پرش پلک چشم به اصطلاح پزشکی میوکیما Myokymia یک نوع اسپاسم غیر ارادی و کنترل در عضلات پلک شده که می تواند این عارضه می تواند پلک بالایی و پایینی و یا هر دو را درگیر کند. معمولا این انقباض و کشیدگی در عضلات پلک بعد از چندین روز برطرف می شود اما در گاهی از موارد می تواند برای چندین هفته یا ماه ادامه دار باشد. پریدن پلک چشم به دلیل بیماری خاصی و نیاز به خدمات پرستاری بیمار نیست و دلایلی مثل استرس و اضطراب، مصرف کافئین و استعمال دخانیات عامل آن می باشد.
علل پریدن چشم چیست؟
تیک پلک همانطور که گفته شد ناشی از بیماری و مریضی نمی باشد بلکه عواملی مثل موارد زیر می تواند سبب پریدن پلک در هر بازه سنی و جنسیتی شود:
- فشار چشم
- حساسیت به آلودگی هوا، باد، آفتاب و …
- خستگی و کوفتگی زیاد
- کیفیت پایین خواب، کم خوابی و بی خوابی
- خوردن کافئین
- نوشیدن مشروبات الکلی
- فعالیت و ورزش های جسمی
- استرس و اضطراب و دلشوره
- خشکی چشم سالمندان
موارد ذکر شده فوق از اصلی ترین علت های پریدن پلک و نبض زدن چشم ها بوده که هر کدام از این موارد می توانند به تنهایی سبب تیک پلک هم برای مدت کوتاه و هم مدت طولانی شوند.
علت نبض زدن چشم سمت چپ
نبض زدن و پرش پلک سمت چپ معمولا بر اثر استفاده از کافئین و مواد کافئینی مثل نوشیدن قهوه و نوشیدنی های نیروزا می باشد. همچنین یکی دیگر از دلایل پریدن پلک چشم چپ رانندگی طولانی مدت و خیره شدن به مسیر و جاده می باشد که این عارضه نیازی به درمان ندارد و بعد از مدت کوتاهی بهبود می باید.
علت نبض زدن چشم سمت راست
پریدن پلک چشم راست و نبض زدن آن بر اثر موارد متفاوت و مختلفی ایجاد می شود که تعدادی از این موارد به صورت زیر می باشد:
- نوشیدن بی رویه الکل و مشروبات الکلی
- نداشتن خواب کافی و لازم
- خستگی و کوفتگی بیش از حد بدن
- عوارض برخی از دارو ها به خصوص داروهای بیماری پارکینسون در سالمندان
- استرس و اضطراب بیش از اندازه
تشخیص علت پرش پلک چشم
اگر شما جز افرادی هستید که پریدن پلک را در روزمره زیاد تجربه می کنید و این مورد شما را آزار می دهد، برای تشخیص دلایل تیک پلک و نبض زدن چشم ها ابتدا کافی است تمامی فعالیت ها و رژیم غذایی خود را برای یک هفته زیر نظر بگیرید و با استفاده از داده به دست آورده به پزشک و چشم پزشک متخصص مراجعه کنید.
به عنوان مثال اگر شما جز افرادی بوده که از نوشیدنی های انرژی زا، قهوه و مواد کافئینی زیاد استفاده می کنید، باید یادداشت کنید که در طول امروز چه میزان کافئین دریافت کرده اید و میزان استرس و اضطراب خود را در طول هفته با یکدیگر مقایسه کنید، همچنین میزان خواب خود در طول شبانه روز یاداداشت کنید و سپس با استفاده از داده های به دست آورده به یک پزشک متخصص و حرفه ای مراجعه کرده و راه و داروی درمان نبض زدن چشم خود را دریافت کنید.
انواع پریدن پلک
پرش و تیک پلک معمولا به چهار دسته اصلی تقسیم می شوند که در ادامه تمامی این موارد را به صورت دقیقتر خدمت شما عزیزان شرح خواهیم داد:
نبض زدن پلک چشم میوکیمیا: این نوع پرش و تیک پلک شایعترین نوع پریدن پلک بوده که به صورت انقباض غیر ارادی و سریع در یک یا هر دو چشم ایجاد شده و بعد از مدتی از بین می رود.
پرش پلک بلفارواسپاسم: شدیدترین و بدترین پریدن پلک بوده که نبه واسطه انضباض و کشیدگی هایی که در پلک رخ می دهد می تواند سبب بسته شدن کامل پلک شود.
