مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

فواید و مضرات ماهی تیلاپیا برای کودکان و سالمندان

فواید ماهی تیلاپیا

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

ماهی ها تقریباً به طور جهانی یکی از غذاهای سالم کره زمین محسوب می‌شوند، یک ماهی ارزان قیمت و با طعم ملایمی است. این ماهی چهارمین نوع غذای دریایی است که بیشترین مصرف را در ایالات متحده دارد. بسیاری از افراد ماهی تیلاپیا را دوست دارند زیرا نسبتاً مقرون به صرفه است و طعم چندان تندی ندارد.

با این حال، مطالعات علمی نگرانی هایی را در مورد محتوای چربی تیلاپیا مشخص کرده است. چندین گزارش همچنین ابهاماتی را پیرامون شیوه های تولید و پرورش تیلاپیا ایجاد نموده است.

در نتیجه، بسیاری از مردم ادعا می‌کنند که باید به طور کلی از این ماهی اجتناب کنید و حتی ممکن است برای سلامتی شما مضر باشد.

ماهی تیلاپیا چیست؟

نام تیلاپیا در واقع به چندین گونه ماهی عمدتا آب شیرین اشاره دارد که از خانواده سیکلیدها هستند. اگرچه ماهی تیلاپیا وحشی و بومی آفریقا است، این ماهی به سراسر جهان معرفی شده است و هم اکنون در بیش از 135 کشور پرورش داده می شود.

بیشتر بخوانید: 7 ماده غذایی مضر برای مبتلایان به سرطان روده بزرگ

تیلاپیا یک ماهی ایده آل برای پرورش است زیرا تراکم ماهی ها برایش مهم نیست، به سرعت رشد می‌کند و یک رژیم گیاهخواری ارزان قیمت را مصرف می‌کند. این ویژگی ها در مقایسه با سایر انواع غذاهای دریایی باعث می‌شود که تیلاپیا به محصولی نسبتاً ارزان تبدیل شود.

تغذیه از ماهی تیلاپیا

فواید و خطرات استفاده از ماهی تیلاپیا عمدتاً به تفاوت در شیوه های کشاورزی بستگی دارد که براساس مکان پرورش متفاوت است. چین بزرگترین تولید کننده ماهی تیلاپیا در جهان است. آنها سالانه بیش از 1.6 میلیون تن تیلاپیا تولید می‌کنند و اکثر واردات تیلاپیا را در ایالات متحده تأمین می‌کنند.

این ماهی یک منبع عالی از پروتئین و مواد مغذی است.

تیلاپیا یک منبع پروتئین بسیار چشمگیر است. در 3.5 اونس (100 گرم) تیلاپیا، 26 گرم پروتئین و 128 کالری یافت می‌شود. میزان ویتامین ها و مواد معدنی موجود در این ماهی نیز بسیار غنی است. تیلاپیا سرشار از نیاسین، ویتامین B12، فسفر، سلنیوم و پتاسیم است یک وعده حدود 150 گرمی تیلاپیا شامل موارد زیر است:

  • کالری: 128
  • کربوهیدرات: 0 گرم
  • پروتئین: 26 گرم
  • چربی ها: 3 گرم
  • نیاسین: 24٪ از مقدار مصرف روزانه
  • ویتامین B12: 31٪ از مقدار مصرف روزانه
  • فسفر: 20٪ از مقدار مصرف روزانه
  • سلنیوم: 78٪ از مقدار مصرف روزانه
  • پتاسیم: 20٪ از مقدار مصرف روزانه

تیلاپیا همچنین یک منبع پروتئین بدون چربی است و فقط 3 گرم چربی در هر وعده دارد. با این حال، نوع چربی موجود در این ماهی باعث شهرت نسبتا بد این ماهی شده است.

بنابراین تیلاپیا منبع کم پروتئینی است که پر از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف است. نسبت زیاد چربی امگا 6 به امگا 3 ممکن است منجر به التهاب بافتها شود. لذا ممکن است انتخاب خوبی برای تغذیه سالمندان و کودکان نباشد.

یکی از دلایل اصلی این امر این است که ماهی هایی مانند ماهی قزل آلا، آزاد، ماهی آلباكور و ساردین حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب امگا 3 هستند. در حقیقت، ماهی سالمون صید شده بیش از 2500 میلی گرم امگا 3 در هر وعده 3.5 اونس (100 گرم) دارد.

اسیدهای چرب امگا 3 چربی های سالمی هستند که التهاب و تری گلیسیرید خون را کاهش می‌دهند. آنها همچنین با کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی همراه هستند.

خبر بد برای تیلاپیا این است که فقط 240 میلی گرم اسید چرب امگا 3 در هر وعده تیلاپیا وجود دارد –یعنی ده برابر امگا 3 کمتر از ماهی قزل آلا در این ماهی وجود دارد و این ویژگی سبب می‌شود که انتخاب خوبی برای تغذیه کودکان و افراد سالمند نباشد.

در حقیقت تیلاپیا بیش از این که امگا 3 داشته باشد حاوی اسیدهای چرب امگا 6 است. اسیدهای چرب امگا 6 بسیار بحث برانگیز هستند اما به طور کلی از نظر خواص سلامت کم ارزش تر از امگا 3 است. برخی از افراد حتی معتقدند که اسیدهای چرب امگا 6 می‌توانند مضر بوده و در صورت مصرف بیش از حد التهاب در بدن را افزایش دهند.

پرورش ماهی تیلاپیا

نسبت توصیه شده امگا 6 به امگا 3 در رژیم غذایی معمولاً تا حد امکان نزدیک به 1:1 است. مصرف ماهی سرشار از امگا 3 مانند ماهی آزاد به راحتی به فرد در رسیدن به این هدف کمک می‌کند، در حالی که تیلاپیا کمک چندانی به این موضوع نمی کند.

در حقیقت، اگر می خواهید خطر بیماری های التهابی مانند بیماری های قلبی را کاهش دهید، بسیاری از متخصصان در مورد مصرف تیلاپیا هشدار و احتیاط در مصرف را توصیه می‌کنند.

شیوه های نگران کننده پرورش ماهی تیلاپیا

با ادامه افزایش تقاضای مصرف کننده ماهی تیلاپیا، پرورش ماهی تیلاپیا یک روش مقرون به صرفه برای تولید یک محصول نسبتاً ارزان برای مصرف کننده ارائه می‌دهد.

با این حال، گزارشاتی در دهه گذشته برخی از جزئیات نگران کننده در مورد شیوه های پرورش ماهی تیلاپیا، به ویژه در مزارع واقع در چین را نشان داده است.

تیلاپیا اغلب از مدفوع حیوانات تغذیه می‌شود

یک گزارش از سازمان غذا و داروی ایالات متحده ( FDA) نشان داده است که معمولاً ماهیانی که در چین پرورش می‌یابند از مدفوع حیوانات و دام ها تغذیه می‌شوند.

اگرچه این روش هزینه های تولید را کاهش می‌دهد، باکتری هایی مانند سالمونلا موجود در زباله های حیوانی می‌توانند آب را آلوده کرده و خطر بیماری های منتقله از طریق غذا را افزایش دهند.

حدود 73٪ از ماهی تیلاپیا وارد شده از ایالات متحده از چین تهیه می‌شود، جایی که تغذیه ماهی از مدفوع دام معمول است.

آلودگی ماهی تیلاپیا با مواد شیمیایی مضر

مقاله دیگری گزارش داد که FDA بیش از 800 محموله غذای دریایی از چین را از سال 2007 تا 2012 رد کرده است، از جمله 187 محموله ماهی تیلاپیا.

این گزارش اظهار داشت که ماهی ها از نظر ایمنی شرایط قابل قبولی ندارند، زیرا آنها با مواد شیمیایی بالقوه مضر از جمله “باقی مانده داروهای دامپزشکی و مواد افزودنی غیر ایمن” آلوده شده اند.

همچنین یک منبع معتبر گزارش داده است که چندین ماده شیمیایی شناخته شده با اثرات سمی هنوز هم در کشاورزی تیلاپیا چینی استفاده می‌شود، با وجود اینکه برخی از آنها برای بیش از یک دهه است که ممنوع شده اند.

ایمن ترین راه برای خوردن ماهی تیلاپیا و گزینه های بهتر

به دلیل نكات مربوط به پرورش ماهی تیلاپیا در چین ، بهتر است از ورود ماهی تیلاپیا از چین خودداری گردد و بدنبال تهیه ماهی تیلاپیا از سایر نقاط جهان باشید .این ماهی در کشور ایران نیز در حال پرورش می باشد .

در حالت ایده آل ، ماهی تیلاپیای صید شده وحشی به ماهی پرورشی ارجح است. اما یافتن ماهی تیلاپیا وحشی بسیار سخت است. اکثریت قریب به اتفاق ماهی تیلاپیا که در دسترس مصرف کنندگان است ، پرورشی است.

مضرات ماهی تیلاپیا

متناوباً ، ممکن است انواع دیگر ماهی ها سالم تر و مغذی تر باشند. ماهی هایی مانند ماهی قزل آلا ، آزد و شاه ماهی دارای اسیدهای چرب امگا 3 بسیار بیشتر از ماهی تیلاپیا هستند.

علاوه بر این ، یافتن این ماهی ها به صورت صید شده راحت تر است ، که به شما کمک می کند برخی از مواد شیمیایی ممنوع مورد استفاده در پرورش ماهی تیلاپیا دور بمانید .

بنابراین تیلاپیا ماهی ارزان قیمت و پرمصرفی است که در سراسر دنیا پرورش می یابد. این ماهی یک منبع پروتئین کم چربی است که دارای چندین ویتامین و مواد معدنی مانند سلنیوم ، ویتامین B12 ، نیاسین و پتاسیم است.

با این حال ، دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است بخواهید از ماهی تیلاپیا استفاده نکنید یا استفاده از آن را محدود نمایید .
به علاوه ، گزارش هایی مبنی بر استفاده از مدفوع حیوانات به عنوان غذا و ادامه استفاده از مواد شیمیایی ممنوع در مزارع تیلاپیا در چین گزارش شده است. به همین دلیل ، اگر می خواهید ماهی تیلاپیا را بخورید ، بهتر است از خوردن ماهی های چین خودداری کنید.

روش دیگر ، انتخاب ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 مانند ماهی قزل آلا یا آزاد است که یک انتخاب سالم و مطمئن از غذاهای دریایی می باشد.

مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.

کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.

Picture of Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.