استفاده از لیزر و عمل جراحی هموروئید Hemorrhoid surgery، هر دو روشهایی برای درمان بواسیر هستند که تفاوت هایی با هم دارند. زمانی که علائم شدیدی حس کردید و انواع روشهای خانگی پاسخگوی نیازهای شما نیستند، بهترین گزینه جراحی بواسیر خواهد بود. بهبودی بعد از هر یک از انواع عمل جراحی به زمان نیاز داشته و نیازمند تغییر در سبک زندگی شامل رژیم غذایی و فعالیتهای روزمره است. اگر شما هم به این بیماری دچار هستید، باید از نکاتی در مورد شیوه جراحی و مراقبتهای بعد از آن از سوی پرستار در منزل آگاه باشید که در این مطلب به آنها اشاره خواهد شد.
جراحی بواسیر چگونه است؟
جراحی هموروئید و بواسیر خود انواعی داشته که شیوه انجام آنها با هم متفاوت هستند. جراح خونرسانی به داخل رکتوم را قطع کرده تا بافت بواسیر رفته رفته کوچک شود. البته این شیوه از جراحی نمیتواند بواسیر خارجی را درمان نماید. جراحان معمولا این روش را با استفاده از بیحسی انجام میدهند.
آنها در طی جراحی از دستگاههای مخصوص استفاده کرده تا بواسیر را در موقعیت عادی در کانال مقعد بکشانند. این وضعیت سبب محدود شدن خونرسانی به هموروئید شده و اندازه آنها به آرامی کوچکتر خواهد شد. البته همانطور که گفته شد و با توجه به تنوع راههای عمل بواسیر، این اقدامات برای همه انواع جراحی صدق نمیکند. در قسمتهای بعدی بیشتر با این روشها آشنا خواهید شد. افراد پیر و سالخورده بیشتر دچار این عارضه می شوند و نیاز به مراقبت و نگهداری بیشتری توسط پرستار سالمند در منزل دارند.
به نقل از webmd :
همچنین روش هایی وجود دارد که آنها را کوچک یا حذف می کند، مانند استفاده از لیزر، که می تواند در مطب پزشک انجام شود. اگرچه ممکن است این موارد کمتر درد داشته باشند و عوارض کمتری داشته باشند، جراحی ممکن است انتخاب طولانی مدت بهتری باشد، به خصوص اگر هموروئید شما بزرگ و بسیار دردناک باشد یا خونریزی داشته باشد.
جراحی هموروئید در بیشتر مواقع ایمن و موثر است. اما همچنان باید یک رژیم غذایی با فیبر بالا داشته باشید، از یبوست جلوگیری کنید، و برای جلوگیری از شعله ور شدن هموروئید از ته دل خود مراقبت کنید.
انواع روش های جراحی هموروئید و بواسیر
بواسیر یکی از شایعترین بیماریهای مقعدی است که جراحی آن به چند روش انجام میشود. تعیین نوع جراحی هموروئید به شرایط عمومی بیمار و شدت بواسیر هم بستگی دارد. در ادامه هر یک از روشها را به صورت مختصر توضیح میدهیم:
- هموروئیدکتومی
این معمولیترین و سنتیترین شیوه جراحی بواسیر است که اکثر پزشکان نیز با مشاهده علائم عادی، آن را برای انجام پیشنهاد میدهند. به صورت خیلی خلاصه، بافت هموروئید در این روش برداشته میشود. - جراحی لیزری بواسیر
در این روش از تابش لیزر برای برداشتن یا سوزاندن بافت هموروئید استفاده میکنند که ظاهرا درد کمتری نسبت به سایر جراحیهای بواسیر دارد. از مزایای دیگر آن میتوان زمان کوتاه برای بهبودی راحتی کنترل خونریزی بواسیر بعد از عمل را عنوان کرد. - لیگاسیون هموروئید با باند لاستیکی
این روش یک باند لاستیکی کوچک در اطراف پایه هموروئید داخلی در قرار داده میشود تا جریان خون به سرعت قطع گردد. چند روز بعد از این کار، هموروئید خشک شده و خواهد افتاد. - استپلر هموروئیدوپکسی
این شیوه از عمل جراحی نسبت به موارد گفته شده جدیدتر بوده و بخشی از بافت بواسیر در آن برداشته میشود. جراح در ادامه باقیمانده بافت را به داخل کانال مقعد بخیه خواهد زد و امکان خونریزی بعد از عمل بواسیر در این روش وجود دارد.
