کنترل و مقابله با تغییرات خلقی روزمره که برای تمام افراد اتفاق می افتد، دشوار است. اما این تغییرات در افرادی که دچار اختلال شخصیت مرزی هستند به دلیل شدت و طول مدت آن از اهمیت و حساسیت بیشتری برخوردار است.
اختلال شخصیت مرزی احساسات، روابط و فعالیت های فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
از جمله تغییراتی که در این افراد اتقاق می افتد شامل رفتارهای خود آزار دهنده، تجربیات شدید احساسی، اقدام و یا تهدید به خود کشی و بروز رفتارهای تکانشی است که ناشی از عدم توانایی در کنترل عواطف است.
مهارت های مقابله و کنترل نشانه های اختلال شخصیت مرزی کدام اند؟
با توجه به اینکه اختلال در تنظم احساسات از ویژگی های بارز اختلال شخصیت مرزی است اغلب روش های درمانی بر اساس آموزش مهارت مقابله با احساسات و هیجانات بسیار شدید و غیرقابل کنترل برنامه ریزی می شوند.
در این روش فرد آموزش می بیند تا به روش سالمتری به مقابله با احساسات خود بپردازد.
دراینجا به برخی از روش هایی که می تواند به کنترل این علائم کمک کند اشاره شده است.
- فرد باید آموزش های مقابله ای را یاد بگیرد.
- احساسات خود را با روش های مختلف نشان دهند مانند گوش دادن به موسیقی، نقاشی و نوشتن
- انجام فعالیت های آرامش بخش
- یادگرفتن مهارت های حل مساله
- تعیین اهداف قابل دسترس و واقع بینانه
- دوش آب گرم
- برنامه ریزی منظم و عمل به آن
- گوش دادن به موسقی که برخلاف احساسات و هیجانات تکانشی شما باشد.
- در تماس بودن با یک فرد حمایت کننده که در زمانی که به کمک او نیاز داشتید به صحبت های شما گوش دهد.
- انجام ورزش منظم
مهمترین نکته برای افرادی که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند این است که بدانند به مرور زمان و با صبر می تواند بسیاری از این علائم را بهبود دهد.
پیشنهاد مطالعه: مراقبت از یک سالمند مبتلا به بیماری پارکینسون
ما به عنوان مراقب و پرستار بیمار دارای اختلال شخصیت مرزی باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
آگاهی خود را افزایش دهید
افزایش آگاهی شما به عنوان مراقب از علائم و نشانه ها و پیش آگهی این اختلال به شما کمک می کند تا درک درست تری از این بیماری داشته باشید وبتوانید به فرد کمک کنید.
احساسات آن ها را تایید کنید
افرادی که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند در بروز واکنش و احساسات خود بسیار شدید عمل می کنند که این حالت در سایرین دیده نمی شود. در چنین شرایطی سعی نکنید با آنها در مورد غیرواقعی و یا غیرمنطقی بودن احساساتشان صحبت کنید. برای آنها این احساسات کاملا واقعی است. در نتیجه مقابله با احساسات آنها بسیار دردناک است. پس سعی کنید به عنوان مراقب و پرستار و یا دوستان او احساسات او را درک کنید. گوش دادن با صبر و احترام به صحبت های ان ها مهمترین و اصلی ترین روش در روند درمانی به شمار می رود.
پیام خود را ساده کنید
نگرش و افکار افرادی که دچار اختلال شخصیت مرزی هستند، می تواند ارتباط انها را با سایرین تحت تاثیر قرار دهد. آنها ممکن است که از صحبت های شما سوء برداشت کنند و این موضوع مانع از شکل گیری ارتباط شما با آنها خواهد شد. در نتیجه سعی کنید منظور خود را کاملا روشن و بدون طعنه عنوان کنید.
آنها را به مسولیت پذیری تشویق کنید
افراد دارای این اختلال می توانند مسولیت پذیر باشتند و به اهدافی که در نظر دارند دست پیدا کنند. اما باید در این کار به انها فرصت بیشتری بدهید. تشویق کردن این افراد به انجام مسولیت هایی که برایشان درنظر گرفته اید می تواند هدیه ای بزرگ برای آنها باشد.از سوی دیگر باید در مقابل عواقب کارهای خود نیز با مسولیت پذیری رفتار کنند و در صورت نیاز از اطرافیان و مشاوران خود کمک بخواهند. این به معنای رها کردن آنها در مقابله با مشکلات نیست بلکه برای دادن احساس ارزشمند بودن به آنها است.
مرزهای مشخصی را در نظر بگیرید
به دنبال ایجاد مهارت مسولیت پذیری در افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی باید علاوه بر فراهم کردن بستری مناسب برای فعالیت های آنها محدوده ای را نیز برایشان تعیین کنید تا از بروز حوادث و خطرات احتمالی پیشگیری کنید. به این ترتیب فرد نسبت به فعالیت های خود پاسخگو بوده و به ایجاد رابطه مثبت کمک می کنید.
در ابتدا ممکن است در تعیین مرزها با مخالفت رو به رو شوید اما سعی کنید با آرامش و احترام و ارائه پیشنهاداتی که برای او مفید هستند به مرور زمان او را به رعایت حدود تشویق کنید.
تهیدید به خودکشی و آسیب به خود را نادیده نگیرید
به هیچ عنوان تهدید به خودکشی و یا آسیب به خود را در این افراد نادیده نگیرید. 10% افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی با خودکشی به زندگی خود پایان میدهند و 80 درصد این افراد اهداف خودکشی خود را به دیگران اعلام می کنند.
پیشنهاد مطالعه: انتقال خدمات مراقبتی از بیمارستان به خانه