آبسه دندان کودک child dental abscess به دلایل مختلفی بروز می نماید که لازم است توسط دندانپزشک کودک مورد بررسی و درمان قرار گیرد.
آبسه تجمعی از مایع (چرک) است که در جاهایی که عفونت وجود دارد اتفاق می افتد. آبسه دندان توسط باکتری های داخل دندان ایجاد می شود. اگر دندان ترک یا حفره داشته باشد ، باکتری ها می توانند وارد دندان شوند. حفره ها به دلیل مشکلات بهداشت دهان و رژیم غذایی نامناسب ایجاد می شوند و ترک ها اغلب به دلیل آسیب دیدگی دندان ایجاد می شوند.
علائم آبسه دندان شامل دردی شدید یا تپنده است. دندان به گرما ، سرما یا فشار حساس است. لثه ها ممکن است قرمز و متورم شوند. کودک شما ممکن است تورم گردن یا فک و تب نیز داشته باشد. همانگونه که بیان شد این درد می تواند تا گوش ، گردن و فک گسترش یابد و ممکن است هنگام خوابیدن بیشتر شود.
آبسه می تواند باعث قرمزی یا تورم صورت شود و لثه ها ممکن است براق ، متورم و قرمز به نظر برسند. ممکن است کودک از بوی بد دهان خود شکایت کند ، یا اینکه اطرافیان او متوجه شوند که دهان او بوی بدی می دهد.
برای درمان این مشکل عفونی آنتی بیوتیک تجویز می شود. در برخی موارد ، کودک شما ممکن است برای نجات دندان به عصب کشی نیاز داشته باشد. در موارد نادر ، ممکن است کودک برای تخلیه آبسه نیاز به جراحی داشته باشد. لازم است به این نکته توجخ نمایید که مشکل آبسه دندان خود به خود خوب نمی شود و لازم است حتما تحت معالجه و درمان قرار گیرد.
مراقبت در منزل
دکتر دندانپزشک کودک ، ممکن است داروهایی برای معالجه عفونت ، درد و تب تجویز کند. وی همچنین ممکن است قرص های فلوراید برای جلوگیری از پوسیدگی دندان تجویز کند. لازم است والدین تمام دستورالعمل های مربوط به دادن این داروها به کودک خود را دنبال و اجرا نمایند .
اگر به کودک آنتی بیوتیک داده شده ، مطمئن شوید که تمام داروها را به تعداد کامل و تا روز آخر تا زمان از بین بردن عفونت ، مصرف کنید. نکته مهم این است که لازم است والدین به دارو ادامه دهند حتی اگر کودک هیچ علامتی ندارد. همچنبن مسواک زدن و استفاده از نخ دندان باید همچنان ادامه پیدا کند زیرا می تواند سبب تسکین درد دندان شود.
مراقبت های عمومی آبسه دندان کودک:
از کیسه یخ به مدت20 دقیقه چند بار در روز استفاده کنید. این کار برای کمک به کاهش درد و کاهش تورم دندان و لثه مفید است. برای تهیه کیسه یخ ، مکعب های یخ را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید که در قسمت بالا مهر و موم شود و آب از آن خارج نشود. کیسه را قبل از قرار دادن روی پوست کودک در یک حوله یا پارچه نازک و خشک بپیچید.
از کودک بخواهید دهان خود را با آب نمک گرم بشویید. این به کاهش تحریک ، تورم لثه و درد کمک می کند. اطمینان حاصل کنید که کودک شما آب نمک را از دهان بیرون ریخته و آن را نمی بلعد.
به کودک کمک کنید تا بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کند. دندان های کودک را مسواک بزنید یا از کودک بخواهید حداقل دو بار در روز دندان هایش را مسواک بزند.
از خمیر دندانهای حاوی فلوراید و مسواک با رشته های نرم استفاده کنید. در مناطقی که دسترسی به آنها دشوار است ، مانند دندان های پشت دهان ، به کودک خود کمک کنید.
انواع غذاهای سالم را برای وعده های غذایی مختلف به کودک پیشنهاد دهید. از کودک خود بخواهید که از یک رژیم غذایی سالم پیروی نماید ، رژیمی که شامل غذاها و نوشیدنی های شیرین و بیش از حد قند دار نباشد.

نکات مهمی در مورد آبسه دندان کودک که والدین باید به آن توجه داشته باشند:
نوزادان 6 تا 11 ماهه
دندان ها از حدود 6 ماهگی شروع به بیرون آمدن می کنند. دندان های کودک را از همان ابتدا مسواک بزنید تا از ایجاد پوسیدگی جلوگیری شود.
به محض رشد دندان ها یک قرار مشاوره با دندانپزشک گذاشته و از او بپرسید که هر چند وقت یک بار باید کودک را برای معاینه نزد پزشک ببرید.
