مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

درد سیاتیک چیست؟ علل، علائم و روش های درمان

درد سیاتیک چیست؟ علل، علائم و روش های درمان

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؛ احتمالا برای شما هم پیش آمده در یک یا دو طرف کمر و باسن احساس سوزش و درد داشته باشید و ندانید که منشا آن چه می‌باشد؟ دردی که گاها با بی‌حسی و ضعف نواحی کمر و پا همراه است؛ به طور ناگهانی ایجاد شده و یا برعکس، به صورت تدریجی ظاهر می‌شود و گسترش می‌یابد. درواقع این‌ها از علائم درد سیاتیک هستند که بیش از ۴۰ درصد افراد، حداقل برای مدتی در زندگی آن را احساس می‌کنند و به دنبال درمان درد سیاتیک می‌گردند.

با اینکه بسیاری از افراد درد سیاتیک را به عنوان “گرفتگی رگ سیاتیک” می‌خوانند!، سیاتیک رگ نیست. بلکه یک عصب نشات گرفته از نخاع است که اتفاقا بزرگترین عصب بدن به شمار می‌رود. این عصب شامل ۵ ریشه عصبی است که از کمر، باسن، لگن و ران پا عبور می‌کند تا به زانو و ساق پا منتهی شود و با شاخه‌های مختلف، فعالیت سطحی و عمقی پا را کنترل کند؛ که نتیجه فعالیت پیام‌رسانی آن، توانایی ایستادن و راه رفتن است! برای اطلاعات بیشتر درباره این مقاله می‌توانید با خدمات پرستاری سلامت اول و یا استخدام پرستار در منزل با کارشناسان ما در تماس باشید.

اما در شرایطی ممکن است عصب سیاتیک تحت فشار بین مهره ها قرار گیرد و دچار آسیب شود که در این هنگام درد سیاتیک احساس می‌شود. از جمله علائم درد سیاتیک سوزش، گزگز، ضعف، بی‌حسی و در موارد حادتر، بی‌اختیاری مثانه و راست روده را می‌توان نام برد که در افراد و موقعیت‌های مختلف ممکن است شدت‌های متفاوتی داشته باشند.

درد سیاتیک بعد از جراحی دیسک کمر

همانطور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، سیاتیک بزرگترین عصب بدن است که از نخاع قرارگرفته در ستون مهره‌ها نشات می‌گیرد. وقتی ماده ژلاتینی و غضروفی بین مهره‌ها دچار بیرون زدگی یا فتق می‌شود، می‌تواند به نخاع و اعصاب آن فشار زیادی وارد آورد که به این درد شایع دیسک کمر می‌گویند.

فتق دیسک اصلی‌ترین و رایجترین عامل برای درد سیاتیک است. چراکه این دیسک معمولا به اعصاب نخاعی واقع در پایین کمر فشار می‌آورد؛ یعنی دقیقا جایی که عصب سیاتیک از آن مشتق می‌شود؛ و وقتی این عصب تحت فشار قرار گیرد، درد آن از بالا تا پایین امتداد می‌باید و مشکلات حرکتی، خستگی و ضعف پاها را به دنبال دارد.

اما آیا بعد از جراحی دیسک کمر تغییری در درد سیاتیک احساس می‌شود؟ قطعا بله؛ متخصصان ارتوپد معمولا از روش جراحی میکرودیسکتومی به صورت باز یا آندوسکوپی استفاده می‌کنند تا با برش دیسک، فشار آن را از روی اعصاب بردارند. معمولا در روند این جراحی فقط بخشی از دیسک که مزاحم عصب است برداشته می‌شود.

درد سیاتیک
لائم درد سیاتیک هستند که بیش از ۴۰ درصد افراد، حداقل برای مدتی در زندگی آن را احساس می‌کنند و به دنبال درمان درد سیاتیک می‌گردند.

اما اگر نیاز باشد، ممکن است کل دیسک برداشته و با قطعه استخوانی که پزشک از لگن بیمار برمی‌دارد، جایگزین شود. شایان ذکر است که این جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می‌پذیرد و نیازمند رعایت مراقبت‌های لازم می‌باشد. و اما در پاسخ “درد سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟” راه‌های موثرتر و راحت‌تری هم برای درمان درد سیاتیک وجود دارد که در ادامه بیشتر به ان‌ها می‌پردازیم.

