فرض کنید خودتان یا یکی از عزیزانتان به هر دلیلی نیاز به مراجعه به بیمارستان در زمانی خارج از ساعات کاری روزانه داشته باشید. نبود پزشک یا خدمات پرستاری که به شما برای نجات خود یا عزیزانتان کمک کند، بسیار غیرمنطقی و دور از حد انتظار خواهد بود. به عبارتی ذهنیت ما از فضای بیمارستان این است که در هر ساعات از شبانهروز پزشک و پرستار داشته باشد. در بیمارستانهای دولتی و خصوصی خارج از ساعات کاری، حضور پزشکان و پرستارانی که در موارد اورژانسی خود را بالای سر بیماران برسانند، الزامی است. به پزشکان یا پرستارانی که مسئولیت این کار را میپذیرند، پزشک یا پرستار آنکال گفته میشود. اگر دانشجوی پزشکی یا پرستاری هستید یا این که میخواهید در مورد وضعیت آنکال این دو رشته و وظایف و قوانین مربوط به هر یک آشنا شوید تا انتهای این مقاله را بخوانید.
پیشنهاد مقاله : معروفترین پرستاران ایران
آنکال در پزشکی به چه معنا است؟
پیش از بیان وظایف و قوانین مربوط به خدمات پزشکی ودرمانی در شرایط استخدام پرستار آنکال یا پزشک آنکال، باید روشن کنیم که معنی آنکال چیست؟ اصطلاح آنکال در پزشکی یا پرستاری با عنوان پرستار آنکال به افرادی در کادر درمان بیمارستانها گفته میشود که در ساعات کشیک بیمارستان در بیمارستان حضور داشته باشند. در مورد پزشکان آنکال پزشکی که این مسئولیت را پذیرفته است طبق قوانین مربوط به آنکالی، در صورتی که به حضور او بر بالین بیمار نیاز باشد، در مدت حدود 30 دقیقه در بیمارستان حضور پیدا کند.
پیشنهاد مقاله: مراحل درخواست پرستار
البته در بسیاری از موارد با توجه به این که فعالیت درمانی پزشکان و پرسنل اورژانس به صورت مقیم در بیمارستان میباشد، نیاز به حضور پزشک آنکال نبوده و در صورت نیاز با تماس با او دستورات لازم برای درمان توسط کادر اورژانس انجام خواهد شد. بنابراین میتوان گفت که وضعیت آنکال در پزشکی به معنای در دسترس بودن او در ساعات کشیک است. در صورت در دسترس نبودن پزشک آنکال، متخلف حساب شده و مسئولیت سلامت بیمار بر عهده او خواهد بود. در ادامه وظایف پزشک آنکال، قانون آنکالی و نحوه محاسبه حق آنکال را به طور کامل مورد بررسی قرار خواهیم داد.
پیشنهاد مقاله : شغل پرستاری؛ مشکلات، چالش ها و سختی های پرستاران در ایران
وظایف پزشک آنکال
پزشک آنکال به عنوان یک تخصص پزشکی، وظیفهی تشخیص و مداخله در موارد مرتبط با درد و عارضههای انسدادی نخاعی دارد. او مسئول تجزیه و تحلیل شرایط سلامت بیماران با درد شدید کمر و گردن، تشخیص علت احتمالی مشکلات نخاعی و انجام تستها و اقدامات درمانی مناسب برای رفع یا کاهش درد و عوارض نخاعی است. همچنین، پزشک آنکال نقش مهمی در توجیه نیاز به عمل جراحی در موارد لازم دارد و تنظیم برنامههای توجیهی و توصیههایی برای بهبود کیفیت زندگی بیماران ایفا میکند.
پزشک آنکال با توجه به شرایط و مسئولیت ویژهای که دارد، باید وظایف خود را بهترین شکل ممکن انجام دهد. از جمله وظایف پزشک آنکال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پذیرش بیمارانی که از طریق اورژانس در بیمارستان بستری شدهاند بودن در نظر داشتن شرایط نوع بستری آنها
- در صورتی که پزشک متخصص مقیم در بیمارستان حضور داشته باشد، باید شرح حال همه بیماران مراجعه کننده را به اطلاع پزشک انکال بیمارستان برساند تا در صورت لزوم بر بالین بیماران حاضر شود. با وجود پزشک متخصص مقیم باز هم عدم حضور یا در دسترس نبودن پزشک آنکال، باعث رفع مسئولیت حرفهای از او نخواهد بود.
- در صورتی که پزشک آنکال موارد بالا را رعایت نکند، از لیست آنکالی بیمارستان حذف شده و مراجعات مشاورهای به او نیز قطع خواهد شد.
- در صورتی که پزشک آنکال نتواند در روز یا ساعات مشخصی وظیفه خود را انجام دهد باید پس از انتخاب پزشک جایگزین خود، دلایل عدم حضور خود را نیز به مدیریت درمان بیمارستان اطلاع دهد.
- در صورتی که پزشک متخصصی که در بیمارستان حضور دارد پزشک آنکال را برای مشاوره درمانی فرابخواند، موظف است در مدت 30 دقیقه خود را به بخش مربوطه برساند. البته در این موارد مسئولیت درمان بیمار بر عهده پزشک اولیه بوده و تصمیم در مورد روش درمانی نیز بر عهده او میباشد.
- در صورتی که بیمار یا بیمارانی به ویزیت فوری پزشک اورژانس یا متخصص مقیم بیمارستان نیاز نداشته باشند، وظیفه پزشک آنکال است که ظرف مدت 4 ساعت بعد و پیش از اتمام شیفت آنکالی خود ویزیت را انجام دهد.
پیشنهاد مقاله : هزینه پرستار سالمند در منزل
قانون آنکالی
خدمات آنکالی در پرستاری و پزشکی قوانین مربوط به خودش را دارد. در ادامه قوانین حاکم در خدمات بیمارستانی آنکالی را بیان میکنیم:
- شیفتهای آنکالی نباید در روزهای متوالی برنامهریزی شود
- پزشکان و پرستاران آنکالی در هر بخشی از بیمارستان باید از همان بخش باشند، ولی در صورت نیاز از پرستاران بخشهای دیگر نیز برای ارائه خدمات در شیفت آنکالی میتوان استفاده کرد
- پرستار آنکال یا فردی که خدمات آنکالی پزشکی را ارائه میدهد، در زمان شیفت خود نباید در بیمارستان دیگر از هر نوعی که باشد، ارائه خدمت نماید
- یک پرستار بیمار یا پزشک امکان حضور در لیست آنکالی دو بیمارستان مختلف را ندارد
- تعداد دفعات شیفت آنکالی به اندازه 5 شیفت شب یا 10 شیفت صبح و عصر در روزهای مختلف میباشد
- نحوه محاسبه حق آنکال در زمان فعال بودن نیروی درمانی مورد نظر به عنوان اضافه کار بوده و در صورت عدم فراخوانی پزشک یا پرستار آنکال، هر سه ساعت از مدت زمان آنکالی او به اندازه یک ساعت کارکرد محاسبه خواهد شد
- حداکثر میزان خدمات پرستاری یا پزشکی آنکالی مدت زمان 20 ساعت بوده که این ساعات مشمول ضرایب مربوط به ارتقاء بهرهوری نیز نخواهد شد
پیشنهاد مقاله : عملکرد مغز با افزایش سن چگونه است؟