مراقبت از بیماران مبتلا به ام اس درمنزل به دلیل غیر قابل پیش بینی بودن این بیماری و علائم آزاردهنده، مستلزم آگاهی و کسب اطلاعات دقیق از چگونگی مواجهه با آن است. بیماری مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس، شایع ترین نوع بیماری عصبی مزمن است که بر سیستم عصب مرکزی که متشکل از مغز و نخاع است، تاثیر می گذارد و سبب اختلال یا توقف سیگنال های عصبی می شود. زنان حداقل دو تا سه برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا قرار دارند. هیچ دو شخصی که دچار این بیماری هستند، روند مشابهی را تجربه نمی کنند. خوشبختانه ام اس یک بیماری کشنده نیست و امید به زندگی فرد مبتلا به ام اس تقریبا برابر با جمعیت عمومی است اما درگیر شدن با علائم بیماری مثل: از بین رفتن تعادل، اسپاسم عضلات، بی حسی، درد و خستگی، احساس سرگیجه، مشکلات بینایی و شنوایی، کاهش حافظه و مشکلات جنسی که هنوز علت و معلولی در مورد آن وجود ندارد، می تواند کیفیت زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل سلامت اول پیشنهاد میکند از یک پرستار بیمار کمک بگیرند.
با مراقبت از بیماران مبتلا به ام اس درمنزل می توان قدم بزرگی در جهت بهبود روحیه این افراد برداشت. هم چنین فرصت خوبی را برای نشان دادن علاقه و تعهدتان به آن ها فراهم می کند. باید توجه داشته باشید که این دوره می تواند بسیار چالش برانگیز، فرسوده کننده و استرس زا باشد. در این مقاله به نکاتی که برای پشتیبانی، حمایت و مراقبت از بیماران مبتلا به ام اس درمنزل حائز اهمیت است می پردازیم:
همه چیز در مورد بیماری ام اس
زمانی که فردی از اعضای خانواده یا دوستان تان مبتلا به ام اس است، ضروری است در مورد این بیماری به خوبی اطلاعات کسب کنید. از آن جایی که این بیماری به شیوه های مختلف بر افراد تاثیر می گذارد، باید بدانید که مراقبت از بیماران مبتلا به ام اس درمنزل می تواند به معنای پشتیبانی و حمایت از او در تمامی امورات روزمره اش باشد.
به استقلال فرد بیمار احترام بگذارید
بسیاری از افرادی که مبتلا به ام اس هستند، برای انجام امورات خود استقلال کافی را دارند. ضروری است پیش از اقدام برای کمک کردن به این افراد، با آن ها در مورد کارهایی که برای انجام دادنش نیازمند به یاری شما هستند گفتگو کنید.
پیشنهاد مقاله:
اهداف واقع گرایانه تنظیم کنید
به افراد مبتلا به ام اس کمک کنید تا محدودیت های و اهداف خود را بشناسد. لازم است به خواست آن ها برای حفظ یک سبک زندگی فعال احترام بگذارید.
تجهیزات کافی در خانه فراهم کنید
علائم ام اس می تواند به طور ناگهانی، حرکت بیمار را مختل کند و لازم امکانات خانه دارای حداکثر کارآیی و حداقل خطر باشد. از یک متخصص کار درمانی یا متخصص طب فیزیکی برای فراهم کردن امکانات و تجهیزات مورد نیاز برای بیمار کمک بگیرید. تجهیزات مربوط به درب های ورودی، سرویس بهداشتی، حمام و نیز ابزارهایی هم چون واکر یا ویلچر باید به راحتی در دسترس باشد چرا که این دست اقدامات می تواند برای حفظ ایمنی و آسایش بیماران مفید و موثر باشد.
