زخم آفت یا Canker sores ، یک زخم دهانی باز و دردناک است. همچنین شایع ترین نوع زخم دهان است. برخی افراد آنها را در داخل لب ها یا گونه های خود مشاهده می کنند. معمولاً این زخم ها سفید یا زرد بوده و با بافت نرم و ملتهب قرمز احاطه شده اند.
علائم زخم آفت :
یک زخم کوچک بیضی شکل سفید یا زرد در دهان
یک منطقه قرمز دردناک در دهان
احساس سوزن سوزن شدن در دهان
در برخی موارد ، علائم دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشد ، از جمله:
تورم غدد لنفاوی
تب
داشتن احساس ناراحتی
این زخم های پوستی مسری نیستند و معمولاً طی یک تا سه هفته بدون درمان بهبود می یابند ، اگرچه درد به طور معمول طی 7 تا 10 روز برطرف می شود. بهبود زخم های جدی در آفت ممکن است شش هفته طول بکشد.
چگونه یک زخم آفت درمان می شود
این زخم های پوستی معمولاً بدون درمان بهبود می یابند. با این حال ، تغییرات زیادی در سبک زندگی وجود دارد که می توانید برای درمان زخم های آفت ایجاد کنید.
برای جلوگیری از عفونت باکتریایی ، دندان های خود را مرتبا مسواک زده و نخ دندان بکشید. برای تسریع روند بهبودی از غذاهای پرادویه پرهیز کنید. نوشیدن شیر یا خوردن ماست یا بستنی نیز می تواند به کاهش درد کمک کند.
درد ممکن است گاهی شدید باشد. با غرغره با دهان شویه یا آب نمک می توانید ناراحتی را کاهش دهید. در ابتدا ممکن است احساس ناراحتی کنید ، اما پس از این کار درد کاهش می یابد.
برخی از ترکیبات موجود در داروهای موضعی بدون نسخه می توانند به تسکین و التیام زخم ها کمک کنند ، از جمله:
بنزوکائین (اوراباز ، Zilactin-B ، Kank-A)
شستشو با پراکسید هیدروژن (پراکسیل ، اوراژل)
فلوسینونید (وانوس)
پزشک یا دندانپزشک شما ممکن است موارد زیر را تجویز کند:
دهان شویه ضد میکروبی ، مانند لیسترین یا دهان شویه با کلرهگزیدین (پریدکس ، پریوگارد)
یک آنتی بیوتیک ، مانند دهان شویه ها یا قرص های داکسی سایکلین (مونودوکس ، آدوکسا ، ویبرامایسین)
یک پماد کورتیکواستروئید ، مانند هیدروکورتیزون همی سوسینات یا بکلومتازون
یک دهان شویه با نسخه ، به خصوص یک داروی حاوی دگزامتازون یا لیدوکائین برای کاهش التهاب و درد
بیشتر بخوانید: دلایل بوجود آورنده آفت دهان کودک چیست و با چه روش هایی درمان می شود؟
درمان های خانگی زخم های آفت
استفاده از یخ یا مقدار کمی شیر منیزیم بر روی زخم های شما می تواند به تسکین درد و بهبودی کمک کند. شستشوی دهان با مخلوط آب گرم و جوش شیرین (1 قاشق چایخوری به ازای هر 1/2 فنجان آب) همچنین می تواند به کاهش درد و بهبود کمک کند. ثابت شده است که عسل در درمان زخم های آفت موثراست.
علل و عوامل خطر زا :
اگر سابقه خانوادگی زخم های آفت را داشته باشید ، خطر ابتلا به زخم های آفت افزایش می یابد. زخم های پوستی دلایل مختلفی دارند و شایع ترین آنها عبارتند از:
عفونت ویروسی
فشار عصبی
نوسان هورمونی
آلرژی غذایی
چرخه قاعدگی
کمبود ویتامین یا مواد معدنی
مشکل سیستم ایمنی بدن
آسیب به بافت دهان
کمبود برخی ویتامین ها مانند B-3 (نیاسین) ، B-9 (اسید فولیک) یا B-12 (کوبالامین) می تواند شما را در معرض ابتلا به زخم های آفت قرار دهد. کمبود روی ، آهن یا کلسیم نیز می تواند باعث تحریک یا بدتر شدن این زخم ها شود.
در برخی موارد ، علت اصلی ایجاد زخم آفت در را نمی توان تعیین کرد.
تفاوت زخم آفت با زخم تبخال :
زخم های تبخال شبیه زخم های آفت هستند. با این حال ، برخلاف زخم های آفت ، زخم تبخال می توانند در خارج از دهان شما ظاهر شوند. زخم تبخال ابتدا به صورت تاول ظاهر می شوند که این تاول ها چندان ملتهب نیستند و پس از بیرون آمدن این تاول ها به زخم تبدیل می شوند.
