میزان خواب در سالمندان از جنبه های مختلفی دارای اهمیت است. مراقبین سالمند علاوه بر توجه به رژیم غذایی و فعالیت سالمندان، انجام امور شخصی و مسائل درمانی سالمند، باید ساعات خواب شبانه و چرت زدن های روزانه سالمند را مدیریت کنند.
استراحت و خواب کافی برای حفظ سلامتی در هر سنی بسیار مهم است، اما اهمیت این موضوع با افزایش سن بیشتر می شود. در این مقاله به برخی از مزیت های خواب کافی در دوران سالمندی اشاره شده است.
کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر
محققان بر این باورند که در زمان خواب سیستم مغز با حذف سموم به سلامت مغز کمک می کند و سلامت مغز را حفظ می کند. طبق مطالعات، خواب کافی از ابتلا به آلزایمر و حتی مرگ زودرس در سالمندان جلوگیری می کند. از سوی دیگر فعالیت فیزیکی و اصلاح رفتارهای مربوط به خواب، راهکاری موثر برای خواب کافی و با کیفیت می باشد و موجب جلوگیری از زوال عقل و مرگ زود می شود.
افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن
در زمان خواب علاوه بر رفع خستگی و استراحت، مبارزه با عوامل عفونت زا و بیماری زا در بدن اتفاق می افتد و انرژی از دست رفته در طول روز را به بدن برمی گرداند.
افزایش کیفیت روانی و احساسی
همانگونه که کم خوابی در کودکان موجب بیقراری و پرخاشگری می شود، در سالمندان نیز اثر مشابهی خواهد داشت. کم خوابی در سالمندان موجب تحریک پذیری می شود.
ترمیم بافت ها و سلول های آسیب دیده
خواب به بدن این فرصت را می دهد که آسیب های وارده بر سلول های بدن و یا آسیب مغزی را ترمیم کند.
طول عمر را افزایش میدهد
خواب زیاد یا خیلی کم با کاهش طول عمر همراه است. خواب بیش از 7ساعت و کمتر از 5 ساعت منجر به کاهش طول عمر می شود.
کاهش ابتلا به عفونت ها
عفونت در بدن با بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، سکته، دیابت و آرتروز و دمانس مرتبط است. مطالعات نشان می دهد خواب کافی باعث کاهش پروتئین های مرتبط با عفونت می شود.
بیشتر بخوانید : 10 روش طبیعی برای داشتن خواب عمیق
افزایش خلاقیت و ابتکار
خلاقیت برای سالمندی سالم بسیار حیاتی است. نقاشی، نویسندگی و موسیقی از جمله فعالیت هایی هستند که برای سالمندان نتایج شگفت انگیزی خواهند داشت. حتی اگر سالمندان در شرایطی باشند که که قادر به بیان خواسته ها و احساسات خود نباشند. زمانی که ما می خوابیم مغز ما مهارت های یادگرفته شده را مجددا سازماندهی و بازسازی می کند و درنتیجه خلاقیت بیشتر و جدیدتری را به دنبال دارد.
کمک به حفظ وزن مناسب
خواب کافی با وزن مناسب در ارتباط است. خواب و متابولیسم بدن توسط یک نقطه از مغز کنترل می شود. هورمون هایی که باعث خواب آلودگی می شوند، باعث تحریک اشتها نیز می شوند. مطالعات دانشگاه شیکاگو نشان داند کسانی که خواب کافی دارند،نسبت به کسانی که اختلال خواب دارند 56% چربی سوزی بیشتری دارند. این افراد همچنین توده عضلانی بیشتری از دست میدهد.
کاهش استرس
خوابیدن یک روش مناسب برای کاهش استرس است. داشتن یک روال منظم می تواند باعث آرامش و کاهش استرس در افراد شود. به تصمیم گیری وو تنظم خلق کمک می کند. اختلالات شناختی ناشی از کمبود خواب می تواند بر عملکرد روزانه سالمند تاثیر گذار باشد.
احتمال بروز حوادث و سقوط را کاهش می دهد
خواب آلودگی یک مشکل پر هزینه به حساب می آید. خستگی و خواب آلودگی به اندازه مصرف مشروبات الکلی خطرناک است. کمبود خواب می تواند باعث کاهش آگاهی و تمرکز به ویژه در زمان رانندگی شود. سقوط و افتادن نیز از عوارض کم خوابی می باشد.
بیشتر بخوانید : 6 گام موثر برای تجربه خواب با کیفیت شبانه که لازم است بدانیم
سالمند و چرت روزانه
فواید خواب برای سالمند بیشمار است. اگرچه به نظر میرسد سالمندان بیش از سایرین میرخوابند، اما واقعیت این است که سالمندان خواب شب کمتری نسبت به نیاز خود دارند. سالمندان مانند میانسالان به 7 تا 9 ساعت خواب نیاز دارد. اما عدم خواب کافی در شب منجر به چرت زدن های روزانه در سالمند می شود.
طبق مطالعات سالمندان زمان زیادی را صرف به خواب رفتن می کنند. همچنین اغلب سالمندان در طول شب به دلایلی مانند ابتلا به سندروم پای بیقرار، آپنه خواب و خروپف بیدار می شوند. مصرف داروهای هم زمان در سالمندان اختلال خواب را افزایش میدهد.
نکاتی که باید برای داشتن خواب سالم در سالمند مورد توجه قرار دهیم
بدون شک خواب کافی عامل سلامتی در دوران سالمندی است. بنابراین مراقبین سالمند باید با فراهم کردن یک محیط مناسب برای استراحت و آرامش فراهم کنند.
- ورزش منظم (قبل از خواب نباید فعالیت وزرشی انجام داد).
- عدم مصرف کافئین قبل از خواب و از زمان بعد از ظهر به بعد.
- بررسی داروهای مصرفی سالمند و توجه به مصرف داروهایی که ممکن است باعث بیخوابی سالمند شود.
- محیط مناسب را برای سالمند فراهم کنید، پردها کشیده باشد، سیستم های صوتی و تصویری را قطع کنید و دمای اتاق را تنظیم کنید.
- در طول روز زمان بیشتری سالمند را بیرون از خانه ببرید و اوقات فراغت او را پرکنید.
- مصرف مایعات به ویژه الکل باید قبل از خواب محدود شود.
- از چرت زدن روزانه توسط سالمند جلوگیری کنید.
- از مکمل ملاتونین برای سالمند استفاده کنید.