فرد بیمار را ملزم به انجام ورزش روزانه کنید
تحقیقات نشان می دهد آن دسته از بیماران ام اس که در یک برنامه ورزش هوازی منظم شرکت می کنندنسبت به بیماران غیر فعال، از آمادگی جسمی، قلبی و عروقی و قدرت بالای عملکرد مثانه و روده بهره مند هستد. هم چنین یوگا و ورزش های آبی می تواند در مدیریت استرس و تنش های ذهنی بیماران موثر باشد.
رژیم غذایی سالم و کنترل شده در اختیار بیمار قرار دهید
مطابق یافته های انجمن جهانی ام اس، هیچ گونه رژیم غذایی خاصی برای این بیماری وجود ندارد. اما یک رژیم غذایی کم چرب و سرشار از ویتامین و فیبر سبب حفظ انرژی و بهبود عملکرد مثانه و روده فرد بیمار می شود و می تواند برای تقویت روحیه و سلامت عمومی به بیمار و مراقبانش کارساز باشد.
پیشنهاد مقاله:
بر امورات پزشکی مربوط به درمان بیمار نظارت کنید
ممکن است در مواردی نیاز باشد که قرارهای پزشکی فرد بیماران مبتلا به ام اس درمنزل را مرتبا پیگیری کنید، به مطب پزشک متخصص سر بزنید، در مورد داروها و موارد درمانی اطلاعات کسب کنید و یا در فرایند تزریق داروها کمک رسان باشید. در چنین مواقعی باید خود را جزئی از تیم پزشکی بدانید، دانش خود پیرامون ام اس را به روز کنید و از پزشک معالج به طور مداوم مشورت بگیرید.
آمادگی مواجهه با شرایط غیر قابل پیش بینی را داشته باشید
بزرگترین چالش پیش رو در مورد مراقبت از بیماران مبتلا به ام اس درمنزل، عدم اطمینان و غیر قابل پیش بینی بودن بیماری است. وضعیت فرد مبتلا به ام اس دائما در نوسان است. چرا که بیمار ممکن است یک روز احساس خوبی داشته باشد و در روز دیگر خسته و بی حال باشد. داشتن یک برنامه روزانه روتین و انعطاف پذیر می تواند از مشکلات احتمالی پیشگیری کند و لازم است در این موارد با پزشک راهنمایی بگیرید.
با افراد دیگر در در ارتباط باشید
ارتباط و گفتگو با سایر مراقبان و افرادی که به مراقبت از بیماران مبتلا به ام اس درمنزل مشغول هستند، می تواند برای جلوگیری از بروز آشفتگی و احساس گناه ناشی از افکار منفی مفید باشد. هم چنین با مشورت و هم فکری با سایر مراقبان متوجه خواهید شد که در این امر تنها نیستید چرا که در شرایط بحرانی می توانید از راهکار های آن ها بهره ببرید.
همکاری و مشارکت سایر افراد را قبول کنید
این تفکر که وظیفه دارید تمامی اقدامات مربوط به مراقبت از بیماران مبتلا به ام اس درمنزل را به تنهایی انجام دهید، نادرست است. به پیشنهاد همکاری آن ها پاسخ مثبت بدهید و برای ارائه توضیحات لازم به آن ها کوشا باشید. شما می توانید در انجام اموراتی مانند خرید مایحتاج، حمل و نقل فرد بیمار به مطب پزشک و سایر کارها از کمک سایرین بهره ببرید.
اقدامات لازم برای حفظ سلامت جسمی و روانی فرد بیمار
ضروری است که از خود مراقبت کنید! انجام تمرینات ورزشی روزانه، رژیم غذایی سالم و مقوی، خواب کافی در شب و معاینات پزشکی منظم می تواند به بالا رفتن آمادگی جسمی و روانی شما برای مراقبت از بیماران مبتلا به ام اس درمنزل کمک کند. هم چنین ضروری است که به منظور کاهش استرس های روزمره، برای سرگرمی ها و فعالیت های مورد علاقه خود نیز زمان بگذارید.