پیشنهاد مطالعه: دستمزد یک پرستار کودک چقدر است ؟
کودکان 12 ماه تا 3 سال
عموما تا 3 سالگی، کودک مجموعه کامل از دندانهای شیری در دهان خود خواهد داشت. مسواک زدن دندانهای شیری برای جلوگیری از ایجاد حفره و پوسیدگی دندان مهم است. پوسیدگی در دندانهای شیری می تواند روی دندانهای دائمی نیز تأثیر بگذارد.
کودکان 6 سال به بالا
در حدود سنین 6 تا 7 سالگی ، دندان های دائمی شروع به بیرون آمدن می کنند. مسواک زدن دندان های دائمی برای جلوگیری از ایجاد حفره دندانی و آبسه دندان کودک مهم است.
لازم است که کودک به صورت منظم تحت معاینهه دندان پزشک قرار گیرد . از دندانپزشک بپرسید که کودک شما چند وقت یکبار باید معاینه شود.
مراقبت های بعدی
همواره از توصیه های دندانپزشک کودک خود پیروی نمایید و موارد مشکوک و ناگهانی را به پزشک گزارش دهید .
بیشتر بخوانید : علل بروز آبسه و روش های درمان آن
چه موقع می توان مشاوره پزشکی گرفت؟
در صورت بروز هر یک از این موارد در هنگام آبسه دندان کودک ، بلافاصله با دندانپزشک کودک تماس بگیرید:
- داشتن تب
- درد و تورم در گردن یا صورت کودک
- حالت تهوع یا استفراغ
- قرمزی یا تورمی که از بین نرود
- دردی که به صورت مداوم بدتر می شود
- مایعی با بوی بد از دندان خارج شود
آبسه دندان کودک و تب
برای بررسی دمای بدن کودک از دماسنج دیجیتال استفاده کنید. از دماسنج جیوه ای استفاده نکنید. دماسنج دیجیتال انواع مختلفی دارد. دما سنج دیجیتالی شامل مواردی برای گذاشتن در دهان ، گوش ، پیشانی (گیجگاهی) ، مقعد یا زیر بغل هستند.
دمای گوش کودک قبل از 6 ماهگی دقیق نیست. تا زمانی که کودک شما حداقل 4 ساله نباشد ، از قراردادن دماسنج در دهان کودک خودداری کنید.
با دقت از دماسنج مقعدی استفاده کنید. ممکن است به طور تصادفی سوراخی در راست روده کودک ایجاد گردد . همچنین ممکن است میکروب از مدفوع به دماسنج منتقل شود لذا دستورالعمل های سازنده محصول را برای استفاده صحیح و ضد عفونی آن را دنبال کنید.
اگر برای سنجش تب، در هنگام آبسه دندان ، کودک برای استفاده از دماسنج مقعدی احساس خوبی ندارد ، از نوع دیگری استفاده کنید. وقتی با پرشک اطفال کودک صحبت می نمایید از او بخواهید بهترین و مناسب ترین نوع انداره گیری دما را به شما توصیه نماید.
در زیر دستورالعمل هایی آورده شده است تا بدانید که فرزند شما تب دارد. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کودک ممکن است براساس سن کودک روش های مختلف و معیار های مختلفی برای سنجش دمای بدن کودک ارائه دهد .
کودک زیر 3 ماه:
ابتدا از ارائه دهنده خدمات بهداشتی کودک خود بپرسید که چگونه اندازه گیری
مقعدی یا پیشانی: 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد) یا بالاتر
زیر بغل: 99 درجه فارنهایت (37.2 درجه سانتیگراد) یا بالاتر
کودک 3 ماه تا 36 ماه :
- رکتال ، پیشانی یا گوش: 102 درجه فارنهایت (38.9 درجه سانتیگراد) یا بالاتر
- زیر بغل: 101 درجه فارنهایت (38.3 درجه سانتیگراد) یا بالاتر
در این موارد با ارائه دهنده خدمات بهداشتی تماس بگیرید:
- دمای تکرار 104 درجه فارنهایت (40 درجه سانتیگراد) یا بالاتر
- تب که بیش از 24 ساعت در کودک زیر 2 سال ادامه دارد
- تب که در کودک 2 ساله یا بیشتر به مدت 3 روز ادامه
پیشنهاد مطالعه: مراقبت از کودک، دستورالعمل تماشای تلویزیون برای کودکان خردسال
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن سال ها تجربه ارزشمند در مراقبت از کودک و سالمند و بیمار آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به ارائه خدمات مراقبتی و پرستاری در منزل بپردازد .
شما که مشاور پزشکی ندارید و بعد از تماسمون میگید نمیدونم برو اورژانس پس دلیلش چیه که شما تونو اینجا گذاشتید؟
با سلام. سرکار خانم عاطفه این مرکز مشاوره تلفنی پزشکی ارائه نمی نماید اما در صورت تمایل به اعزام پزشک مجرب به منزل آماده خدمت رسانی می باشد