امروزه یکی از دغدغههای والدین، کمک به تقویت ذهن کودک خود است. در حقیقت، کودکان با افزایش سن و رشد خود در زمینههای مختلف عاطفی و روانی، دچار تغییرات و تکامل در مغز نیز میشوند. از این رو، بسیاری از والدین به دنبال راهکارهایی جهت تقویت حافظه کودکان خود هستند تا بتواند در آینده، بهتر و بیشتر از استعدادهای خود به منظور موفقیت در ابعاد مختلف زندگی استفاده کند.
به همین دلیل در ادامه مقاله به بررسی راهکارهای اساسی جهت تقکیت هوش و یا افزایش آن در کودکان و نحوه پرستاری کودک خواهیم پرداخت. این مسأله در بسیاری از مراحل زندگی از جمله مدرسه و کار و.. برای افراد حائز اهمیت و ضروری است.
تقویت حافظه کودکان
بسیاری از افراد به دنبال افزایش هوش و تقویت حافظه کودکان در سنین مختلف هستند. به گونهای که حتی افرادی با سن بالاتر به دنبال روشهایی جهت تقویت حافظه سالمن و جلوگیری از آلزایمر میگردند. اما در اکثر مواقع، والدین در پی راهکارهای متنوع برای افزایش هوش و حافظه فرزندان خود هستند. تقویت ذهن کودک برای انجام فعالیتها در زمینههای مختلف، بسیار کارامد و اغلب ضروری است.
داشتن حافظهای خوب، ابزار مفید و ارزشمندی برای افراد به خصوص کودکان در سنین مدرسه بشمار میرود. در واقع، کودکان با استفاده از هوش خود میتوانند عملکردی خاص و فوقالعاده در مدرسه داشتهباشند و به دنبال آن از حضور در اجتماع و همکاری با افراد لذت ببرند. همچنین ذهن کودکان در صورتی که درست پرورش دادهشود، استعدادهای مختلف آنها را به درستی بروز میدهد.
یکی از راهکارهای متداول و در عین حال تأثیرگذار در تقویت حافظه، استفاده از رژیم غذایی مناسب است. در حقیقت این رژیم غذایی شامل انواعی از مواد خاص است که سبب میشود روند تکاملی حافظه کودکان بهتر طی شود و به دنبال آن هوش کودک نیز افزایش یابد. همچنین برخی تکنیکهای تأثیرگذار سبب میشود تا کودک بتواند ذهن خود را به چالش بکشد و موجب تقویت حافظه شود.
بهترین راه تقویت حافظه کودکان دبستانی
تقویت حافظه کودکان در سنین مدرسه از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا بسیاری از کودکان در سنین مدرسه، دچار حواسپرتی و یا اختلال یادگیری میشوند. این امر موجب نگرانی والدین شده است؛ اما با استفاده از تکنیکهایی، افراد میتوانند حافظه کودکان را به بهترین نحو پرورش و آموزش دهند و باعث رشد کودکان در زمینههای مختلف شوند.
با استناد به وبسایت firstthingsfirst:
در هنگام تولد، مغز نوزاد به طور متوسط تقریباً یک چهارم مغز متوسط بزرگسالان است. به طور باور نکردنی، اندازه آن در سال اول دو برابر می شود. تا سن 3 سالگی تا 80 درصد اندازه بزرگسالان و 90 درصد – تقریباً بالغ – تا سن 5 سالگی رشد می کند.
مغز مرکز فرماندهی بدن انسان است. یک نوزاد تازه متولد شده تمام سلولهای مغزی (نورونهایی) را دارد که تا آخر عمر خواهد داشت، اما این ارتباطات بین این سلولها است که واقعاً مغز را به کار میاندازد. ارتباطات مغزی ما را قادر می سازد که حرکت کنیم، فکر کنیم، ارتباط برقرار کنیم و تقریباً همه چیز را انجام دهیم. سالهای اولیه کودکی برای ایجاد این ارتباطات بسیار مهم است. حداقل یک میلیون اتصال عصبی جدید (سیناپس) در هر ثانیه، بیشتر از هر زمان دیگری در زندگی ایجاد می شود.
تقویت ذهن کودک با تشویق برای انجام فعالیت بدنی
یکی از راهکارهای اساسی جهت افزایش حافظه کودک، تشویق او برای انجام فعالیتهای بدنی مختلف است. آز آنجایی که کودکان از انرژی بالایی برخوردار هستند، لازم است تا آن را به گونهای صحیح تخلیه کنند. علاوه براین، انجام فعالیت بدنی در خواب راحتتر کودک تأثیرگذار است. این روند سبب میشود تا رشد ذهنی کودک نیز به درستی انجام شود. از سوی دیگر شرکت در بازیهای تیمی، ذهن کودک را به چالش میکشد، قدرت تفکر را در او افزایش میدهد، خلاقیت را در او بهتر میکند و از این طرق موجب افزایش هوش در کودکان میشود.
