران به حفظ تعادل زانو در حین فعالیت کمک می کند بنابراین لازم است با انجام ورزش های مناسب به تقویت این عضلات بپردازید، اما از چمباتمه زدن طولانی در طول تمرین ورزشی با وزنه خودداری کنید.
استفاده از همسویی و تکنیک مناسب در ورزش ها
از پزشک یا فیزیوتراپ در مورد تمرینات انعطاف پذیری و قدرتی مشورت بگیرید تا از طریق این تکنیک ها وضعیت عضله ها برای پریدن، دویدن و چرخیدن بهینه تر شود و به کشکک کمک کند تا به درستی در محل خود قرار گیرد. پیشنهاد میشود مطلب گرفتگی عضلات را مطالعه کنید.
برای جلوگیری از فرورفتن زانو به سمت داخل هنگام چمباتمه زدن، فرود آمدن از یک پرش یا پایین آمدن از یک پله، انجام ورزش برای تقویت عضلات بیرونی ران بسیار مهم است.
کاهش اضافه وزن
اگر اضافه وزن دارید، کاهش وزن استرس و فشار وارد شده به زانوها را کاهش می دهد. لازم است قبل از دویدن یا ورزش های دیگربه مدت پنج دقیقه یا بیشتر با فعالیت سبک، بدن خود را گرم کنید.
با تمرینات کششی ملایم انعطاف پذیری عضلات را تقویت کنید.
در هنگام ورزش کردن شدت کشش را به تدریج افزایش دهید. از تغییرات ناگهانی در میزان کشش ها در ورزش خودداری کنید.
از کفش مناسب استفاده کنید
اطمینان حاصل کنید که کفشهایتان به خوبی از پاها محافظت می کنند و ضربهگیری خوبی دارند. اگر کف پای صافی دارید، حتما به کف کفش توجه کنید.
تشخیص سندرم درد کشکک فمورال
پزشک در مورد سابقه مشکلات زانو از شما سؤال می کند و بر روی نواحی از زانو فشار می آورد و پای شما را در موقعیت های مختلف حرکت می دهد تا به رد سایر بیماری هایی که علائم و نشانه های مشابهی دارند کمک کند.
برای کمک به تعیین علت زانو درد، پزشک ممکن است آزمایشهای تصویربرداری مانند:
اشعه ایکس. در فرآیند ایجاد تصاویر اشعه ایکس، مقدار کمی تابش از بدن شما عبور می کند. این تکنیک استخوان را به خوبی تجسم می کند، اما در مشاهده بافت های نرم کمتر موثر است.
سی تی اسکن. اینها تصاویر اشعه ایکس را از زوایای مختلف برای ایجاد تصاویر مقطعی از ساختارهای داخلی ترکیب می کنند. سی تی اسکن می تواند هم استخوان و هم بافت نرم را تجسم کند، اما این روش دوز بسیار بالاتری از اشعه را نسبت به اشعه ایکس ساده ارائه می دهد.
ام آر آی. MRI با استفاده از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی قوی، تصاویر دقیقی از استخوان ها و بافت های نرم مانند رباط ها و غضروف زانو تولید می کند. اما MRI بسیار گرانتر از اشعه ایکس یا سی تی اسکن است.
درمان سندرم درد کشکک فمورال
درمان درد پاتلوفمورال اغلب با اقدامات ساده شروع می شود. تا حد امکان به زانوی خود استراحت دهید. از فعالیت هایی که باعث افزایش درد می شوند، مانند بالا رفتن از پله ها، زانو زدن یا چمباتمه زدن، اجتناب کنید یا آن ها را اصلاح کنید.
داروها
در صورت نیاز برای کاهش درد سندرم درد کشکک فمورال Patellofemoral pain syndrome، مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول، سایرین)، ایبوپروفن (ادویل، موترین IB، سایرین) یا ناپروکسن سدیم (Aleve) مصرف کنید.
یک فیزیوتراپ ممکن است پیشنهاد دهد:
تمرینات توانبخشی
ورزشهای خاص میتوانند ماهیچههایی را که از زانوهای شما حمایت میکنند و تراز اندامها را کنترل میکنند، مانند عضلات چهارسر ران، همسترینگ و عضلات اطراف باسن، بهویژه عضلات رباینده ران، تقویت کنند. اصلاح حرکت زانو به سمت داخل در حین چمباتمه یک هدف اولیه است.

زانوبندهای حمایتی
زانوبندها یا تکیه گاه های قوس زانو ممکن است به بهبود و تسکین درد زانو کمک کنند.

چسب زدن
فیزیوتراپیست ممکن است به فرد بیمار نشان دهد که چگونه به زانوی خود چسب بزند تا درد را کاهش داده و توانایی خود را برای ورزش کردن افزایش دهد.
کمپرس یخ
گذاشتن کمپرس یخ روی زانو بعد از ورزش ممکن است برای کاهش درد مفید باشد.
انجام ورزش های ملایم برای زانو
در طول دوران نقاهت،لازم است فرد به فعالیتهای کمضرر و ملایم بپردازد تا زانوها تحت فشار کمتری قرار گیرند مانند دوچرخهسواری و شنا یا دویدن در آب.
جراحی
اگر درمانهای غیرجراحی برای درمان سندرم درد کشکک فمورال مؤثر نباشند، پزشک ممکن است پیشنهاد دهد:
آرتروسکوپی
در طول این روش، پزشک یک دستگاه مدادی نازک مجهز به لنز دوربین و نور (آرتروسکوپ) را از طریق یک برش کوچک وارد زانو می کند. ابزارهای جراحی از طریق آرتروسکوپ عبور داده می شوند تا قطعات غضروف آسیب دیده را جدا کنند.
در موارد شدیدتر، ممکن است جراح تشخیص دهد که لازم است مجددا زانو را برای تنظیم مجدد زاویه کاسه زانو یا کاهش فشار روی غضروف جراحی کند.
در هر صورت باید برای درمان به یکی از تخصص های متخصص طب فیزیکی و توانبخشی (فیزیاتر)، فیزیوتراپ، جراح ارتوپد یا متخصص پزشکی ورزشی ارجاع داده شوید.
در صورت امکان یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود را همراه داشته باشید تا به شما کمک کند اطلاعاتی را که به شما داده شده به خاطر بسپارید.
همچنین، اگر قبلا عکسبرداری با اشعه ایکس یا سایر آزمایشهای تصویربرداری از زانو های بیمارانجام شده است لازم است در هنگام مراجعه به پزشک آنها را به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد.
کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند ، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.