پریدن پلک نیمه صورت: این نوع نبض زدن چشم به دلیل اسپاسم یک نیمه صورت می باشد.
آپراکسی پلک: این تیک پلک بعد از بسته شدن آنها و در زمان باز کردن چشم ها به وجود می آید.
به نقل از وبسایت healthline :
Myokymia به اسپاسم های پراکنده پلک با منبع قابل اعتماد اشاره دارد که معمولاً پلک تحتانی را تحت تأثیر قرار می دهد. آنها نسبتاً رایج هستند و به ندرت نشانه ای از یک مشکل جدی هستند. آنها معمولاً مانند كشش هاي ملايم و ملايم احساس مي شوند. اما ممکن است گاهی اسپاسم هایی را نیز تجربه کنید که باعث بسته شدن پلک های بالا و پایین می شود.
این انقباضات ممکن است به دلیل عوامل محیطی متعددی رخ دهند و عموماً با استراحت از بین می روند.ذ گفته می شود، اگر این پیچش ها مداوم هستند و زندگی شما را مختل می کنند، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. آنها ممکن است نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشند.
بلفارواسپاسم ضروری خوش خیم
اسپاسم پلک مزمن و مداوم ممکن است نشان دهنده بلفارواسپاسم خوش خیم باشد، نوعی اختلال حرکتی (دیستونی) که هر دو چشم را تحت تاثیر قرار می دهد. زنان 2.3 برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به منبع قابل اعتماد هستند.
این وضعیت معمولاً بین 50 تا 70 سالگی به اوج خود می رسد. ممکن است در طول زمان بدتر شود و به طور بالقوه باعث شود:
- تاری دید
- افزایش حساسیت به نور
- اسپاسم صورت
- اسپاسم همی صورت
تیک پلک که فقط یک چشم را تحت تاثیر قرار می دهد ممکن است نشانه اسپاسم همی صورت باشد. این یک اختلال عصبی عضلانی است که معمولاً به دلیل فشار بیش از حد رگ خونی بر روی یکی از اعصاب صورت شما ایجاد می شود. معمولاً با تکان دادن اپیزودیک یک پلک شروع می شود. به تدریج، اسپاسم ممکن است منجر به بسته شدن یک چشم و کشیده شدن دهان به یک طرف شود.
در نهایت، اسپاسم همی صورت ممکن است تمام عضلات یک طرف صورت را تحت تاثیر قرار دهد. بر اساس گزارش موسسه ملی اختلالات عصبی و منبع مورد اعتماد سکته مغزی، اسپاسم همی صورت در زنان بیشتر از مردان است. این عارضه در افراد آسیایی نیز شایع تر است.
علائم پریدن پلک چشم
پریدن و پرش پلک چشم بسته به نوع آن علائم و نشانه های متفاوتی دارد اما سوزش چشم ها از علائم اولیه نبض زدن چشم می باشد. در ادامه شما می توانید تعدادی از این علائم اصلی به صورت جدول زیر مشاهده کنید.
سوزش ناگهانی | افزایش تعداد پلک ها | حساسیت به نور | حساسیت به آفتاب | قرمز چشم چشم ها |
خشکی چشم | ضعیف شدن چشم | بروز مشکلات بینایی | گرفتگی صورت | افتادگی پلک |
پریدن پلک در دوران بارداری
پرش پلک در برداری و نبض زدن چشم ها در زمان حاملگی معمولا به دلیل استرس، اضطراب و خستگی زیاد در زنان رخ می دهد. این عارضه در زمان حاملگی خطری نداشته و بعد از چند روز بهبود پیدا می کند. همچنین این اسپاسم غیر ارادی و کنترل شونده در زنان باردار می تواند به دلیل کمبود برخی از ویتامین ها مانند زینک و منزیوم باشد که در اینصورت نیاز است تا با پزشک زنان و مامای خود این موضوع را در میان بگذارید تا بتواند در توقف و درمان پریدن پلک شما کمک کند.
درمان پریدن پلک چشم
برای درمان پرش و پریدن پلک ابتدا می بایست علت و دلیل آن مشخص شود اما به طور کلی کاهش استرس و اضطراب در کودکان، کاهش مصرفل مواد کافئینی مثل قهوه و داشتن خواب با کیفیت و منظم در درمان و بهبود نبض زدن چشم چپ و راست تاثیر بسیار زیادی دارد. در صورتی که پریدن پلک شما طولانی و مداوم و روش های ذکر شده اثری نداشت می توانید از روش هایی که در ادامه خدمت شما گفته می شود، استفاده کنید.
