بیماری اوستئوآرتریت osteoarthritis-in-young-people در جوانان یکی از شایع ترین شکل آرتروز در دنیا است. این یک بیماری مزمن است که باعث ناتوانی در افراد میشود.
با این حال ، باورهای غلط در مورد آرتروز وجود دارند که شاید مهمترین این باور های غلط این است که این بیماری فقط افراد مسن را تحت تأثیر خود قرار می دهد. اگرچه افراد مسن بیشتر به آرتروز مبتلا می شوند اما کودکان و نوجوانان بسیاری نیز به این بیماری مبتلا شده و از آن رنج می برند. (در حقیقت ، این بیماری بیشتر در بزرگسالان در اواسط 40 سالگی و سنین بالاتر دیده می شود)
بیماری اوستئوآرتریت چیست؟
اوستئوآرتریت نوعی بیماری است که با تحلیل رفتن غضروف مفاصل و با گذشت زمان ایجاد می شود. غضروف یک ماده اسفنجی است که در انتهای استخوان ها وجود دارد تا به آنها کمک کند بصورت بالشتکی نرم درآمده و از ساییده شدن مفاصل به یکدیگر جلوگیری کنند.
وقتی غضروف فرسوده می شود و استخوان ها به هم ساییده میشوند این امر منجر به درد ، سفتی مفاصل و از دست دادن توان حرکتی می شود. آرتروز می تواند هر مفصلی را درگیر کند ، اما معمولاً دست ، زانو ، کمر و ستون فقرات را درگیر می کند. این روند به تدریج اتفاق می افتد و در نهایت با گذشت زمان اوضاع وخیم تر خواهد شد.
اوستئوآرتریت که به عنوان نوعی از بیماری های ‘ساییدگی’ شناخته می شود که می تواند شروع به تأثیر گذاشتن بر روی استخوان ها و رباط ها و تاندون هایی کند که مفصل را در جای خود نگه می دارند. این روند باعث التهاب و از بین رفتن کل مفصل می شود.
اوستئوآرتریت با آرتریت روماتوئید متفاوت است. آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی ناشی از التهاب مزمن است که منجر به تورم دردناک و سفتی در مفاصل می شود.
دلایل اوستئوآرتریت چیست؟
علل اوستئوآرتریت به طور کلی بین فردی که جوان است و فردی مسن که مبتلا به این بیماری است،متفاوت است.
دلایل بروز بیماری اوستئوآرتریت در جوانان عبارتند از:
– اضافه وزن یا چاقی
اضافه وزن باعث میشود که فشار بیشتری به مفاصل تحمل کننده فشار ، وارد شود.
– زندگی بی تحرک
داشتن شغلی که نیاز به نشستن طولانی مدت دارد (که می تواند منجر به آرتروز در قسمت پایین ستون فقرات شود).
– عادات اشتباه
وضعیت بد بدن هنگام نشستن به مدت طولانی
– ورزش های آسیب زننده
انجام ورزش های ضربه ای منظم ، مانند فوتبال یا هاکی
– فشار مستمر بر مفاصل
داشتن شغلی که باعث فشار مستمر بر مفاصل شود.باربری و غیره
– آسیب های مفصلی
– سابقه خانوادگی آرتروز
– متولد شدن با دیسپلازی مفصل ران
– داشتن دیابت یا اختلالات مربوط به هورمون های رشد
آرتروز بیشتر به طور طبیعی و با افزایش سن برای افرادی که در معرض فرسودگی مفاصل هستند اتفاق می افتد.
بیماری اوستئوآرتریت می تواند همه یا برخی از علائم زیر را در یک یا چند مفصل ایجاد کند:
- احساس درد در مفصل آسیب دیده هنگام حرکت .
- حساسیت هنگام ورود فشار به منطقه آسیب دیده .
- کاهش حرکت و انعطاف پذیری .
- احساس سفتی در مفصل بعد از مدت طولانی استراحت ، مانند بیدار شدن از خواب شبانه .
- تورم خارجی ، که نشان دهنده التهاب داخل مفصل است.
- ایجاد یک صدا شبیه به کلیک کردن در هنگام حرکت .
- ایجاد توده های سخت روی مفصل ، که نشان دهنده رشد خارهای استخوان (رشد استخوانی) است.
چگونه بیماری اوستئوآرتریت به طور متفاوتی بر جوانان تأثیر می گذارد؟
اگرچه آرتروز در افراد مسن بیشتر دیده می شود ، اما بسیاری از جوانان در سنین نوجوانی ، 20 و 30 سالگی نیز می توانند به این بیماری مبتلا شوند. علائم به طور کلی یکسان نیستند ، مهم نیست که چند سال داشته باشید.این بیماری می تواند جوانان را بطور متفاوتی تحت تأثیر قرار دهد.
آرتروز زودرس می تواند توانایی یک جوان را در انجام کار خود یا انجام تمرین مورد علاقه خود تحت تأثیر قرار دهد. افراد مسن همچنان به همان روش تحت تأثیر قرار می گیرند ، اما شاید آنها بازنشسته شده و علاقه کمتری به ورزش شدید یا ورزش در سطح حرفه ای داشته باشند.