مصرف غذاهای مفید و مقوی برای تقویت حافظه بچه
یکی دیگر از روشها جهت تقویت حافظه کودکان، استفاده از رژیم غذایی متعادل و متناسب برای آنهاست. در واقع مواد غذایی که دارای ارزش غذایی بالایی هستند و در عین حال سالماند، علاوه بر تأمین انرژی موردنیاز برای کودکان در سنین دبستان، در یادگیری و عملکرد آنها نیز بسیار تأثیرگذار خواهند بود. البته باید این نکته را در نظر داشت که والدین باید تنوع غذایی را برای کودکان خود رعایت کنند تا تمام مواد موردنیاز بدن کودک فراهم شود.
تمرکز بر انجام یک کار در یک زمان
مطالعات اخیر نشان میدهد که کودکانی که در سنین دبستان هستند، به طور همزمان نمیتوانند بر روی چندین کار تمرکز کنند. در حقیقت این کار برای کودکان دبستانی کمی دشوار خواهد بود. از این رو، توصیه میشود تا والدین، فرزندان خود را تشویق به انجام یک کار در یک زمان کنند. این کار موجب میشود تا تمرکز کودک به صورت چشمگیری افزایش یابد و به دنبال آن حافظه او نیز تقویت شود و نارساخوانی در این سنین می تواند طبیعی باشد.
کاهش مدت زمان استفاده از وسایل الکتریکی همچون موبایل
در دنیای تکنولوژی امروزی، بسیاری از کودکان به بازی با کامپیوتر، موبایل و تبلت و… روی آوردهاند. به منظور تقویت حافظه لازم است تا تایم مشخص و محدودی را برای انجام چنین فعالیتهایی اختصاص دهید. در مقابل، کودکان را به استفاده از بازیهای فکری و خلاقانه ترغیب نمایید.
تقویت ذهن بچه با پرورش صحیح ذهن
یکی از روشهای متداول جهت تقویت ذهن کودک، انجام بازیهای گوناگون با آنهاست. در حقیقت بازیهایی همچون کارتها، پازل، بازیهای ریاضی و… ذهن کودک را به چالش میکشند و سبب تقویت حافظه در وی میشوند. همچنین این فرایند موجب میشود تا در کودکان رشد شناختی اتفاق افتد و برای حل مسأله و تصمیمگیری راحتتر اقدام کنند.
تقویت حافظه کودکان خواندن کتاب
یکی دیگر از مواردی که در یادگیری و افزایش حافظه کودک تأثیرگذار است، خواندن کتاب برای آنان قبل از خواب است. در واقع این کار موجب میشود تا حافظه لغات و دامنه تمرکز کودک افزایش یابد. همچنین کتابخوانی باعث میشود تا کودکان در بزرگسالی نیز به خواندن کتاب عادت کنند.
مزیت موسیقی برای تقویت حافظه کودکان
مطالعات حاکی از آن است که برخی موزیکها تأثیر فوقالعادهای بر عملکرد تحصیلی کودکان میگذارند و موجب میشود تا تکالیف تحصیلی خود را به نحوی شایستهتر انجام دهند. از سوی دیگر، یادگیری نوعی ساز در کودکی سبب میشود تا تمرکز افزایش یافته و قدرت ذهنی ارتقا یابد.
کاهش حواس پرتی
تا حد امکان عواملی که موجب حواسپرتی کودک میشود را کاهش دهید. با این کار ذهن کودک آزادتر خواهد بود و تمرکز او نیز افزایش مییابد.
برای تقویت حافظه کودکان بیش فعال چی بخورند؟
به منظور تقویت ذهن کودک بیش فعال، لازم است از یک رژیم غذایی متعادل شامل انواع مواد مغذی و موردنیاز بدن استفاده شود. اگرچه یک رژیم مشخص و ثابت برای این کودکان موجود نیست؛ اما استفاده از برخی مواد، موجب بهبود روند تکاملی و تقویت حافظه چنین کودکانی میشود. این مواد غذایی شامل موارد زیر میشوند.
تخممرغ برای تقویت ذهن کودک
یکی از مهمترین مواد مغذی برای کودکان، پروتئین است. در واقع این درشت مولکول با مکانیسمی خاص، انتقالدهندههای عصبی مغز را به میزان بیشتر تولید میکند. این فرایند سبب میشود تا تمرکز و آرامش کودک افزایش یابد و به دنبال آن، حافظه او نیز تقویت شود. یکی از اصلیترین منابع پروتئین، تخممرغ محسوب میشود. همچنین ماهی و گوشتهایی مثل مرغ، منابعی دیگر از پروتئین بشمار میروند که برای تقویت ذهن افراد فعال بسیار کاربردی هستند.
تقویت حافظه بچه با سبزیجات
سبزیجات سرشار از ویتأمینها و مواد مغذی گوناگون هستند که خطر زوال عقل را در سنین کودکی بسیار کاهش میدهند. همچنین سبزیجات به دلیل داشتن اکسیدان، موجب رشد سلولهای مغزی جدید میشوند که زمینهای برای تقویت ذهن کودک را فراهم میآورند.
ماهی تقویتکننده حافظه کودکان
در ماهیها مادهای ارزشمند به نام امگا۳ وجود دارد. این ماده باعث تقویت حافظه میشود و مهارتهای ذهنی آنان را تقویت میکند.
تقویت ذهن کودک با ماست
باتوجه به اینکه ماست یکی از منابع غنی از ویتأمین B و پروتئینهاست، برای تقویت حافظه بسیار توصیه میشود. زیرا این مواد در رشد و بهبود عملکرد سلولها و بافتهای مغزی تأثیرگذار است.
تقویت حافظه کودکان با کندر
کندر به عنوان مادهای جهت تقویت ذهن بشمار میرود. این ماده با خواص درمانی مختلف موجب تقویت ذهن و بهبود روند عملکرد و ساخت سلولهای عصبی میشود. در پی آن، بهره ذهنی کودکان افزایش مییابد.
تأثیر بلغور جو دوسر بر حافظه بچه
بلغور جو دو سر به دلیل فیبر زیاد، تأثیر خوبی بر عملکر مغز و قلب دارد. تحقیقان نشان دادهاست کودکانی که از این ماده غذایی استفاده میکنند، عملکرد بهتری برای انجام فعالیتهای مربوط به حافظه دارند.
تقویت حافظه کودکان با آجیل
یکی از دیگر از مواد مغذی برای تقویت حافظه کودکان، استفاده از آجیل است. در حقیقت این ماده غذایی دارای انواع اسیدهای چرب ضروری، موادمعدنی، پروتئین و ویتأمینهای گوناگون است که بر عملکرد مغز بسیار تأثیر میگذارد.
تأثیر سیب و آلو بر عملکرد حافظه کودک
باتوجه به اینکه کودکان، دوستدار شیرنیجات هستند، سیب و آلو گزینه مناسبی برای رژیم غذایی آنها محسوب میشود. این میوهها به دلیل داشتن آنتی اکسیدان، موجب تقویت ذهن میشوند.
با توجه به اینکه ذهن کودک از همان ابتدا تولد، شروع به تکامل میکند و در سنین دبستان به بیشترین حد از رشد خود میرسد، اقدامات لازم جهت تقویت حافظه کودکان ضروری محسوب میشود. همچنین بسیاری از فعالیتها اعم از ورزشی، اجتماعی و… در گرو هوش کودکان است که در بسیاری از موارد زمینهساز موفیقت افراد در آینده میشود. از سوی دیگر، تغذیه و سبک زندگی، نقش شایانی را در افزایش حافظه کودک و بهره ذهنی او دارد. از این رو، باید تمام این موارد را برای داشتن حافظهای قوی در فرزندان خود رعایت کنید.
سخن پایانی
والدین همیشه به دنبال راهکارهایی هستند تا به تقویت حافظه و هوش کودکان خود کمک کنند، چرا که مغز کودکان در سنین رشد به شدت قابل تغییر و تکامل است. تقویت ذهن کودکان نه تنها بر عملکرد تحصیلی آنها تأثیر میگذارد، بلکه در زندگی اجتماعی و حرفهای آینده نیز نقش مهمی ایفا میکند. با توجه به اهمیت تغذیه، فعالیت بدنی، و کاهش حواسپرتی، انتخاب رژیم غذایی مناسب و تشویق به فعالیتهای فیزیکی میتواند به رشد و تقویت حافظه کودکان کمک کند. در نهایت، تلاش برای ایجاد محیطی مناسب و حمایتگر، راهی موثر برای کمک به کودکان در جهت دستیابی به توانمندیهای شناختی بالاتر و موفقیتهای آیندهشان خواهد بود. با استخدام پرستار کودک میتوانید در سنین پایین کودک خود را در مسیر موفقیت قرار دهید تا آینده درخشانی را برای او تامین کنید. در صورت هرگونه سوالی در این مورد میتوانید با کارشناسان شرکت خدمات پرستاری سلامت اول تماس بگیرید.
سؤالات متداول
1. آیا تقویت حافظه در کودکان امکانپذیر است؟
مطالعات اخیر نشاندهنده این است که با انجام راهکارهای مختلف میتوان حافظه کودکان را تقویت کرد. در واقع اگر ذهن کودکان به درستی پرورش داده شود، عملکرد و هوش فوقالعادهای در طول زمان خواهند داشت.
2. برای افزایش حافظه کودکان، چه اقداماتی لازم است؟
به منظور رشد ذهنی کودکان و تقویت حافظه آنان، لازم است تا اقداماتی را در زمینههای مختلف انجام دهید. به عنوان مثال فعالیت بدنی، رژیم غذایی و سبک زندگی در تقویت حافظه کودکان بسیار تأثیرگذار است.
3. تقویت ذهنی کودک در چه سنی مؤثرتر است؟
تقویت هوش در سنین مختلف صورت میگیرد؛ اما این فرایند در کودکانی که در سنین دبستان به سر میبرند، تأثیر بیشتر و بالاتری خواهد داشت و زمینهساز موفقیت افراد خواهد شد.
4. برای تقویت حافظه کودکان چه بخورند؟
برای تقویت حافظه کودکان، مصرف ماهیهای چرب، آجیل، میوهها، سبزیجات برگ سبز، غلات کامل، لبنیات و شکلات تیره مفید است.