پیشنهاد مقاله: فیزیوتراپی برای دیسک کمر

روش های درمان درد سیاتیک

برای تشخيص درد سیاتیک پس از مشاهده علائم (از جمله درد و بی‌حسی پاها)، لازم است به پزشک متخصص مراجعه نمایید. یک پزشک حاذق از طریق معاینات فیزیکی و شرح حال علائم شما متوجه می‌شود علائم درد سیاتیک کمر درمان سیاتیک برای همیشه چیست؟

همچنین برای تشخیص دقیقتر مشکل از شما می‌خواهد از کمر و پاهای خود عکسبرداری نموده و با انجام MRI  و سی‌تی‌اسکن  از علت درد سیاتیک اطمینان حاصل کنید. بعد از این می‌توانید روش‌های درمان درد سیاتیک را به کار بگیرید و با مصرف بهترین قرص و آمپول برای درد سیاتیک، دردتان را کاهش دهید.

پیاده روی برای درد سیاتیک

یکی از رایجترین راه‌هایی که بسیاری از پزشکان برای درمان درد سیاتیک پیشنهاد می‌کنند، پیاده روی برای درد سیاتیک است. درواقع پیاده‌روی از جمله اقداماتی است که باعث کارکرد بهتر عضلات و بهبود گردش خون می‌شود و می‌تواند التهاب را کاهش دهد. اما در مورد عارضه سیاتیک شرایطی وجود دارد که پیاده‌روی، وضعیت عصب را بدتر می‌کند.

اگر با راه رفتن دردتان تشدید می‌شود، بهتر است در این مورد حتما با پزشک متخصص و فیزیوتراپیست خود مشورت نمایید. همچنین برای بازدهی بیشتر و اثر درمانی پیاده‌روی، از کفش‌های استاندارد استفاده کنید؛ روی زمین صاف و بدون شیب و ناهمواری حرکت کنید؛ به موقع استراحت نمایید؛ و به صورت ملایم حرکت خود را ادامه دهید.

درد سیاتیک چیست
یکی از رایجترین راه‌هایی که بسیاری از پزشکان برای درمان درد سیاتیک پیشنهاد می‌کنند، پیاده روی است

حرکات فیزیوتراپی برای درد سیاتیک

در میان روش‌های درمان درد سیاتیک، حرکات فیزیوتراپی موثرترین روش غیر جراحی است که می‌تواند از دردهای خفیف و ابتدایی تا دردهای شدید و مختل کننده حرکت را کاهش دهد. برای درمان درد سیاتیک حرکات فعال و غیر فعال فیزیوتراپی کاربرد دارند که پس از بررسی‌های فیزیوتراپیست مورد استفاده قرار می‌گیرند. به‌عنوان مثال اگر متد فیزیوتراپی شما شامل ورزش درمانی باشد، نیاز به مشارکت فعال و پویای شما هنگام درمان دارد و در مقابل، روشی غیر فعال مثل امواج الکترومغناطیس نیازی به این مشارکت نخواهد داشت.

پیشنهاد مقاله: 7 نکته مهم درباره کمردرد و گزینه های درمانی آن

حرکات کششی برای درد سیاتیک

برای درمان درد سیاتیک، به هیچ وجه از سبک زندگی خود غافل نباشید، و تغذیه و فعالیت بدنی خود را در جهت سلامت و بهبودی تنظیم کنید. در پاسخ این سوال که برای درد سیاتیک چه بخوریم، خوراکی‌های ضد التهابی از جمله جعفری، آناناس، زردچوبه، انگور، دانه سویا و پیاز را فراموش نکنید.

یکی از حرکات کششی که برای درد سیاتیک می‌توانید انجام دهید، حرکت کبوتر نشسته است. روی زمین بنشینید و پاهای خود را به‌طور مستقیم دراز کنید؛ به‌طوری‌که زانوها خم نباشند. پای چپ را بلند کنید و روی زانوی پای راست خم نمایید. حال از قسمت شکم و کمر به جلو خم شوید و با نوک انگشتان دست، انگشتان پای راست را لمس نمایید.

خواص روغن سیاه دانه برای درد سیاتیک

می‌توانید برای درمان درد سیاتیک خود، به صورت خوراکی و موضعی از خواص بی‌نظیر سیاه دانه هم بهره ببرید. برای استفاده از روغن سیاه دانه باید آن را در دمای محیط نگه داشته و وقتی گرم شد، بر کمر خود بمالید. اما پیش از آن کمر را پاکیزه و خشک کنید تا روغن اثرگذاری بیشتری داشته باشد. روزی دو بار این روغن را بر کمر خود مالش دهید و پس از تکرار آن به مدت ۲۰ روز تا یک ماه، از نتایج پدید آمده، متحیر شوید!

شما می‌توانید برای دریافت خدمات پرستاری از بیمار در منزل با کارشناسان خبره مجموعه تماس حاصل فرمایید.

پرستار در منزل سلامت اول

درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول

سایر مطالب مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز خود را ثبت کنید
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.