اگر آرتروز به حدی پیشرفت کند که نوجوان نتواند ورزشهای مورد علاقه خود را انجام دهد یا زندگی اجتماعی مشابه دیگران داشته باشد ، در این صورت ممکن است احساس کناره گیری و انزوای اجتماعی را تجربه کند.
آرتروز در جوانان همچنین می تواند در آموزش تأثیر بگذارد.راه رفتن ساده در مدرسه یا نشستن طولانی مدت نیز می تواند برای او چالش برانگیز باشد.
مراحل تشخیص بیماری اوستئوآرتریت چیست؟
صحبت با پزشک عمومی در مورد علائم نوجوان خود ،روش خوبی برای شروع تشخیص است. آنها احتمالاً شما یا فرزندتان را به پزشک متخصص یا جراح ارتوپدی ارجاع می دهند که در این صورت ممکن است همه یا برخی از آزمایشات زیر را انجام دهد:
- معاینه فیزیکی مفصل برای ارزیابی حساسیت ، تورم ، التهاب و تحرک
- آزمایش خون ، برای رد احتمال آرتریت روماتوئید یا سایر بیماری ها از جمله نقرس (هیچ آزمایش خون برای آرتروز وجود ندارد).
- عکس برداری با اشعه ایکس برای ارزیابی از بین رفتن غضروف (با فاصله کم بین مفاصل) یا خارهای استخوان
- اسکن یا ام آر آی برای ارائه تصویری دقیق از داخل مفصل ، از جمله بافت نرم
روشهای درمان بیماری اوستئوآرتریت :
اگرچه هرگونه صدمه به مفاصل قابل جبران نیست ، اما می توان علائم آرتروز را کنترل کرد و به مبتلایان اجازه می دهد تا حد ممکن زندگی عادی داشته باشند. درمان های آرتروز شامل مشاوره در مورد سبک زندگی ، داروها ، فیزیوترتپی و جراحی است.
تغییر در سبک زندگی
تغییر در سبک زندگی شامل اقدامات لازم برای کاهش وزن در صورت لزوم و انجام ورزش های کم ضربه مانند یوگا برای کمک به تقویت عضلات اطراف مفصل برای ایجاد ثبات در آن است. اگر شغل یا فعالیت بدنی شما باعث ایجاد علائم شده باشد ، ممکن است پزشک شما را به فیزیوتراپیست معرفی کند. آنها همچنین ممکن است درمان های موضعی یا استفاده از کمپرس گرم یا سرد را توصیه کنند.
دارو درمانی :
داروهای آرتروز شامل داروهای مسکن مانند ایبوپروفن ضد التهاب غیر استروئیدی بدون نسخه یا نسخه های مسکن قوی تر است.
جراحی برای درمان بیماری اوستئوآرتریت:
اقدامات بالقوه جراحی شامل تزریق کورتیزون است که مستقیماً به مفصل آسیب دیده تزریق می شود و به کاهش التهاب کمک می کند. این موارد فقط توسط پزشک متخصص سه یا چهار بار در سال قابل انجام هستند.
تزریق هیالورونیک :
تزریق هایالورونیک نیز می تواند کمک کند . اسید هیالورونیک به طور طبیعی در مفاصل سالم وجود دارد ، اما می تواند در مفاصل آسیب دیده و در نتیجه ی ابتلا به آرتروز از بین برود.
پلاسما درمانی غنی از پلاکت :
یک روش درمانی کاملاً شخصی است که بیش از یک دهه در ورزشهای حرفه ای برای زنان و مردان مورد استفاده قرار گرفته است. درمان شامل جمع آوری مقدار کمی از خون خود بیمار و چرخش آن در یک سانتریفیوژ است تا پلاکت ها را از گلبول های قرمز جدا کند. سپس پلاکت ها در ناحیه آسیب تزریق می شوند تا بهبود و بازسازی را تحریک کنند. پلاکت ها مکانیسم بهبودی زخم و آسیب بدن هستند.
آرتروسکوپی
آرتروسکوپی ، نوعی جراحی موثر باشد. در طی این روش ، جراح شما از ابزارهای نازک و بلندی استفاده می کند که در مفصل قرار داده می شود تا غضروف ها و استخوان های آسیب دیده را از بین ببرد. در موارد شدید ، ممکن است لازم باشد مفصل تعویض شود ، مانند تعویض مفصل زانو یا مفصل ران.
بیشتر بخوانید: اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات چیست و روش درمان آن چگونه است؟
مرکز پزشکی سلامت اول با مادر مجرب و متخصص در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل امادگی دارد به صورت شبانه روزی در قالب پرستار کودک، پرستار بیمار و پرستار سالمند به ارائه خدمت بپردازد . کافی است با کارشناسان این مرکز در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به اعزام پرستار مورد نیاز شما اقدام گردد.