مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

جدا کردن اتاق کودک: راهکار هایی که لازم است والدین و پرستار کودک بدانند

جدا کردن اتاق کودک

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

جدا کردن اتاق کودک و عادت دادن فرزند دلبندتان به خوابیدن در اتاق خواب خودش یکی از چالش‌های بسیار مهمی است که پیش روی شما و بسیار از والدین دیگر قرار دارد. شما هم به عنوان یک والد یا پرستار کودک جملات زیادی همچون “دوست دارم یک داستان دیگر هم قبل از خواب بشنوم”، “احساس گرسنگی می‌کنم”، “پشت کمدم یک هیولا می‌بینم” و یا “دوست دارم ‌امشب در رختخواب شما بخوابم” را از فرزندتان شنیده‌اید.

جدا کردن اتاق خواب کودک و متقاعد کردن او به خوابیدن در اتاق خودش به تنهایی کار ساده‌ای نیست و این مسأله که کودک از تنها خوابیدن بترسد امری کاملاً طبیعی است. برای این که این مرحله از زندگی کودکتان را همچون دیگر مراحل با موفقیت و در آرامش بگذرانید، لازم است که زمان مناسبی را برای انجام این کار در نظر بگیرید و نکاتی را نیز رعایت کنید. در این مقاله قصد داریم به این نکات بپردازیم.

فواید جدا کردن اتاق کودک

زمانی که والدین برای اولین بار نوزاد خود را به خانه می‌آورند، معمولاً همراه نوزاد در یک اتاق می‌خوابند. داشتن اتاق خواب مشترک، مراقبت، تعویض پوشک و آرامش کودک را در شب فراهم می‌کند. اما در برخی موارد، بسیاری از خانواده‌ها تصمیم می‌گیرند که کودک خود را به اتاق جداگانه منتقل کنند. این کار به این دلیل است که آن‌ها می‌خواهند فرزندشان به طور مستقل بخوابد، یا اینکه کمبود خواب باعث خستگی آن‌ها می‌شود.

به نقل از fantasticfunandlearning.com :

در اتاق های خود هر کودک می تواند لمس خاص خود را در فضای خود قرار دهد و به شخصیت منحصر به فرد خود اجازه می دهد تا در آن بدرخشد. وقتی دخترها کوچکتر بودند تقریباً همه چیزهای مشابه را دوست داشتند یا نسبت به دیگران نظر محکمی نداشتند. همانطور که آنها کمی بزرگتر می شوند، احساس می کنم اتاق های جداگانه به آنها اجازه می دهد تا با چیزهایی که انتخاب می کنند و چگونه تزئین می کنند، شخصیت خود را کمی بیشتر بدرخشند.

بهترین زمان برای جدا کردن اتاق کودک

زمان جدا کردن اتاق کودک به سن و شرایط والدین بستگی دارد. بهترین سن برای جدا کردن اتاق کودک ۱۲ تا ۱۸ ماهگی است و بهتر است قبل از این سن کودک در کنار والدین بخوابد. نوزادان باید حداقل در شش ماه اول زندگی، در اتاق والدین خود بخوابند، ولی نه در یک تختخواب این کار برای كاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد تا ۵۰ درصد مؤثر است.

اینکه چرا داشتن اتاق مشترک به طور چشمگیری احتمال بروزاین خطر را کاهش می‌دهد هنوز مشخص نیست، اما تصور می‌شود وجود افراد دیگر در اتاق باعث می‌شود کودک سبک‌تر بخوابد، و منجر به کاهش خطر می‌شود. نگهداری کودک در دسترس مادر نیز باعث سهولت در شیردهی می‌شود، که این امر همچنین خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را تا ۷۰ درصد کاهش می‌دهد.

نگهداری کودک در اتاق خواب در ۱۲ ماه اول می‌تواند به تقویت رابطه والدین و کودک کمک کند.

رابطه والدین و کودک به میزان قابل توجهی تقویت می‌شود. کودک یاد می‌گیرد وقتی با زندگی خارج از رحم سازگار می‌شود، می‌تواند روی وجود شما حساب کند و صدای تنفس شما باعث آرامش او می‌شود.

نحوه جدا كردن اتاق كودك

زمان مناسب جدا کردن اتاق کودک

نکاتی که به پذیرش آسان جدا کردن اتاق کودک از والدینشان کمک می‌کند:

کودک خود را با انجام برنامه معمول قبل از خواب و با تشویق او به بازی، چرت زدن و داستان خواندن، با اتاق خواب جدید آشنا کنید. تغییرات را به صورت تدریجی انجام دهید. به عنوان مثال اگر کودک شما در یک تخت قابل حمل در اتاق شما می‌خوابد، به جای اینکه بلافاصله در تختخواب جدید بخوابد، از او بخواهید که درهمان تخت اما در اتاق جدید بخوابد.

آرامش خاطر کودک مهم است.

همه چیز را یک باره تغییر ندهید. اگر کودک شما در تختخواب قابل حمل اتاق شما خوابیده بود، آن را به اتاق جدید منتقل کنید و ابتدا بخواهید در آنجا بخوابد. بسته به اینکه کودک شما چگونه رفتار کند ممکن است این کار چند روز تا چند ماه طول بکشد. یا اگر در اتاق شما فضای جدیدی برای تختخواب جدید وجود دارد، قبل از انتقال آن به اتاق خواب جدید، کودک خود را مجبور کنید یک تا چند روز در آن بخوابد. یا می‌توانید چند شب اول را با او در اتاق جدید بخوابید.

اتاق جدید را روی دمای مناسب، بین ۶۸ تا ۷۲ درجه فارنهایت تنظیم کنید.

اگر محله شما پر سر و صدا است، یک دستگاه یا برنامه صدای سفید می‌تواند به کم شدن صدا کمک کند، اما در مورد احتمال عوارض جانبی و منفی با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید. صدای سفید که برای مدت طولانی و با صدای زیاد پخش می‌شود، و می‌تواند خطر نقص شنوایی درکودک را افزایش دهد.

اتاق را تاریک کنید

برای مثال با کشیدن پرده‌ها، همچنین داشتن یک چراغ خواب کمک می‌کند. حیوانات خانگی را از اتاق بیرون نگه دارید، حیوانات ممکن است با ایجاد صدا یا تلاش برای بازی کردن، خواب کودک شما را مختل کنند و اگر به داخل تخت پرش کنند، خطرناک است.

 

قوانین جدا کردن اتاق کودک

داشتن روال:

داشتن یک روال معمول برای خواب و پایبند بودن به آن برای جدا کردن اتاق کودک ضروری است. برای مثال برای تعویض پوشک به داخل اتاق بروید، چراغ‌ها را کم نور کنید و یک داستان بخوانید، سپس چراغ‌ها را خاموش کرده و در حالی که کودک را تا حدی خواب آلوده می‌کنید، لالایی بخوانید. سرانجام، کودک را به آرامی و با لبخند وارد تخت کنید و از اتاق خارج شوید.

استرس والدین:

اگر شما در مورد کوچولوی خود که به تنهایی می‌خوابد آزرده شده‌اید، خوب است که چند شب اول در اتاق کودک بمانید. اما سعی کنید در مورد وضعیت کودک استرس نداشته باشید انتقال کودک به اتاق خودش اغلب برای والدین دشوارتر از کودک است. اگر سعی می‌کنید و به خوبی پیش نمی‌رود، اشکالی ندارد که کودک را به اتاق خود برگردانید وبعد از یک ماه دوباره سعی کنید.

صبور باشید:

دلسرد نشوید، فقط به این دلیل که در شش ماه به آن نرسیدید، به این معنی نیست که در هفت ماه به آن دست نخواهید یافت. وقتی صحبت از انتقال کودک به اتاق خودش می‌شود، به یاد داشته باشید که او بسیار مقاوم است. حتی اگر چند شب سخت داشته باشید، اگر این فرصت را به او بدهی، کودک یاد می‌گیرد فضای خواب جدید خود را دوست داشته باشد.

اثرات جدا کردن اتاق کودک

مهم‌ترین و مفید‌ترین اثر این کار ایجاد استقلال در کودک است.

اما اگر در زمان مناسب صورت نگیرد باعث بی‌اعتمادی کودک به والدین و ناراحتی‌های روحی و روانی در کودک می‌شود.

جداسازی اتاق کودک

مراحل جدا کردن اتاق کودک

بهتر است این کار را سریع انجام دهید (بین 1 تا 2 سالگی) هرچه دیرتر این کار بکنید وابستگی کودک به شما بیشتر می شود و انجام این کار هم برای شما و هم برای کودک سخت تر می شود.