- اجتناب از خوردن نوشیدنی های کافئین دار
- کاهش اضطراب و استرس
- استراحت و داشتن خواب عمیق و عالی
- استفاده از قطره های مرطوب کننده چشم
- کمپرس آب گرم برای درمان پریدن و نبض زدن پلک چشم
درمان پرش پلک چشم با بوتاکس
یکی از روش هایی که پزشکان برای درمان پریدن پلک از نوع بلفارواسپاسم خوش خیم تجویز می کنند، تزریق بوتاکس به پیشانی می باشد و شما عزیزان می توانید با استفاده از تزریق بوتاکس در ناحیه چشم به صورت صد در صد از بروز نبض زدن چشم و پرش پلک چشم استفاده کنید. توجه داشته باشید که این روش برای زمانی می باشد که پریدن پلک ها به راحتی درمان نمی شوند و برای چندین هفته متوالی ادامه دار هستند، در این صورت است که بوتاکس می تواند برای درمان این عراضه مفید و موثر باشد.
دارو برای درمان نبض زدن چشم
در صورتی که پریدن پلک چشم برای مدت طولانی و ادامه دار باشد پزشک برای معالجه و درمان این بیماری استفاده از برخی دارو ها و پماد هایی مثل قرص سولفات کینین که یک قرص برای کاهش اسپاسم و انقباضات عضلات بوده را تجویز می کند. توجه داشته باشید که از مصرف بی رویه و خودسرانه این دارو جدا خودداری کنید و قبل از مصرف با پزشک خود صحبت کنید. همچنین آنتی هیستامین در کاهش و درمان پلک زدن چشم تا حدودی میتواند موثر و تاثیر گذار باشد.
پیشگیری از پرش پلک چشم
برای جلوگیری و پیشگیری از پریدن پلک چشم و نبض زدن آنها راه و روش های زیادی وجود دارد که تعدادی از این روش ها به صورت زیر می باشد:
- عدم تماشای زیاد تلویزیون
- دوری از خیره شدن به صفحه نمایش کامپیوتر و موبایل برای مدت طولانی
- برنامه ریزی برای داشتن برنامه خواب منظم
- عدم مالش چشم با دستان آلوده و کثیف
- درمان بیماری های چشمی مثل پیر چشمی
- اختصاص زمان برای ریلکس کردن و کاهش اضطراب و استرس
موارد ذکر شده فوق تا حدود زیادی از نبض زدن پلک چشم ها جلوگیری و پیشگیری می کند و اگر این موارد را تا حدودی رعایت کنید، هیچگاه این عارضه را در طول زندگی خود تجربه نخواهید کرد.
پرش و پریدن پلک چشم همانطور که گفته شد یک نوع انقباض و انبساط غیر ارادای و کنترل شده در عضلات چشم بوده که سبب نبض زدن چشم و پلک برای چندین روز و چندین ماه می شود. این عارضه معمولا به دلیل استفاده زیاد مواد کافئینی، خیره شدن به گوشی و استرس و اضطراب کودکان در یک چشم یا هر دو چشم افراد رخ می دهد که برای جلوگیری و بهبود این عارضه اجتنباب از علت های پریدن پلک است و بهترین راه برای درمان موارد حاد، استفاده و تزریق بوتاکس پیشانی می باشد.
سوالات متداول
آیا تیک پلک چشم خطرناک است؟
پریدن و نبض زدن پلک خطرناک نبوده اما تداوم آن می تواند سبب افتادگی پلک در آینده شود.
انواع پرش پلک شامل چه مواردی می شود؟
میوکیمیا، بلفارواسپاسم، اسپاسم نیمه صورت و آپراکسی پلک.
چه عاملی باعث پرش چشم می شود؟
عواملی مثل کافئین، استرس، خیره شدن به صفحه گوشی و تلویزیون از موراد اصلی نبض زدن چشم ها می باشد.
چطور می توان پریدن پلک چشم را رفع کرد؟
کاهش کافئین روزانه، ریلکسیشن و کاهش استرس و اضطراب و داشتن استراحت و خواب کافی برای جلوگیری از پرش پلک بسیار موثر است.