کودک حساس SENSITIVE CHILD شامل پانزده تا بیست درصد کودکانی هستند که با سیستم عصبی نسبتا حساس متولد می شوند و بسیار آگاه و سریع نسبت به همه چیز واکنش نشان می دهند.
این امر باعث می شود که این کودکان سریعا متوجه تغییرات کوچک شوند و بیشتر ترجیح می دهند عمیقاً قبل از اقدام به هر کاری تفکر و بررسی نمایند و به طور کلی رفتارهای وجدانی دارند. بعضی از والدین با بزرگ تر شدن فرزندان شان با مشکلات جدید روبرو می شوند.
ممکن است والدین متوجه شوند که فرزندشان احساسات بسیار عمیقی نسبت به اطرافیان و اتفاقات دنیای پیرامون خود دارد . احساساتی که ممکن است نسبت به سایر کودکان همسالان خود شدیدتر ابراز شود و او را تبدیل به یک فرد بسیار حساس نماید .
- این کودکان به راحتی وحشت زده می شوند
- از جنس لباس، درز جوراب ، یا برچسب هایی روی لباس که بر روی پوست او است شکایت دارد.
- معمولاً از غافلگیری و سورپرایز بزرگ لذت نمی برد
- از تشویق های ملایم بهتر از تنبیه های شدید می آموزد.
- به نظر می رسد گاهی ذهن اطرافیان را می خواند
- از کلمات بزرگ نسبت به سن خود استفاده می کند.
- متوجه کوچکترین بوی غیرمعمول می شود.
- شوخ طبعی هوشمندانه ای دارند.
در این شرایط سیستم عصبی کودک بیش از حد آگاه و سریع نسبت به موقعیت ها واکنش نشان می دهد. اگر والدین یا پرستار کودک این نشانه ها را در کودک مشاهده نمانید آنها با یک کودک حساس روبرو هستند.
آنها احساس شدیدتری دارند
یک کودک حساس احساسات شدیدی در مورد موضوعات مختلف دارد، چه در مورد یک زانوی خراشیده شده ، و چه هیجان تماشای فیلم مورد علاقه اش ، این کودکان احساسات عمیقی ابراز می کنند .
بچه های حساس از دوست داشتنی ترین بچه هایی هستند که میتوان با آنها روبرو شد. این کودکان به اطرافیان خود ابراز علاقه کرده و کلمه دوستت دارم را در مکالمات روزانه خود استفاده میکنند و در صورت ندیدن و یا حتی بودن در کنار عزیزان برای آنها دلتنگی و از کلمه دلت برایت تنگ شده استفاده می نمایند.ممکن است چندین باز در روز این کودکان اطرافیان خود را در آغوش کشند و آنها را ببوسند.
بیشتر بخوانید :؛ اختلالات عاطفی و رفتاری در اوایل کودکی
کودکان حساس صداهای ناگهانی و بلند را دوست ندارند
صداهایی مانند موتور سیکلت ، پارس شدید سگ ها ، جاروبرقی و سشوار ، یکی از بدترین کابوس های حساس کودکان است.گاهی والدین مجبور هستند زمانی از جارو برقی استفاده نمایند که کودک در داخل خانه نمی باشد زیرا باعث وحشت و نگرانی او می شود.
این کودکان برای بیان احساسات خود بسیار جوان هستند و نمیتوانند دلیل ترس خود را توضیح دهند . من از اودر صورت آگاهی والدین و پرستار کودک از حساسیت های کودک می توان راه حل های خوبی برای این مشکلات پیدا نمود. به عنوان مثال در هنگام سر و صدای زیاد می توان به کودک آموزش داد که گوش های خود را بگیرد و با این کار با ترس خود مقابله کند. با انجام یک فعالیت جایگزین و پرت نمودن حواس کودک نیز می توان به کودک در شرایط دلهره آور کمک نمود .
آنها به شدت نسبت به فریاد یا دستورات صریح واکنش نشان می دهند
برای یک کودک حساس ، درک بین عصبانیت و دستورات صریح والدین یا پرستار کودک دشوار است ، زیرا در هر دو حالت صدای یک بزرگسال ممکن است کمی بلندتر از حد عادی باشد.
فریاد زدن والدین باعث می شود که کودک حساس احساس ترس و وحشت کند. این شرایط باعث می شود که این کودکان در فعالیت های ورزشی که نیاز به امر و نهی مربی دارد چندان موفق عمل ننمایند زیرا این کودکان اغلب نحوه آموزش را به عنوان نوعی انتقاد تفسیر نموده و دچار ترس و اضطراب میگردند.
اما این تصور که اگر کودک شما یک معلم سخت گیر داشته باشد به منزله فراری شدن او از مدرسه است تصور اشتباهی است. برعکس ، یک معلم محکم که به تلاش های فرزند شما به اندازه کافی اهمیت میدهد می تواند تا حد زیادی سبب پیشرفت او گردد. اظهارات مثبت و تشویق های یک معلم می تواند بسیار بر روحیه این کودکان تاثیرگذار باشد .
فقط کافی است که شرایط مناسب کودک را پیدا نمایید و او را مجبور به ماندن در شرایطی که دوست ندارد نکنید.
وقتی بچه های دیگر گریه می کنند کودک حساس نیز گریه می کند
یکی از گیج کننده ترین مسائل در مورد کودک حساس این است که آنها وقتی بچه های دیگر گریه می کنند شروع به گریه می کنند. اگر دلیل این گریه را از او بپرسید او حتی نمیداند چرا در حال گریه کردن است؟
ممکن است این کودکان توانایی تحمل شرایط ناراحت کننده برای دیگران را نداشته باشد و به دلیل گریه های کودک دیگر حتی حاضر به شرکت مجدد در آن کلاس نباشد.
به احتمال زیاد گریه های او به این دلیل است که او احساس می کند چیزی وجود دارد که باید از آن ترسید زیرا در این زمان است که او بیشتر گریه می کند.
آنها به سختی به کودکان دیگر نه می گویند
بچه های حساس علاوه بر اینکه به شدت احساسات خود را ابراز می کنند ، از احساسات بچه های دیگر هم آگاهی دارند.
این به این معنی است که آنها اغلب در کنار آمدن با کودکان دیگر راحت هستند اما اغلب در “نه” گفتن مشکل دارند
برای این کودکان دشوار است که به دوستانشان بگویند زدن و کشیدن مو یا بدقولی را متوقف کنند . بسیاری از اوقات ، لازم است وقتی کودکان دیگر به کودک حساس آسیب می زنند ، والدین مداخله نمایند زیرا یک کودک حساس به جای گفتن “لطفاً این کار را انجام نده ” بی سر و صدا در آنجا می ایستند.
بیشتر مواقع این اتفاق با افزایش سن کودک حل میشود اما در سنین پایین تر کودک معمولا از اینکه به چه دلیل مورد آزار قرار گرفته است گیج و ناراحت است.
لازم است والدین و پرستاران کودک با انجام تمرینات لازم برای افزایش توانایی نه گفتن به کودک کمک نمایند. بچه های حساس ممکن است با کمال میل اجازه دهند اسباب بازی از آنها گرفته شود یا در بازی هایی که نمی خواهند بازی کنند همراه شوند.
بیشتر بخوانید : تشخیص نشانههای پرخاشگری در نوجوانان و مدیریت رفتار آنان
گاهی لازم است والدین برای یافتن بهترین عکس العمل ها در مقابل رفتار های کودک حساس با یک مشاور متخصص مشورت نماید تا با استفاده از دستورات کاربردی در بهترین شدن شرایط کودک به او کمک نمایند.
دانستن اینکه چگونه یک کودک بسیار حساس را به نظم و انضباط دعوت نمایید ، می تواند چالش برانگیز باشد. در حقیقت ، بعضی از والدین ممکن است در تلاش برای کاهش احساس ترس کودک و رفتارهای مربوط به آن ترس مانند گریه های مکرر، از مکلف نمودن او به نظم و انضباط اجتناب کنند.
با این حال آموزش نظم و انضباط و پیروی از شرایط خاص که گاهی برای او نامطلوب در بزرگسالی امری مهم و در واقع حیاتی است.
استفاده از استراتژی های فوق به کودکان کمک می کند تا از مزایای نظم بهر مند گردند.
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن سال ها تجربه گرانقدر در ارائه خدمات به سالمندان ، کودکان و بیماران گرامی آماده ارائه خدمات شبانه روزی به همشهریان گرامی می باشد . کادر با تجربه و متخصص این مرکز با همراهی والدین گرامی در مشکلات فرزند پروری، به بهبود شرایط کودک و والدین کمک بسزایی می نمایند.