اوستئوآرتریت (Osteoarthritis) و آرتروز زانو در جوانی یکی از بیماریهای شایع مفصلی است که به صورت اختصاری با نام OA هم شناخته میشود. این بیماری باعث التهاب و نیز از بین رفتن غضروف میان مفاصل میشود. در نتیجه فرد مشکلاتی مانند درد فراوان در زمان حرکت را تجربه میکند. با وجود این که بیماری آرتروز گردن و زانو بیشتر در سالمندان دیده میشود، اما گاهی اوقات جوانان هم با آن دست و پنجه نرم میکنند.
هر چیز در مورد بیماری آرتروز زانو در جوانان که نیاز است بدانید را در این مطلب آوردهایم. این بیماری در سالمندان هم به وجود می آید و میتوانید برای درمان و نگهداری از آنها از خدمات پرستاری سالمند کمک بگیرید.
اوستئوآرتریت osteoarthritis چیست؟
اوستئوآرتریت یا آرتروز به معنای ساییدگی مفصل و تخریب سطح مفصلی و ایجاد حس درد و محدودیت در زمان حرکت است. واژه آرتریت یعنی درد مفصل و استئوآرتریت شایعترین نوع آرتریت شناخته میشود. مشکل اصلی در این بیماری، عدم کارکرد درست عضروف مفصلی است که استخوان مفصل هم بعد از مدتی دچار آسیب میشود. این یعنی فرد ممکن است به خدمات پرستار در منزل نیاز پیدا کند.
مفاصل بدن در طول روز و به خاطر فعالیتهای بدنی مختلف در معرض ضربه قرار گرفته و این ضربات به تدریج آسیبهایی را به آنها وارد میکنند. بدن تا جایی قادر به ترمیم آسیبها است و مفاصل بدن در طول زندگی در یک فرآیند آسیب و ترمیم قرار دارند. گاهی اوقات شدت آسیبهای وارده به مفصل بیشتر از قدرت ترمیم بدن بوده، یا قدرت ترمیم به هر دلیلی کاهش مییابد و در ترمیم آسیبهای معمولی هم ناتوان است. غضروف مفصلی در این موارد به تدریج خرابتر شده و این تازه شروع آرتروز است.
به نقل از www.niams.nih.gov :
استئوآرتریت یک بیماری دژنراتیو مفصل است که در آن بافتهای مفصل به مرور زمان تجزیه میشوند. این شایع ترین نوع آرتریت است و در افراد مسن شایع تر است.
افراد مبتلا به آرتروز معمولاً درد مفاصل دارند و پس از استراحت یا عدم تحرک، برای مدت کوتاهی دچار سفتی می شوند. شایع ترین مفاصل آسیب دیده عبارتند از:
دست ها (انتهای انگشتان و در پایه و انتهای انگشتان شست).
زانو.
باسن
گردن.
پایین کمر.
استئوآرتریت روی هر فرد متفاوت است. برای برخی افراد، آرتروز نسبتاً خفیف است و بر فعالیت های روزانه تأثیر نمی گذارد. برای دیگران، درد و ناتوانی قابل توجهی ایجاد می کند. آسیب مفاصل معمولاً به تدریج در طول سال ها ایجاد می شود، اگرچه در برخی افراد می تواند به سرعت بدتر شود.
آرتروز زانو در جوانی
همانطور که گفته شد، تنها زانو درد سالمندان مطرح نیست و گاهی اوقات جوانان نیز درگیر آن هستند. در ابتدا سطح غضروف ریش ریش شده و مقداری از آن با هر آسیب برداشته میشود. آرتروز زانو در جوانی تا زمانی ادامه دارد که کلفتی غضروف به تدریج کم میشود. کاهش کلفتی غضروف در رادیولوژی نمایش داده میشود.
بعد از گذشت مدتی، دو طرف مفصل استخوان اضافه در اطراف این ناحیه ساخته شده که آنها را به نام استئوفیت میشناسیم. استئوفیتها نیز در رادیوگرافی مفصل دیده میشوند. بافت سینوویال مفصل نیز در سوی دیگر متورم شده که این تورم سینوویت نام دارد. استخوان زیر غضروف به تدریج سفت و محکم میشود که به نام عاجی شدن استخوان معروف است.
علت آرتروز زانو در جوانان
غضروف به نوعی بافت لغزنده گفته میشود که بخش انتهایی استخوان در یک مفصل را پوشش میدهد. به خاطر ساختار لغزنده غضروف، استخوانها میتوانند روی هم قرار گرفته و حرکت آسانی داشته باشند. حال اگر این غضروفها بنا به هر دلیلی آسیب دیده و تحلیل بروند، مشکلاتی برای مفاصل و استخوانها به وجود میآید. در واقع التهاباتی در بافتهای اطراف استخوان به وجود آمده و فرد جوان به بیماری آرتروز و آرتریت واکنشی مبتلا میشود.