زخم تبخال ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس است. این ویروس در بدن شما حمل می شود و می تواند در اثر استرس ، خستگی و حتی آفتاب سوختگی ایجاد تبخال نماید . همچنین می توانید بر روی لب ، بینی و چشم خود دچار زخم تبخال شوید.
تشخیص زخم آفت :
پزشک شما معمولاً می تواند با معاینه زخم آفت آن را تشخیص دهد. پزشک معمولا در صورت مشاهده زخم بزرگ آفت آزمایش خون یا نمونه برداری را تجویز می نماید . همچنین در صورت وجود مشکلاتی مانند موارد زیر ممکن است از آزمایش و بیوپسی استفاده شود تا مشکل به درستی تشخیص داده شود :
وجود یک عامل ویروسی
کمبود ویتامین یا مواد معدنی
یک اختلال هورمونی
مشکلی در سیستم ایمنی بدن
زخم آفت بزرگ
یک ضایعه سرطانی ممکن است به عنوان یک زخم آفت ظاهر شود که به هیچ وجه بدون درمان بهبود پیدا نمی کند . برخی از علائم سرطان دهان مانند علائم زخم های آفت است و شامل زخم های دردناک و متورم در گلوی شما است. اما سرطان دهان اغلب با علائم منحصر به فرد زیر تشخیص داده می شود :
خونریزی از دهان یا لثه
شل شدن دندانها
مشکل در بلعیدن
گوش درد
اگر این علائم را همراه با علائم زخم آفت تجربه کردید ، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا احتمال ابتلا به سرطان دهان در شما مورد بررسی قرار گیرد.
عوارض زخم آفت :
اگر زخم آفت شما برای چند هفته یا بیشتر درمان نشود ، ممکن است عوارض جدی تر دیگری مانند موارد زیر ایجاد نماید :
ناراحتی یا درد هنگام صحبت کردن ، مسواک زدن یا غذا خوردن
خستگی
زخم هایی که در خارج از دهان شما پخش می شوند
تب
کیست یا توده متورم در دهان
اگر زخم های آفت شما درد غیر قابل تحملی ایجاد می کند که زندگی شما را مختل می کند به پزشک مراجعه کنید .
همچنین گاهی درمان های خانگی برای تسکین دردها موثر نیستند و عوارض فوق ممکن است در عرض یک یا دو هفته از بروز زخم رخ دهد که لازم است با پزشک خود تماس بگیرید.
عفونت های باکتریایی در دهان می توانند گسترش یافته و مسائل جدی تری ایجاد کنند ، بنابراین مهم است که به سرعت علت احتمالی باکتریایی شدن زخم آفت را متوقف کنید.
نکاتی برای جلوگیری از زخم های آفت :
با اجتناب نمودن از غذاهایی که ممکن است باعث تحریک بروز آفت شود ، می توانید از عود زخم های آفت جلوگیری کنید.
این غذاها اغلب شامل غذاهای ادویه دار ، شور یا اسیدی هستند. همچنین لازم است از غذاهایی که علائم آلرژی ایجاد می کنند اجتناب گردد . علایم آلرژی معمولا شامل خارش دهان ، تورم زبان یا کهیر میباشد .
اگر آفت به دلیل استرس ظاهر شود ، از روش های کاهش استرس و روش های آرام سازی ، مانند تنفس عمیق و مراقبه استفاده کنید.
بهداشت دهان و دندان را به خوبی انجام دهید و از مسواک نرم برای جلوگیری از تحریک لثه و بافت نرم دهان استفاده کنید.
برای تعیین کمبود ویتامین یا مواد معدنی خاص با پزشک خود مشورت کنید. پزشکان می توانند در طراحی یک برنامه غذایی مناسب و تجویز مکمل های فردی در صورت نیاز به شما کمک کنند.
در صورت بروز علایم زیر با پزشک یا دندانپزشک خود مشورت بگیرید:
زخم های بزرگ
گسترش زخم
درد طاقت فرسا
تب شدید
اسهال
بثورات
سردرد
اگر قادر به خوردن یا نوشیدن نیستید یا در طی سه هفته زخم آفت شما خوب نشده است ، به پزشک مراجعه نمایید تا درمان های لازم را دریافت نمایید.
بیشتر بخوانید: استفاده از دهانشویه در کودک چه مزایایی دارد و روشهای استفاده از آن چگونه است؟
مرکز پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.
کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد.