پانسمان زخم بستر یکی از مواردی می باشد که اگر در اطرفاتان با افرادی سالمندی که زخم بستر دارند در ارتباط هستید باید آن را بدانید. افراد سالمندی که توان حرکتی پایینی دارند و اغلب مواقع در حالت خوابیده هستند یا بیمارانی که مدت زمانی طولانی را در حالت خوابیده هستند، در خطر احتمال ابتلا به زخم بستر قرار دارند. زخم بستر یا زخم فشاری بیماری مزمنی است که در صورت ابتلا، فرد از نظر روحی و جسمی بسیار در سختی قرار میگیرد. برای درمان این بیماری روشهای مختلفی وجود دارد اما در صورتی که زخم بستر در مراحل اولیه خود بوده و عفونت نکرده باشد، بهترین و ارزانترین روش درمان برای آن استفاده از پانسمان هیدروکلوئید یا کامفیل میباشد. در این مقاله از سایت سلامت اول به بررسی این نوع روش درمانی زخم بستر پرداخته و مزایای استفاده از آن را بیان میکنیم. در آخر نیز روش پانسمان زخم بستر با کامفیل را آموزش داده و نکات مربوط به استفاده از این روش را بیان میکنیم. البته شما میتوانید از یک پرستار سالمندان جهت تعوض پانسمان ها کمک بگیرید.
پانسمان زخم بستر با کامفیل در منزل
در صورتی که زخم بستر در مراحل اولیه خود بوده و عفونت نکرده باشد، استفاده از پانسمان بهترین گزینه برای بهبود سریع آن میباشد. پانسمان کامفیل نوعی پانسمان هیدروکلوئید میباشد، یعنی رطوبت را برای زخم حفظ کرده و مانع از ورود میکروبها و آلودگیها به داخل زخم میشوند. این پانسمان به شکل توری طراحی شده و در انواع مربعی، ضربدری، شفاف و بیاتین تولید شده است. البته کار انواع مختلف این پانسمان، محافظت از پوست و ایجاد عایق رطوبتی برای پوست میباشد. در ادامه مزایای استفاده از این روش را برای درمان زخم بستر بیان میکنیم.
پانسمان زخم بستر با کامفیل یکی از بهترین گزینهها برای مراقبت از زخمهای فشاری است. این نوع پانسمان، که به عنوان پانسمان هیدروکلوئیدی نیز شناخته میشود، محیطی مرطوب را برای زخم فراهم میکند که بهبود سریعتر و راحتتر زخم را تسهیل میکند. پانسمان کامفیل به طور موثری درد را کاهش داده و از عفونت جلوگیری میکند. با توانایی جذب ترشحات اضافی و حفظ رطوبت مناسب، این پانسمان به ترمیم بافتهای آسیبدیده کمک میکند و برای بیمارانی که به مدت طولانی در بستر هستند، بسیار مفید است. استفاده از پانسمان کامفیل به دلیل سهولت در استفاده و کارایی بالا، توصیه شده و توسط متخصصین پوست و زخم مورد تأیید قرار گرفته است.
مزایای استفاده از پانسمان کامفیل
همانطور که گفتیم پاسمان زخم بستر با کامفیل ، برای زخم یک عایق حرارتی ایجاد کرده و مانع از ورود آلودگیها در داخل زخم میشود. مهمترین ویژگی این پانسمان که مزیت آن نیز به حساب میآید، وجود مادهای به نام هیدروکلوئید در آن است. این ماده با جذب ترشحات زخم به خود، حالتی ژلهای پیدا کرده و باعث حفظ رطوبت و در نتیجه بهبود سریع زخم میشود. امتیاز دیگر پانسمان کامفیل این است که قسمتی از آن که روی زخم قرار میگیرد، روی زخم نچسبیده و فقط به اطراف زخم به طور کامل میچسبد. این ویژگی باعث جلوگیری از ورود آلودگیها به درون زخم خواهد شد. ضد آب بودن این نوع پانسمان مزیت دیگر استفاده از آن است که خیال بیماران را برای حمام کردن آسوده کرده است.
بنا به دادههای سایت Coloplast :
Comfeel Plus Ulcer را میتوان برای درمان زخمهای با ترشح کم تا متوسط، از جمله زخمهای پا، زخمهای فشاری، سوختگیهای سطحی، سوختگیهای سطحی با ضخامت جزئی، محلهای اهداکننده، زخمهای بعد از عمل و ساییدگیهای پوستی استفاده کرد. این پانسمان بسته به ویژگی های خاص زخم می تواند تا 7 روز روی پوست بماند. پانسمان هیدروکلوئید Comfeel Plus Ulcer با آلژینات راه حلی ملایم و اثبات شده برای آب بندی و التیام زخم های کم تا متوسط است.
استفاده از پانسمان هیدروکلوئیدی Comfeel Plus Ulcer به مدت 30 سال از نظر بالینی مستند شده است. امروزه مجموعه Comfeel Plus به دلیل کارایی، تطبیق پذیری و گستره وسیع محصولات، انتخابی قابل اعتماد و قابل اعتماد به عنوان پانسمان استاندارد در بسیاری از کلینیک های مراقبت از زخم است. Comfeel Plus Ulcer را می توان به طور مستقیم بر روی زخم های با ترشح کم تا متوسط در مراحل پایانی بهبود زخم استفاده کرد. Comfeel Plus همچنین می تواند به عنوان پانسمان ثانویه استفاده شود.