جدا کردن اتاق کودک و آمادگی روحی کودک

والدین باید برای کودک خود دلیل جدا کردن اتاق خواب را توضیح دهند و به کودکشان اجازه دهند تا تخت، ملافه و‌اشیای انتقالی را که می‌تواند به آن‌ها برای آسان‌تر شدن این کار کمک کند، انتخاب کنند. سپس، آموزش خوابیدن را شروع کنید. این روند باید آهسته صورت بگیرد و به منظور حفظ اعتماد بچه‌ها به والدین خود باشد.

شب اول جدا کردن اتاق کودک، والدین باید پس از انجام مراسم معمول قبل از خواب، با کودک خود روی تخت بنشینند و تا زمان خواب کودک در آنجا بمانند. حتی با حضور آرامش بخش پدر و مادر، شب اول ممکن است نا آرام باشد. بعد از اینکه آن‌ها به خواب رفتند، والدین می‌توانند آنجا را ترک کنند. هنگامی که کودک به این کار عادت کرد، والدین باید دورتر شوند.

تکنیک محو شدن حضور والدین:

اگر کودک شما به شرایط جدید عادت نکرد، این راهکار‌ها را امتحان کنید. بعضی از بچه‌ها بلافاصله در اتاق جدید خوب می‌خوابند. اما اگر در سازگاری مشکل دارند، چند روش تدریجی را امتحان کنید. آن‌ها را همراهی کنید. چند شب با فرزند خود در اتاق جدید بخوابید.

همچنین می‌توانید تکنیکی به نام “محو شدن حضور والدین” را امتحان کنید، جایی که در طی چند شب اول، در حالی که کودک شما به خواب می‌رود، کنار تخت کودک نشسته‌اید. بعد برای چند شب آینده، بین تخت ودر نشسته‌اید، سپس کنار در، سپس خارج از درب می‌نشینید.

مشکلی نیست که برای جدا کردن اتاق کودک مدتی در اتاق کودک بخوابید. اگر راحت‌تر هستید که در اتاق کودک بمانید بهتر است آن‌ها را در تخت خود بخوابانید، و شما نیز می‌توانید بعد از گذاشتن کودک در تخت روی زمین اتاق آن‌ها بخوابید. بسیاری از مادران راحت هستند که چند شب این کار را انجام دهند و سپس با استفاده از‌مانیتور کودک خود را چک کنند.

پیشرفت را بعد از یک هفته ارزیابی کنید. ، اگر کودک شما هنوز مرتباً گریه می‌کند و خواب خواهر و برادر را مختل می‌کند، بازگشت به اتاق مشترک منطقی است. سپس یکی دو ماه دیگر دوباره امتحان کنید.

هدف از جدا کردن اتاق کودک چیست؟

علاقه بیش از حد والدین به کودکانشان باعث می‌شود که اتفاقات نادرستی رخ دهد. والدین همواره نگران هستند که با جدا کردن اتاق کودک و خواباندن او در اتاق خواب خودش با مشکلات و آسیب‌هایی مواجه شود و به همین دلیل انجام این کار را مدام به تعویق می‌اندازند. آگاهی از هدف و مزایای جدا کردن اتاق خواب کودک باعث می‌شود که والدین نسبت به انجام این کار دیدگاه متفاوت‌تری داشته باشند. در این قسمت قصد داریم به اهداف جدا کردن اتاق کودکان از والدین بپردازیم.

بالا بردن استقلال کودک

جدا کردن اتاق خواب کودک باعث می‌شود که کودکان عادات خوبی را فرا بگیرند. با انجام این کار، آن‌ها خواب بهتری را نیز تجربه می‌کنند. بعد از جدا نمودن اتاق کودک متوجه خواهید شد که علاوه بر استقلال کودک، اعتماد به نفس او نیز افزایش یافته است. ایجاد حس استقلال و مستقل بودن در کودکان از اهمیت بسزایی برخوردار است، زیرا می‌تواند به تصمیم‌گیری، تفکر آزادانه و شکل‌گیری نظرات مستقل در کودک در آینده کمک کند. این کار همچنین باعث می‌شود که کودک شما رفتن به دستشویی در طول شب را سریع‌تر یاد بگیرد و هر چه که بیشتر می‌گذرد در انجام کار‌های خود مستقل‌تر می‌شود.

جدا بودن اتاق کودک

کمک به رشد و حفظ روح و روان کودک

چنانچه والدین نسبت به جدا کردن اتاق کودکشان در زمان مقرر کوتاهی کنند، مسلماً کودک با موقعیت‌هایی همچون مشاجره والدین، داشتن رابطه جنسی و خشونت مواجه خواهد شد. این مسائل می‌تواند باعث ایجاد استرس و وارد شدن آسیب به کودکان شود. بنابراین برای این که در رشد و حفظ روح و روان کودک خود مؤثر باشید، بهتر است در اسرع وقت نسبت به جدا کردن اتاق کودکتان اقدام نمایید.

حفظ حریم خصوصی والدین

والدین نیز نیاز دارند که برای خود حریم خصوصی داشته باشند. با جدا نمودن اتاق کودک این حریم خصوصی برای والدین نیز حفظ می‌شود. به علاوه، والدین در این شرایط خواب بهتری را تجربه خواهند کرد، زیرا مجبور نیستند برای آرام کردن کودک یا برآورده ساختن نیاز‌های غیرضروری آن‌ها از خواب بیدار شوند.

راهکار‌های مؤثر در جدا کردن اتاق کودک

راهکار‌های مؤثر و اثبات شده‌ای برای جدا کردن اتاق کودک وجود دارد که به والدین کمک می‌کند تا بدون وارد شدن آسیب به کودکان، این مرحله از زندگی را نیز به راحتی پشت سر بگذارند. بهتر است برای آماده کردن کودک یا نوزاد برای خواب، مراحل حمام کردن نوزاد را طی کنید و نگذارید که این ترس به عادتی بد و نادرست تبدیل شود. در این قسمت قصد داریم موثرترین راهکار‌ها برای جداسازی اتاق کودک را بیان کنیم:

از لحن و کلمات مناسب استفاده کنید

گاهی والدین تلاش می‌کنند با حرف‌ها و رفتار‌های تند اتاق خواب فرزندان خود را از هم جدا کنند، اما باید بدانید که این روش جواب نمی‌دهد و ممکن است باعث عصیان بیشتر کودک شود. در عوض بهتر است از کودک خود تمجید کنید و روحیه او را قوی کنید زیرا این کار‌ها روحیه کودک شما را تقویت می‌کند.

برنامه مشخصی داشته باشید

گاهی والدین به دلیل عشق و علاقه به فرزندان قوانین خود را زیر پا می‌گذارند. اگر تصمیم به مجزا نمودن اتاق خود و کودکتان دارید، مطمئن شوید که به هیچ‌وجه این تصمیم را تغییر ندهید و از آن صرف‌نظر نکنید. زمان جدا كردن اتاق كودک نیز از جمله مواردی است که در حین انجام این کار باید به آن توجه داشته باشید تا بتوانید بهترین نتیجه را از تصمیم خود دریافت کنید.

آموزش استقلال به کودکان

شما باید از ابتدا به کودک خود مفهوم استقلال را آموزش دهید و برای جداسازی اتاق کودک، بهتر است به تدریج حضور خود را در اتاق کودک کاهش دهید، مثلاً در ابتدا در کنار کودک در تخت بمانید تا زمانی که کودک به خواب برود. زمانی که کودکتان خواب است، برای مدتی از او دور شوید، مثلاً روی صندلی کنار تخت بنشینید و سپس صندلی را دورتر بگذارید تا کودکتان به آن عادت کند.

اقدامات سریع

اگر به فکر جدا کردن اتاق خواب کودک خود هستید، ابتدا همه جوانب را در نظر بگیرید و سپس بلافاصله این کار را آغاز کنید. مطمئن باشید با بزرگ‌تر شدن کودکان، قطعاً شرایط سخت‌تر می‌شود.

درب اتاق خواب فرزندتان را ببندید

برخی از والدین اتاق خواب فرزندان خود را جدا می‌کنند اما برخی امکانات لازم را فراهم نمی‌کنند. برای مثال، والدین با باز گذاشتن درب اتاق کودکان باعث می‌شوند که کودک خواب راحتی نداشته باشد. اگر دوست دارید که بر کودک خود نظارت داشته باشید، به جای بازگذاشتن درب اتاق کودک بهتر است از مانتیتور‌های ویژه استفاده کنید.

اتاق کودک

معایب خوابیدن کودکان در کنار والدین کدامند؟

از معایبی که جدا نکردن اتاق کودک در موعد مقرر به دنبال خواهد داشت، وابستگی شدید کودک به والدین است. به دلیل وابستگی شدید، کودک در طول شب بارها از خواب بیدار می‌شود و این مسئله بر کیفیت خواب کودک و والدین تاثیر منفی می‌گذارد.

کودکانی که در اتاق خواب خود می خوابند با چالش‌های پیش روی خود بهتر مقابله می‌کنند و در جامعه نیز موفق‌تر خواهند بود. آشنایی با نحوه جدا كردن اتاق كودک مسلما به والدین کمک خواهد کرد تا این مرحله مهم از زندگی کودکان را پشت سر بگذارند.

سخن پایانی

مسلماً همه والدین دوست دارند که کودکانی مستقل و مسئولیت‌پذیر داشته باشند که در محیطی شاد زندگی می‌کنند. جدا کردن اتاق کودک از جمله کار‌هایی است که به شما کمک می‌کند تا کودک خود را به شکل درست و اصولی پرورش دهید. زمانی که اجازه می‌دهید کودک شما برای مدت طولانی کنار شما بخوابد، مطمئن باشید که احساس استقلال و مسئولیت‌پذیری او را سلب خواهید کرد. از مهم‌ترین دلایل برای جدا نمودن اتاق کودک کمک به این موجودات دوست‌داشتنی، افزایش اعتماد به نفس آن‌ها است.

بنابراین، توصیه می‌کنیم با رعایت نکات و راهکار‌هایی که در این مقاله به آن اشاره شد و با صبر و حوصله این کار را در زمان مناسب انجام دهید و با انجام این کار به رشد روح و روان کودک خود کمک کنید. مرکز پرستاری سلامت اول با در اختیار داشتن کادری کاربلد و مجرب خدمات مراقبتی و پرستاری از کودک را در منزل با بهترین کیفیت ارائه می‌دهد و هدفی جز ارتقای سلامت جامعه ندارد. این مرکز ارائه‌دهنده خدماتی همچبون پرستاری از سالمند، پرستاری از کودک و پرستاری از بیماران به صورت شبانه‌روزی است. برای استفاده از خدمات این مرکز، با شماره تلفن‌های موجود تماس بگیرید و پاسخ سؤالات خود را در هر زمینه‌ای از جمله جدا كردن اتاق بچه دریافت کنید.


سوالات متداول

 

بهترین سن برای جدا کردن اتاق کودک چه زمانی است؟

بهتر است با رعایت نکاتی که در این مقاله ذکر شد، قبل از ۳ سالگی نسبت به جدا کردن اتاق کودک اقدام نمایید. بعد از این زمان مسلماً برای انجام این کار با مقاومت بیش از حد کودک و سختی‌هایی مواجه خواهید شد.

وابستگی کودک به والدین هنگام خواب چه عواقبی دارد؟

از عواقب جدا نکردن اتاق کودک می‌توان به افزایش اضطراب کودکان و سردرگمی هنگام جدایی از والدین اشاره کرد.

مزایای جدا کردن اتاق کودک کدامند؟

از مزایای جدا کردن اتاق کودکان می‌توان به افزایش استقلال، افزایش اعتماد به نفس، حفظ حریم خصوصی والدین و کاهش استرس و اضطراب کودکان اشاره کرد.

جدا کردن اتاق کودکان چند هفته طول می‌کشد؟

این کار ممکن است چند هفته طول بکشد. اما اگر شما عجله کنید، به احتمال زیاد تلاش‌هایتان با شکست رو به رو می‌شود. آرامش مادر در این زمینه سبب می‌شود تا هر چه سریع‌تر این مشکل حل شود.

غفلت از جدا کردن اتاق کودک در موعد مقرر چه عواقبی را به دنبال دارد؟

بسیاری از والدین به دلیل وابستگی بیش از حد به کودکانشان از جدا کردن اتاق کودک خود خودداری می‌کنند. این مسأله می‌تواند باعث افزایش وابستگی کودک به والدین و کاهش استقلال و اعتماد به نفس این دسته از کودکان شود.

چگونه اتاق کودکم را جدا کنم؟

برای انجام این کار در مرحله اول باید تصمیم‌گیری کنید و برنامه‌ای مشخص برای خود در نظر بگیرید. کودک باید در انجام این کار با شما مشارکت داشته باشد. تغییر اتاق خواب باید به صورت تدریجی انجام شود و همواره کودک را تشویق کرده و برای او پاداشی نیز در نظر بگیرید.

Picture of Maryam Aghaeizade
Maryam Aghaeizade
سلام! من مریم هستم. مطالعات و تحقیقات بنده در زمینه سلامت بالینی و پرستاری در منزل، در راستای بهبود کیفیت مراقبت‌های پزشکی و ارتقای سلامت فردی است. از این رو تجربه و دانش حرفه‌ای خود را که در این 10 سال به دست آورده‌ام، برای ارائه خدمات پرستاری باکیفیت و موثر با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.