مرکز پاسخگویی 24 ساعته ☎ 1527

علت گریه نوزاد بعد از شیر خوردن

گریه نوزاد

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

دلایل گریه نوزاد : بعضی از والدین از گریه نوزاد پس از شیر خوردن  مخصوصا در ساعات شب شکایت دارند. برای والدین این وضعیت نوزاد از این جهت ناراحت کننده است که نمی‌توانند با هیچ کاری گریه کودک را آرام نمایند و او را تسلی دهند. اما لازم است والدین بدانند که گریه نوزاد بعد از شیر خوردن آنقدرها هم غیرمعمول و غیر طبیعی نیست. گریه نوزاد بعد از شیر خوردن می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد در این مقاله به بررسی علت گریه کردن نوزاد بعد از شیر خوردن می‌پردازیم پس با ما همراه باشید و نظراتتان را در انتهای این پست درج کنید.

دلایل گریه نوزاد

نوزادان ممکن است بعد از شیر خوردن به دلایل مختلفی گریه کنند، از جمله نفخ و گاز معده که به علت بلعیدن هوا در هنگام شیر خوردن ایجاد می‌شود، رفلاکس معده به مری که باعث سوزش و ناراحتی می‌شود، یا همچنان گرسنه بودن. همچنین، نیاز به آروغ زدن و یا خستگی و نیاز به خواب نیز می‌توانند از دلایل گریه کردن نوزادان باشند. برخی نوزادان ممکن است به شیر مادر یا فرمولای خاصی آلرژی داشته باشند که این نیز موجب ناراحتی و گریه آنها می‌شود. در موارد شدیدتر و مکرر، مراجعه به پزشک برای بررسی دقیق و درمان مناسب توصیه می‌شود. با این حال در زیر موارد مختلف برای گریه نوزاد را باهم مورد بررسی قرار خواهیم داد.

  • نفخ و گاز معده: نوزادان ممکن است در هنگام شیر خوردن هوا ببلعند که باعث نفخ و گاز معده می‌شود. این مشکل می‌تواند باعث ناراحتی و گریه نوزاد شود.
  • رفلاکس معده به مری: رفلاکس معده به مری زمانی اتفاق می‌افتد که محتوای معده به سمت مری برمی‌گردد. این وضعیت می‌تواند باعث احساس سوزش و ناراحتی در نوزاد شود و او را به گریه بیاندازد.
  • گرسنگی: ممکن است نوزاد هنوز گرسنه باشد و نیاز به شیر بیشتری داشته باشد. در این صورت، گریه کردن او نشانه‌ای از درخواست بیشتر شیر است.
  • نیاز به آروغ زدن: بعد از شیر خوردن، نوزاد ممکن است نیاز به آروغ زدن داشته باشد. اگر این نیاز برآورده نشود، می‌تواند باعث ناراحتی و گریه نوزاد شود.
  • کولیک (قولنج): برخی نوزادان به کولیک مبتلا هستند که باعث درد شدید و گریه‌های طولانی مدت می‌شود. کولیک نوزاد معمولاً در سنین چند هفته تا چند ماهگی اتفاق می‌افتد.
  • آلرژی یا عدم تحمل غذایی: برخی نوزادان ممکن است به شیر مادر یا فرمولای خاصی آلرژی یا عدم تحمل داشته باشند که باعث ناراحتی و گریه می‌شود.
  • خستگی یا نیاز به خواب: نوزادان بعد از شیر خوردن ممکن است خسته باشند و نیاز به خواب داشته باشند. اگر محیط برای خوابیدن مناسب نباشد یا نوزاد نتواند به راحتی بخوابد، ممکن است گریه کند.

 

گریه نوزاد بعد از شیر خوردن

گریه نوزاد و قولنج یا کولیک

کولیک، در اصطلاح فنی، به سادگی به معنای “کودک گریان و بی قراری است که پزشکان نمی‌توانند علت گریه او را کشف کنند.” مجله پزشکی بریتانیا (BMJ) یک معیار را برای تشخیص قولنج ذکر می کند: نوزادی که حداقل سه ساعت در روز، سه روز یا بیشتر در هفته گریه می کند و زیر 3 ماه سن دارد ممکن است دچار قولنج باشد. علت شناخته شده و قطعی ای برای کولیک وجود ندارد. بر طبق آمار حدود 20 درصد از نوزادان تازه متولد شده ممکن است دچار کولیک باشند.

کولیک در بزرگسالان نیز رخ می‌دهد ولی نوزاد به دلیل اینکه نمی‌تواند مشکل و درد خود را بگوید به ناچار شروع به گریه کردن می‌کنند. والدین می‌بایست که تمام دلیل ها برای گریه نوزاد خود را بدانند تا بتوانند بهترین عکس العمل را رغم بزنند. برخی نوزادان به کولیک مبتلا هستند که باعث درد شدید و گریه‌های طولانی مدت می‌شود. کولیک معمولاً در سنین چند هفته تا چند ماهگی اتفاق می‌افتد. کولیک، همراه با چند بیماری رایج دیگر، ممکن است عامل اصلی گریه کردن نوزاد پس از شیر خوردن باشد. اگر کودک پس از تغییر رژیم غذایی یا آروغ زدن تسکین نمی‌یابد، لازم است حتما راجب به این موضوع به پزشک مراجعه کنید.