علائم آرتروز زانو در جوانی
در این بخش قرار است با مهمترین علائم آرتروز زانو در جوانی آشنا شوید تا بدانید آیا به این بیماری مبتلا هستید یا خیر.
درد فراوان آرتروز زانو در جوانان
ممکن است آسیب دیدن غضروفها بدون هیچ علامت و دردی صورت گیرد، اما این بیماری در زمان پیشرفت خود درد زیادی را روی زانوها به وجود میآورد. بیمار در قسمت کشکک زانو یا قسمت داخلی زانوی خود دردهای خفیف، متوسط یا شدیدی را تجربه کرده که در زمان استراحت کمتر احساس میشود. البته نوع شدید این بیماری حتی در زمان استراحت و خواب نیز با درد همراه است.
کاهش دامنه حرکتی زانو از نشانه های آرتروز زانو در جوانی
افرادی که به بیماری آرتروز زانو مبتلا هستند، دامنه حرکتی زانوی خود را به مرور زمان از دست میدهند. آنها بعد از مدتی به سختی میتوانند زانوی خود را خم و راست کرده و آن را حرکت دهند. گاهی اوقات زمان حرکت زانو ممکن است صدای تق تق آن شنیده شود.
اختلال در راه رفتن و علائم آرتروز زانو جوانان
از علائم مهم دیگر آرتروز جوانی، اختلال در راه رفتن است. افراد بعد از دچار شدن به این بیماری نمیتوانند مانند گذشته راه بروند، یا به حرکات ورزشی بپردازند.
درمان آرتروز زانو در جوانان
چند نمونه از مهمترین روشهای درمانی اوستئوآرتریت و آرتروز زانو در جوانان به شرح زیر می باشد:
- برخی از داروها التهاب و درد زانو را کاهش میدهند که باید توسط پزشک تجویز شوند.
- کورتیزون رایجترین داروی قابل تزریق است که به صورت مستقیم به مفصل بیمار تزریق میشود.
- اگر آرتروز در جوانان چندان پیشرفته نباشد، پزشک ممکن است استراحت در خانه را برای بیمار تجویز نماید.
- استفاده از کمپرس سرد و مصرف غذاهای سالم در کنار آن، میزان درد آرتروز زانو جوانان را کاهش میدهد.
- در صورتی که آرتروز در جوانان بسیار شدید شده باشد، پزشک شاید عمل جراحی را تجویز نماید و متخصصان در این عمل ممکن است برای تعویض مفاصل زانوی بیمار اقدام کنند.
پیشگیری از آرتروز در جوانی
با دانستن روشهای پیشگیری از آرتروز، احتمال ابتلا به این بیماری را در جوانی کاهش خواهید داد.
- حتما از مواد غذایی سالم و حاوی کلسیم در برنامه خود استفاده کنید.
- پوشیدن کفش پاشنه بلند از مهمترین مواردی است که آسیبهای فراوانی به جسم وارد میکند و توصیه می شود ار کفش های مناسب و مخصوص برای پیاده روی استفاده کنید.
- پیشگیری از آرتروز در جوانی با کنترل وزن و تناسب اندام
اوستئوآرتریت از بیماریهای ناخوشایندی است که بسیاری از افراد در طی زندگی خود تجربه میکنند. این بیماری اکثرا پیر و جوان نمیشناسد و در صورتی که مراقبت لازم از جسم خود نداشته باشید، به راحتی درگیر آن خواهید شد. تا جایی که میتوانید از جسم و به خصوص زانوهای خود مراقبت کنید تا در تمام مراحل زندگی مشکلی راه رفتن نداشته باشید.
در این مقاله از سلامت اول نیز چند نکته جهت پیشگیری و درمان آرتروز زانو در جوانان ذکر شد که از سوی متخصصان این حوزه تایید شده است. در صورت ابتلا به آرتروز در هر سن و سالی، حتما به متخصص با تجربه و حرفهای مراجعه کرده تا روند درمانی را پیگیری نمایید.
سوالات متداول
روشهای پیشگیری از آرتروز زانو در جوانی چیست؟
همواره در برنامه غذایی خود از مواد سالم استفاده کنید. در صورت اضافه وزن، حتما ورزش کرده و قند خون خود را همیشه کنترل نمایید تا هیچ گاه درگیر این بیماری نباشید.
بهترین روشهای درمان آرتروز در جوانان چیست؟
مصرف برخی داروها زیر نظر پزشک، استراحت و درمان خانگی، تزریق دارو، اجتناب از ورزشهای سنگین و بعضا جراحی میتواند آرتروز را تا حد زیادی درمان کند.