جراحی بواسیر با لیزر
استفاده از لیزر به عنوان یکی از روشهای مهم برای جراحی بواسیر شناخته میشود که با درد کمی نیز همراه است. متخصصان با پیشرفت فناوری در دنیای پزشکی، موفق به استفاده از لیزر به عنوان جایگزینی برای روشهای قدیمی شدهاند. لیزر درمانی روشی عالی، ایمن و بیخطر است و برای درمان انواع بیماریهای نشیمنگاهی مانند بواسیر و هموروئید به کار میرود. در این روش با تاباندن اشعه لیزر روی بافتهای آسیب دیده، برای درمان اقدام میکنند.
قدرت اشعه لیزر بدون کوچکترین آسیبی به بافتهای سالم همجوار به ترمیم بافتهای صدمه دیده کمک میکند. لیزر با تبخیر بافتهای آسیب دیده و مسدود کردن عروق خونی با استفاده از گرمای اشعه لیزر، این عارضه را در زمان کمی درمان میکند. توصیه به بسیاری از بیماران، استفاده از همین روش است؛ البته در صورتی که واجد شرایط برای این نوع عمل باشند.
عمل جراحی هموروئید با تیغ
جراحی هموروئید با تیغ یا جراحی باز که اغلب به نام هموروئیدکتومی نیز شناخته میشود، از روشهای سنتی برای درمان هموروئید یا بواسیر حاد است که البته پیشتر اطلاعاتی در مورد آن ارائه شد. هموروئید در این روش به صورت کلی برداشته میشود و دیگر خطری فرد را تهدید نخواهد کرد. این عمل بیشتر با بیهوشی عمومی یا نخاعی همراه است تا بیمار، جراحی بدون دردی را سپری کند.
جراح بعد از آن با استفاده از تیغ جراحی، هموروئید را به طور کامل برمیدارد. این مورد شامل برداشتن بافت بیرونی (هموروئید خارجی) و داخلی (هموروئید داخلی) میشود. جراح خونریزی را با بخیه یا روشهای دیگر کنترل میکند. البته فراموش نکنید دوره بهبودی هموروئیدکتومی درست مانند سایر روشهای جراحی با کمی درد همراه است، اما خوشبختانه خیلی زود به اتمام میرسد.
پس برای بهبودی کامل باید این درد را تحمل کنید. بسته به شرایط بیمار، دوران نقاهت ممکن است از چند روز تا چند هفته زمان ببرد. بیمار در این مدت باید از نشستن طولانی مدت اجتناب کرده و رژیم غذایی متعادل و سرشار از فیبری را داشته باشد تا یبوست یا سایر عوارض را تجربه نکند. مصرف مسکن و حمام آب گرم نیز در تسکین علائم و درد و کنترل خونریزی بواسیر بعد از عمل به وی کمک خواهد کرد.
هزینه جراحی بواسیر با لیزر
هزینه جراحی با توجه به نوع هموروئید محاسبه شده و به طور میانگین به چیزی در حدود 6 تا 10 میلیون تومان نیاز دارد. پزشک با معاینه اولیه، شرایط بیمار را در نظر گرفته و سپس نوع عمل را تعیین میکند. بنابراین، ممکن است هزینه این عمل کمتر یا بیشتر از این مقدار باشد. این مقدار به عوامل مختلفی مانند تخصص، مهارت و تجربه پزشک جراح نیز بستگی دارد.
آیا عمل هموروئید خطرناک است؟
با وجود این که عوارض این جراحی نادر است، اما مقدار خونریزی از راست روده پس از جراحی بواسیر کاملا طبیعی به نظر میرسد. با این حال، اگر اصول مراقبت سالمند بعد از عمل جراحی را انجام دادید اما باز در شرایط وجود هر یک از این علائم را داشت، لازم است با پزشک خود در تماس باشید:
- گاهی اوقات مدفوع با خونریزی کم یا زیادی دفع میشود.
- فرد در ناحیه مقعد یا شکم خود احساس درد شدیدی میکند
- اسهال از جمله علائمی است که اگر ادامهدار باشد، باید نگران این موضوع بود.
- فرد بعضا در دفع کامل ادرار خود ناتوان است.
یک سری دیگر از عوارض نادر، اما بسیار جدی و خطرناک هستند که عبارتند از:
- آبسه پوستی با درد زیاد و چرک فراوانی همراه بوده و اغلب به خاطر مشکلاتی نظیر عفونت باکتریایی است.
- سپسیس نوعی عارضه ناشی از عمل بواسیر بوده که خون را با مسمومیت همراه کرده و یک عامل تهدید کننده برای زندگی شناخته میشود.
- فرد با خونریزی بیدلیل زیادی از سمت مقعد مواجه میشود.
- هموروئیدهای مکرر از جمله عوارضی هستند که شاید در دوره بعد از عمل رخ دهند.
- تنگی مقعد باعث باریک شدن کانال مقعد شده و انجام مدفوع را دشوارتر میکند.
- یبوست ناشی از این عمل جراحی، اغلب به خاطر استفاده طولانی مدت از داروها رخ میدهد.
عوارض جراحی بواسیر
جراحی هموروئید درست مانند هر جراحی دیگری با عوارضی همراه است و بیمار با شناخت آنها، بهتر میتواند با این موضوع کنار بیاید. از عوامل رایج و احتمالی جراحی بواسیر میتوان این موارد را نام برد:
- درد بعد از جراحی به خصوص در شرایط برداشتن بواسیر با تیغ جراحی معمولی است و باید مدتی را برای برطرف شدن آن صبور بود. کنترل و درمان درد اغلب با داروهای مسکن انجام میشود که برای تهیه نوع دقیق آن با توجه به شرایط جسمانی خودتان، حتما باید با پزشک مشورت کنید.
- عفونت در محل جراحی از خطرات و عوارض دیگر این عمل است. نشانههای عفونت را میتوان در قرمزی، تورم، ترشح یا تب خلاصه کرد.
- کمی خونریزی بعد از جراحی طبیعی است. در صورت تشدید یا مداوم بودن آن، برای کنترل خونریزی بواسیر بعد از عمل حتما باید به پزشک مراجعه نمایید.
- برخی افراد ممکن است بعد از جراحی دچار یبوست شدید یا اسهال شوند. نگهداری مدفوع نیز شاید به خاطر ترس از درد، در زمان دفع رخ دهد.
- از دیگر عوارض این بیماری میتوان تنگی مقعد، بازگشت بواسیر و آسیب به عصبها یا بافتهای اطراف را نام برد.
اقدامات بعد از جراحی همروئید؛ بعد از عمل بواسیر چه باید کرد؟
در صورتی که تصمیم دارید دوره نقاهت مطمئن و ایمنی را بعد از جراحی هموروئید را تجربه کنید، باید از انجام هر گونه فعالیتی که منجر به وارد شدن فشار به اسفنکترهای مقعد میشود، خودداری نمایید. اسفنکترهای ماهیچههایی به شکل حلقه بوده که زمان خروج مدفوع باز و بسته میشوند. از بین رفتن نظم در عملکرد اسفنکترها موجب آسیب رسیدن به بخیه خواهد شد. توجه داشته باشید که هفته نخست بعد از عمل و اقداماتی که برای مراقبت از زخم هموروئید انجام میدهید، اهمیت زیادی در روند بهبود شما دارند.
- از انجام ورزشهای سنگین خودداری کنید.
- اجسام سنگین را برای مدتی حمل نکنید.
- در زمان انجام مدفوع به مقعد فشار بیهوده نیاورید.
- در طی روز برای مدت زمان طولانی ندوید.
- نشستن طولانی مدت هم یکی دیگر از عوامل آسیبزا به مقعد و زخم هموروئید به شمار میرود. توصیه میشود روزانه تنها به مدت 5 دقیقه پیادهروی کنید تا عضلات لگن تقویت شده و خونرسانی به توده بواسیر ممکن باشد.
- خرید و استفاده از بالشتکهای دوناتی شکل که اندازه مناسبی به نسبت نشیمنگاه شما دارند، اقدامی کاربردی است.
بعد از عمل جراحی بواسیر چه بخوریم؟
داشتن رژیم غذایی مناسب جدا از جلوگیری از ابتلا به یبوست، سبب تسکین درد و تسریع در بهبودی بعد از عمل جراحی بواسیر میشود. به این خاطر که مدفوع سفت، فشار بیشتری را به قسمتی از مقعد که عمل شده وارد میکند، باید رژیم غذایی مناسبی را از سوی متخصصان این حوزه دریافت کرد. علت این عارضه نیز دریافت فیبر کم و کم آبی بدن است. در هفته نخست بعد از عمل جراحی باید رژیم غذایی نرم و آبکی داشته باشید تا مدفوع به مقعد و زخم جراحی فشاری وارد نکند. مفیدترین غذاها شامل این موارد هستند:
- غلات پخته شده
- نان سفید یا بیسکویتهای ساده نمکی
- برنج سفید و رشته فرنگی
- سبزیجات کنسرو شده بدون هسته و کاملا پخته شده
- گوشت چرخکرده بدون چربی یا مرغ
- تخم مرغ
- میوههای خشک مانند آلو، گلابی، کیوی و زردآلو
- موز رسیده
- بستنی
- ژله و انواع خوراکیهایدارای ژلاتین همچون پاستیل
- سیب با پوست
دوره بهبود جراحی هموروئید
مدت دوره نقاهت و بهبودی بعد از جراحی بواسیر به نوع جراحی انجام شده، شدت بیماری و سلامت جسمانی بیماری بستگی دارد و طبیعتا در هر فردی متفاوت است. در ادامه به چند نکته مهم در این باره اشاره خواهیم داشت:
- زمان بهبودی
بیماران بعد از عمل جراحی معمولا به یک تا دو هفته استراحت جهت بهبودی نیاز دارند. با این حال، این بیماری در برخی شرایط ممکن است تا چند هفته هم زمان ببرد. - میزان درد و ناراحتی
درد و ناراحتی در این ناحیه بعد از جراحی کاملا طبیعی است. مدیریت درد با داروهای مسکن انجام گرفته و این توسط پزشک تجویز میشود. اگر درد بسیار شدید باشد، نوع مسکن نیز تغییر خواهد کرد. - مراقبتهای بعد از جراحی
رعایت بهداشت ناحیه مقعدی همواره مهم است. استفاده از حمام سیتز (نشستن در آب گرم) سبب تسکین درد و ناراحتی میشود. ضمنا بیماران نباید طی این مدت فعالیتهای سنگینی داشته باشند؛ زیرا به ناحیه مقعد فشار زیادی وارد خواهد شد. - مراجعه به پزشک
برای پیگیری و ارزیابی پیشرفت بهبودی و نیز بررسی عوارض احتمالی، حتما باید در بازههای زمانی مناسب و به صورت منظم به پزشک مراجعه نمایید. این موضوع کمک میکند تا از بروز هرگونه مشکل جدیتر در آینده جلوگیری کنید. - فعالیت بدنی
با وجود این که استراحت مهم است، فعالیتهای سبک نظیر راه رفتن کوتاه مدت میتواند از بروز عوارضی مانند لخته شدن خون جلوگیری نماید.
عمل جراحی بواسیر یک روش درمانی تاثیرگذار برای هموروئید شدید و حاد است که شاید برای درمانهای کمتر تهاجمی مناسب نباشد. این جراحی به روشهای مختلفی مانند هموروئیدکتومی، لیگاسیون باند لاستیکی یا جراحی لیزری انجام میشود که در این مطلب از سلامت اول نیز به ویژگیهای آنها اشاره شد.
آمادگی پیش از جراحی هموروئید مانند تغییر در رژیم غذایی و داروها و در کنار آن مراقبتهای دقیق پس از جراحی برای کاهش درد و سرعت بخشیدن به روند بهبود از اقدامات مهم است. حتما از توصیههای پزشک درخصوص رعایت بهداشت، مدیریت درد و تغییر سبک زندگی پیروی کرده تا مشکلات کمتری را تجربه نمایید.
سوالات متداول
آیا عمل بواسیر با درد همراه است؟
طبیعتا عمل بواسیر به خاطر حساسیتهای موجود، با درد نسبتا زیادی همراه است، اما روشهایی نظیر عمل لیزر درد کمتری دارد. انتخاب عمل لیزر همچنین باعث درد و علائم کمتر در دوران نقاهت میشود.
آیا جراحی بواسیر خطرناک است؟
از جمله خطرات عمل بواسیر میتوان خونریزی، تنگی مقعد و مشکلات مرتبط به دفع و درد را نام برد. در موارد بسیار نادر، شاید به بافتهای اطراف آسیب رسیده و فرد مشکل کنترل مدفوع داشته باشد. برای همین باید این عمل را نزد پزشکان متخصص انجام داد..
عمل جراحی بواسیر چگونه است؟
عمل جراحی هموروئید با توجه به نوع آن به صورت لیزر و جراحی با تیغ انجام می شود.
آیا بواسیر حتما باید جراحی شود؟
در صورتی که علائم و خونریزی بواسیر شدید شود و درمان های خانگی تاثیری نداشته باشد نیاز به عمل جراحی می باشد.
بعد از عمل جراحی بواسیر چه باید کرد؟
بعد از عمل بواسیر برای کنترل خونریزی بعد از آن بهتر است هم رژیم غذایی مناسبی بگیرید و هم از انجام فعالیت های سنگین و نشستن زیاد دوری کنید.
آیا جراحی بواسیر سخت است؟
سختی و دشواری عمل جراحی هموروئید بسته به نوع جراحی متفاوت است.
جراحی بواسیر چقدر طول میکشد؟
مدت زمان لازم جراحی هموروئید بستگی به نوع آن می تواند متغیر باشد.