گریه نوزاد ناشی از رفلکس اسید

یکی از دلایل گریه بعد از غذا خوردن و استفراغ کردن در نوزادان در واقع رفلاکس اسید معده است. این بیماری به عنوان بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) شناخته می‌شود که علائم قابل توجهی مانند روند افزایش وزن آهسته و ضعیف را ایجاد می کند. پزشکان با انجام یک سری آزمایشات بر روی سیستم گوارش می‌توانند این مشکل را تشخیص دهند. رفلاکس اسید یا ریفلاکس می تواند به صورت علائمی شبیه به قولنج در نوزادان، درد معده در کودکان مدرسه ای و بعداً به عنوان درد واقعی سوزش سر دل در نوجوانان ظاهر شود.

در حالی که بسیاری از نوزادان استفراغ می‌کنند، تعداد کمتری به GERD واقعی مبتلا هستند، که می‌تواند ناشی از رشد ناکافی فلپ بین مری و معده یا تولید بیش از حد طبیعی اسید معده باشد. در بیشتر موارد، تشخیص رفلاکس نوزاد به سادگی بر اساس علائم کودک انجام می‌شود. با این حال، اگر پزشک یا پرستار نوزاد مشکوک به یک مورد شدید رفلاکس باشد، چندین آزمایش وجود دارد که می‌تواند رفلاکس نوزاد را تشخیص ‌دهد. آزمایش می‌تواند شامل بیوپسی از روده کودک یا استفاده از نوع خاصی از اشعه ایکس برای تجسم هر ناحیه آسیب دیده از انسداد باشد.

حساسیت های غذایی و آلرژی عامل گریه نوزاد

برخی از نوزادان، به ویژه نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، ممکن است به ذرات غذایی خاصی که مادرشان می‌خورند حساسیت داشته باشند. آکادمی پزشکی تغذیه با شیر مادر خاطرنشان می‌کند که شایع ترین عامل آلرژی پروتئین شیر گاو در شیر مادر است، اما معمولا داشتن آلرژی شدید بسیار نادر است. تصور می‌شود که تنها حدود 0.5 تا 1 درصد از نوزادانی که فقط با شیر مادر تغذیه می‌شوند به پروتئین شیر گاو حساسیت دارند. بر اساس گزارش متخصصان شایع ترین عاملان دیگر آلرژی تخم مرغ، ذرت و سویا هستند. اگر کودک علائم تحریک پذیری شدید را بعد از شیر خوردن نشان می‌دهد و علائم دیگری مانند مدفوع خونی دارد، باید با پزشک در مورد آزمایش آلرژی او صحبت کنید.

گذشته از یک آلرژی واقعی، شواهدی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد پیروی از یک رژیم غذایی کم آلرژن در دوران شیردهی (در اصل پرهیز از غذاهای آلرژی‌زا مانند لبنیات، تخم‌مرغ و ذرت) ممکن است برای نوزادان مبتلا به قولنج نیز مفید باشد. رژیم های غذایی سخت و شدید نیز می‌تواند خطرات خاص خود را داشته باشد، بنابراین قبل از تغییر قابل توجه رژیم غذایی با پزشک مشورت نمایید. اگر نوزاد مبتلا به قولنج دارید، قطعا حاضرید هرکاری انجام دهید تا گریه کودکتان را کاهش دهد. اگر کنجکاو هستید که ببینید رژیم غذایی شما بر گریه او تاثیری دارد یا خیر، می‌توانید با ثبت غذای خود در یک دفترچه غذایی و نوشتن واکنش های کودک بعد از هر وعده غذایی این کار را شروع کنید.

در مرحله بعد، می‌توانید با حذف یک غذا، ببینید که آیا تفاوتی در رفتار کودک بوجود آمده یا خیر. لازم به ذکر است که اگر کودک با حذف یک غذا احساس آرامش و راحتی نماید این به این معنا نمی‌باشد که کودک در سال های آینده زندگی خود نمی‌تواند از آن ماده غذایی استفاده کند. فقط حتما به خاطر داشته باشید که آلرژی امری نادر است و مطمئن شوید که علائم جدی مانند خون در مدفوع کودک را کنترل کنید.