آموزش پانسمان زخم بستر با کامفیل
همانطور که گفتیم زخم بستر یک بیماری مزمن است که باعث رنج زیاد بیمار شده و باعث اختلال در حرکت کردن او میشود. استفاده از پانسمان کامفیل علاوه بر تسریع بهبود زخم، باعث راحتی حال بیمار در زمان تحرک شده و به خاطر خاصیت ضدآب بودن، استحمام را برای بیمار راحتتر میکند. استفاده از این پانسمان اگر به صورت اصولی انجام نشود، ممکن است باعث بدتر شدن وضعیت زخم شود. بنابراین باید استفاده درست از این روش را یاد گرفته و به درستی انجام دهید. برای پانسمان زخم بستر با کامفیل و یا درمان جای زخم قدیمی کافی است دو مرحله زیر را با دقت انجام دهید:
- ابتدا حتما سطح زخم خود را با سروم شستشو به طور کامل شستشو داده و سطح آن را خشک کنید.
- در صورتی که عمق زخم بستر بیشتر از 5 میلی متر باشد، پیش از چسباندن کامفیل درون آن را با پانسمانهای پر کننده همچون هیدروفایبر یا آلژیالت به طور کامل پر کنید.
- پانسمان را طبق آموزش تخصصی روی بسته باز کنید.
- با دقت برای همپوشانی زخم با پانسمان کامفیل، اطراف زخم را به طور کامل بچسبانید.
تعویض پانسمان کامفیل
شرط تسریع در بهبود زخم بستر، تعویض به موقع پانسمان پس از پانسمان به صورت صحیح میباشد. برای تعویض پانسمان کامفیل در صورتی که زخم بستر سطحی باشد، هر 2 یا 3 روز یکبار و در صورتی که زخم عمق متوسطی داشته باشد، هر هفته یکبار کافی است تعویض را انجام دهید. توجه داشته باشید که شما اگر توانایی تعویض پانسمان کامفیل را دارید میتوانید از خدمات پرستار بیمار سلامت اول استفاده کنید. تعویض پانسمان زخم بستر باید تا زمانی ادامه داشته باشد که زخم به طور کامل بهبود یابد و پوست سالم جدید تشکیل شود. مدت زمان این فرایند میتواند متغیر باشد و به عواملی مانند شدت زخم، وضعیت سلامت عمومی بیمار، تغذیه، و مراقبتهای جانبی بستگی دارد. به طور کلی، مراحل تعویض پانسمان باید با نظارت پزشک یا پرستار مجرب انجام شود و یا یک فردی که آموزش دیده باشد این امر را اجرایی کند.
نکات مهم برای پانسمان زخم بستر
پانسمان باید به طور منظم تعویض شود تا از عفونت جلوگیری شود. این ممکن است به صورت روزانه یا هر چند روز یکبار بسته به میزان ترشحات زخم باشد. در هنگام استفاده از پانسمان زخم بستر با کامفیل برای پوشاندن زخم بستر بهتر است نکات زیر را در نظر داشته باشید و آن هارا رعایت کنید تا اتفاقی پیش نیاید:
- شستشوی کامل زخم در زمان تعویض پانسمان
- محکم کردن چسب اطراف پانسمان قبل از استحمام
- دقت به تغییر رنگ پانسمان برای شستشو و تعویض مجدد آن
- توجه به عدم استفاده از چسب کامفیل بر روی ماهیچهها یا استخوان بیرون زده از داخل زخم
قیمت پانسمان کامفیل برای زخم بستر کامفیل
همانطور که گفتیم پاسمان زخم بستر کامفیل در شکلها و انواع مختلفی تولید میشود، بنابراین قیمتهای آنها نیز با هم متفاوت خواهد بود. عامل دیگری که در قیمت چسب بستر تاثیرگذار است، شرکت تولید کننده این محصول میباشد. ولی به طور کلی میتوان گفت که با توجه به نوع پانسمان و شرکت تولیدی آن، قیمت پانسمان کامفیل بین 250 هزارتومان تا 3 میلیون تومان میباشد. نکتهای که باید در مورد قیمت این محصول در نظر داشته باشید این است که در بسیاری از موارد، استفاده از این روش درمانی نیاز به استفاده از روشهای درمانی پیشرفتهتر را از بین میبرد. بنابراین استفاده از این پانسمان میزان قابل توجهی از هزینههای مربوط به درمان زخم بستر را کاهش میدهد.
سوالات متداول
هر چند وقت یک بار باید زخم بستر را شستشو دهیم؟
در هر بار تعویض پانسمان باید پیش از چسباندن کامفیل، زخم را با سروم شستشو کاملا شستشو داد.
آیا استفاده از بتادین برای زخم بستر مفید است؟
خیر، استفاده از بتادین قبل از پانسمان زخم بستر با کامفیل ، باعث آسیب دیدن بافت جدید پوست میشود.
پانسمان زخم بستر با کامفیل چگونه است؟
برای پانسمان زخم بستر با کامفیل ابتدا زخم را با سروم شستشو به طور کامل شستشو دهید و سپس با دقت بر همپوشانی زخم با سطح داخلی کامفیل، چسب دور زخم را بچسبانید.
پانسمان زخم بستر با کامفیل سخت است؟
پانسمان زخم بستر با کامفیل شاید کار سختی نباشد ولی قطعا خیلی از افراد نتوانند این کار را انجام دهند. برای حل این موضوع میتوانید از پرستار سالمند و پرستار بیمار استفاده کنید.