دلایل گریه نوزاد

 

گریه نوزاد در اثر گاز معده

اگر کودک بعد از هر بار شیر خوردن زیاد گریه می‌کند، ممکن است به سادگی این مشکل ناشی از هوای بلعیده شده در حین غذا خوردن باشد. تصور می‌شود که تغذیه با شیشه شیر به طور خاص ممکن است بیشتر باعث بلع هوای زیاد در طول تغذیه باشد. این می‌تواند گاز را در معده نوزاد جمع کند و برای او ناراحت کننده باشد. به طور کلی، نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، تنها به دلیل نحوه غذا خوردن، هوای کمتری را هنگام غذا خوردن می‌بلعند. اما هر نوزادی متفاوت است و حتی نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند ممکن است نیاز به آروغ زدن بعد از شیردهی داشته باشند. سعی کنید کودک را بعد از شیر دادن در حالت عمودی نگه دارید و به آرامی از پایین کمر و بالا از طریق شانه ها او را ترغیب نمایید که آروغ بزند تا حباب های گاز به سمت بالا حرکت کنند و خارج شوند. نوزادان ممکن است در هنگام شیر خوردن هوا ببلعند که باعث نفخ و گاز معده می‌شود. این مشکل می‌تواند باعث ناراحتی و گریه نوزاد شود.

با توجه و استناد بر گفته های سایت Infacol :

اگر کودک شما بعد از شیر دادن گریه می کند، ممکن است متوجه علائم دیگری نیز شده باشید. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

شکم متورم – بیشتر ناراحتی های بعد از شیر خوردن مربوط به گازهای به دام افتاده در دستگاه گوارش است. این اغلب به صورت یک شکم متورم یا سفت نشان می دهد. گریه های دردناک – ممکن است کودک شما بعد از شیر دادن بیشتر در طول شیردهی عصر گریه کند و شما آن را به عنوان گریه دردناک تر از گریه های معمول او تشخیص خواهید داد. بالا کشیدن یا دراز کردن پاهای خود – ممکن است متوجه شوید که کودک شما پاهای خود را به سمت شکم خود می کشد یا آنها را به شدت دراز می کند. این اغلب نشانه ای از ناراحتی شکمی است.

 

گریه نوزاد در اثر شیر خشک

گریه نوزاد بر اثر شیر خشک نیز ممکن است، تعویض شیر خشکی که استفاده می کنید ممکن است راه حل ساده ای برای رفع گریه نوزاد پس از شیر خوردن باشد. شیرخشک ها با یکدیگر متفاوت هستند و برندهای خاصی از شیر خشک برای معده های حساس تر نوزاد تهیه می‌شود. اگر تصمیم گرفتید این کار را امتحان کنید، با پزشک اطفال در مورد اینکه چه نوع شیرخشکی را انتخاب کنید صحبت کنید. اگر یک برند متفاوت را امتحان کردید و هیچ تغییری در میزان گریه کودک مشاهده نکردید، ادامه آزمایش برندهای مختلف بعید است کمکی کند. برای اطلاع از علائم مسمومیت نوزاد با شیر خشک مانده می‌توانید به مقاله مربوطه مراجعه کنید.

سخن پایانی

مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی در خدمت همشهریان گرامی باشد. کادر مجرب این مرکز در قالب پرستار سالمند، پرستار بیمار و پرستار کودک همواره با در نظر گرفتن آخرین استانداردهای خدمات مراقبتی و پرستاری به ارائه خدمت پرداخته و آسایش و امنیت عزیزان شما را اولویت اصلی خویش قرار داده است.

دلایل گریه نوزاد


سوالات متداول

دلایل گریه نوزاد بعد از شیر خوردن چیست؟

گریه نوزاد بعد از شیر خوردن دلایل زیادی دارد برای مثال می توان به کولیک، رفلکس معده و بلعیدن گاز اشاره کرد.

خستگی یا نیاز به خواب باعث گریه در نوزاد می‌شود؟

نوزادان بعد از شیر خوردن ممکن است خسته باشند و نیاز به خواب داشته باشند. اگر محیط برای خوابیدن مناسب نباشد یا نوزاد نتواند به راحتی بخوابد، ممکن است گریه کند.

Picture of Mohammad Zanjani
Mohammad Zanjani
محمد زنجانی هستم، محقق برجسته در زمینه سلامتی و پرستاری که با بیش از 4 سال تجربه در این حوزه، به بهبود کیفیت مراقبت‌های بهداشتی می‌پردازم. اینجانب با تمرکز بر پژوهش‌های علمی و بالینی، به توسعه و بهینه‌سازی روش‌های درمانی و مراقبتی نوین کمک کرده و مقالات متعددی در مجلات معتبر علمی منتشر کرده‌ام. علاوه بر تدریس در دانشگاه‌های معتبر، در کنفرانس‌های کشوری نیز به عنوان سخنران حضور داشته و به تربیت نسل جدیدی از پرستاران و پژوهشگران پرداخته‌ام. تخصص بنده در ترکیب دانش نظری با کاربردهای عملی، من را به یکی از پیشگامان در زمینه پرستاری و تحقیقات بهداشتی تبدیل کرده است.
درخواست فوری پرستار از مرکز سلامت اول
سایر مطالب مرتبط
guest
0 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برای ثبت درخواست خدمات پرستاری در منزل و یا دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کرده و منتظر تماس از سمت کارشناسان ما باشید.